Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, otvorio je u Beogradu treći sajam Agro Belgrade. Na otvarajućoj konferenciji za medije obratili su se i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije, Frida Krifca, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije, Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika grada Beograda i Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Ovaj vodeći sajamsko konferencijski dogđaj za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo,koji traje do 29. januara, okupio je više od 500 kompanije iz sektora  i predstavio njihove proizvode i usluge. Glavni partneri Agro Belgrade sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

- Drago mi je da smo treći put na ovakvoj vrsti manifestacije. Srbija je 2021. godine izvezla voće i povrće u vresnosti milijardu evra. To su stvari o kojima smo nekad sanjali. I tu nije granica. Otvaramo nova tržišta i idemo dalje. Jedna od prilika za sve to je i Open Balkan. Hvala USAID-u sto podržava konkurentnu poljoprivredu u Srbiji, izjavio je Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Pored izlagača iz Španije, Holandije, Italije, Švajcarske, ove godine je prisutno i oko 25 izlagača iz Severne Makedonije i Albanije.

-Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da učestvujem u otvaranju  ovako važnog događaja za srpsku poljoprivredu, zato što agro sektor predstavlja veliki potencijal za privredni rast zemlje. Agro Belgrade je na dobrom putu da postane izuzetno važno mesto okupljanja kompanija iz celog regiona. Značajni sajamski događaji kao što je Agro Belgrade, širom Evorpe i SAD-a, su bili rezervisani za odabrane kompanije koje su mogle da priušte da ih posete. Sada imamo događaj koji dovodi kupce u Srbiju i spaja ih sa srpskim proizvođačima. Više kompanija će zato imati priliku da sklope partnerstva sa međunarodnim kupcima, što će omogućiti brži rast sektora i razvoj kompanija, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

- Ove godine smo izdvojili 2 miliona evra za subvencije za poljoprivredu, mimo subvencija koje daje Republika. Nastavićemo i u narednom periodu da obraćamo pažnju na poljoprivredu, jer je ona jedan od pet stubova razvoja Beograda, izjavio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Važno je što smo danas svi zajedno, Republika Srbija, Republika Albanija, Republika Severna Makedonija, naveo je Vesić i dodao da su to tri zemlje koje su se udružile da zajedno ostvaruju budućnost.

Ministar poljoprivrede Republike Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski je izrazio zadovoljstvo ovom inicijativom i istakao da mu je veoma drago što proizvodi iz Severne Makedonije mogu veoma brzo, bez carine i dodatnih komplikacija da stignu do potrošača u Srbiji.

Agro Belgrade omogućava izlagačima razmenu iskustava, priliku da sklope nova poslovna partnerstva i odlično mesto za sve posetioce da učestvuju u trodnevnoj konferenciji uz mnogobrojne stručnjake iz industrije.

A.M.