Prvi ugovor za kukuruz novog roda, rast cena uljarica i pad cene pšenice, obeležili su proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet za ovu nedelju na Produktnoj berzi je iznosio 2.005 tona robe finansijske vrednosti 80.250.650 dinara.

Žetva ranih hibrida kukuruza počela je na pojedinim lokacijama i rod 2021. godine se pojavio u ponudi po cenama u rasponu od 24 do 25,20 dinara po kilogramu. Prvi kupoprodajni ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 24 dinara po kilogramu za promptnu isporuku, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prethodne godine, kada je trgovanje novim rodom počelo sredinom avgusta usled malih zaliha  na tržištu i nedostatku ponude, početak ovogodišnje žetve kreće u optimalnom roku. Statistički kada uporedimo cene sa istim periodom prošle godine (19,50 dinara po kilogramu), cena ove žitarice je viša za 23,08 odsto. Protekle nedelje, ponuda starog roda je izostala preko "Produktne berze", što je neuobičajeno. Možemo konstatovati da je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice.

Cena soje roda 2021. godine je imala uzlazni trend. Berzanski ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 69 do 71 dinara po kilogramu, sa tendencijom rasta cene. Razlog vidimo u slaboj ponudi, malo je operativne robe zbog uzdržanosti prodavaca. Tražnja je intenzivnija za razliku od prethodnog perioda kada je tržište bilo dosta mirnije. Ponderisana cena je iznosila 70 dinara po kilogramu .

Žetva suncokreta privodi se kraju. Usled pojačane potražnje došlo je do rasta cene. Trgovanje na paritetu FCA je bilo na cenovnom nivou od 57,80 do 58 dinara po kilogramu, dok se ova uljarica na paritetu CPT plaćala 58,30 dinara po kilogramu. S obzirom na rast cena na inostranim tržištima, cena ove uljarice se kreće u pozitivnom smeru.

Sojinom sačmom sa 44 odsto proteina se trgovalo po ceni od 72 dinara po kilogramu.

Pšenica drugu nedelju za redom beleži stabilan cenovni nivo. Ova žitarica je uzela apsolutni količinski primat u trgovanju, a trgovanje je bilo u cenovnom rasponu od 25,60 do 25,90 dinara po kilogramu sa klauzulom "gratis lager" septembar/oktobar. U strukturi kupaca dominiraju izvoznici i trgovci, dok tražnje od strane domaćih prerađivača nije bilo. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 25,81 dinara po kilogramu, što je za 0,76 odsto niže u odnosu na prethodni upoređujući podatak.