Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdio je da su i u Srbiju stigli paketi sladoleda Bounti, Snikers i Tviks, koji sadrže prekomerno pesticide i već ih uništavaju.

RASFF evropski sistem za bezbednost hrane, obavestio je juče resorno Ministarstvo u 17.28 sati, tačnije obave[tenje je stiglo iz Španije da u sistemu imaju problem s određenim serijama pojedinih vrsta sladoleda i da su neke stigle i do nas.

Veterinarska inspekcija odmah je postupila po ovom obaveštenju i iz magacina povukla sve problematične sladolede i radi se na njihovom uništavanju. Još istražujemo da li su sladoledi iz te serije i već negde u prodaji, pa da ih povučemo i uništimo - kaže Nedimović.

Dodaje da reč o sladoledima Baunti, Snikers i Tviks, koji koji sadrže stabilizator „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid, iznad dozvoljenih granica.

Broj lota aditiva koji je ugraden u sladoled je 0013925497. Proizvodi su uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mark Balkan Ist Nami.

Foto: Pixabay