U Srbiji izgrađeno 110 malih hidroelektrana (MHE), a planirana izgradnja ukupno 856, prema katastru Elektroprivrede Srbije, studije rađene u Evropskoj uniji i Srbiji ukazuju na negativan uticaj koje male hidroelektrane imaju na životnu sredinu. MHE donose samo dva procenta zelene energije od onoga što je potrebno Srbiji. Za to vreme pravimo nepopravljive štete po prirodu i lokalne zajednice koje zavise od te prirode. Državni elektro-distributer vlasnicima malih hidroelektrana 12 godina garantuje povlašćenu cenu otkupa od oko dvanaest evrocenti za kilovat-čas. Redovna struja košta upola manje. Razliku plaćaju građani kroz „naknadu za povlašćene proizvođače“, kako stoji na računu za struju! Ušćani i Studeničani zabrinuti za sudbinu reke Studenice na kojoj se obavljaju pripremni radovi za izgradnju hidroelektrane, zakazali su protest za 28. avgust. Inspekcije do sada nisu reagovale na njihove prijave.

Pre dve nedelje pojavile su se prve informacije o tome da se na obalama reke Studenice i u njenom koritu na oko 5 kilometara uzvodno od ušća u Ibar obavljaju nekakvi zemljani radovi. Prema svim dostupnim informacijama, meštani ušćanskog i studeničkog kraja su zaključili da se radi o pripremama za izgradnju hidroelektrane, što je izazvalo njihovo nezadovoljstvo i, što za naše prilike nije baš uobičajeno, brzu organizaciju. Za sada su i dalje okupljeni u okviru FB grupe „Spasimo Studenicu“, a u toku je postupak formiranja udruženja građana.

Plakat kojim se najavljuje protest protiv izgradnje MHE na Studenici počinje stihovima pesme Alekse Šantića “Mi znamo sudbu”. Goran Nikolić, jednim od aktivista, kaže da je malo informacija o daljim radovima na izgradnji ali da se ne odustaje

- Nezvanično, ali pouzdano smo saznali da se obavljaju inženjersko-geološki radovi za potrebe izgradnje MHE „Gradina“ iako na samom gradilištu i dalje ništa ne piše. Poslednjih desetak dana nismo primetili da se obavljaju bilo kakvi radovi, niti da se neko pojavljuje na terenu. O samoj MHE „Gradina“ ne znamo ništa, ni da li je bila javna rasprava, ni da li ima dozvole. Međutim, u kojoj god da je fazi, odlučni smo da odbranimo Studenicu od izgradnje hidroelektrana!

Na zvaničnoj FB stranici podršak je ogromna, zbog čega su aktivisti odlučili da pokrenu intenzivniju borbu za spas Studenice Simbolično, okupiće se baš na veliki duhovni praznik Veliku Gospojinu, uvereni da je odbrana reke Studenice bogougodno delo. Skup će biti u Ušću, biće samo nekoliko govornika i planirana je šetnja do ušća Studenice u Ibar.

Jedna od aktivistkinja Anica Božić u ime nezadovoljnih građana poslala je prijavu o radovima u koritu i na obalama reke Studenice na mejl Ministarstva građevinarstava i Odeljenju za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Kraljeva. Anica je bila u telefonskom kontaktu sa još nekoliko inspekcija različitih nadležnosti i nivoa u čijoj su nadležnosti ovi poslovi, ali su, kako kaže, bili malo zainteresovani pravdanjem da nisu nenadležni.

Na putu do Studenice aktivisti su postavili  nekoliko transparenata, kojima skreću pažnju javnosti ali i investitorima da nisu dobroi došli. Tema je očigledno uzburkala deo javnosti kojima je Srbija i njena ekologija i dalje važna, tako da se grupi „Spasimo Studenicu“ javilo nekoliko advokatskih kancelarija i organizacija spremnih da pruže stručnu pomoć.

Sonja Cvetković