Ministarstvo za brigu o selu danas je zvanično raspisalo još jedan javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, i to za organizovanje manifestacije pod nazivom "Miholjski susreti sela".  

-961 selo koje je učestvovalo i sva ona koja će učestvovati ove godine, dobijaju do 500.000 dinara i mogu da počnu sa pripremama, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić povodom danas objavljenog konkursa.

Jednodnevna ili višednevna manifestacija može se održati u svim naseljenim mestima- selima na teritoriji Republike Srbije (izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja)

Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, koje same osmišljavaju program trajanje i mesto održavanja za manifestaciju "Miholjski susreti sela", Predviđeno je da se manifestacije održavaju od 28. juna do1. decembra 2022. godine.

Za ovaj program u budžetu Republike Srbije opredeljeno je ukupno 43 miliona dinara, a maksimalan iznos koji se odobrava po jednoj prijavi iznosi 500.000 dinara.

Konkurs traje do 29. aprila 2022. godine.

U 2021. godini za ovaj program izdvojeno je 30,5 miliona dinara i 68 jedinica lokalnih samouprava dobile su sredstva za održavanje ove manifestacije u svojim selima.

Čak 961 selo se takmičilo i družilo u najrazličitijim disciplinama, a o tome koliko je ova manifestacija naišla na izuzetno pozitivan prijem svedoči broj od oko100.000 učesnika i posetilaca.

Aktivnosti, u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave, mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd.), održavanja sportskih takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaćeradinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Cilj je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno- istorijskog nasleđa.