Beograd – 4. avgust 2022. godine – Više od 200 predstavnika industrije jabuka i krušaka iz 23 zemlje sveta okupilo se danas u Beogradu na otvaranju vodećeg svetskog događaja ove industrije – Prognosfruit 2022, kako bi saznali najnovije informacije o prognozi za predstojeću sezonu jabuka i krušaka.
Organizatori konferencije Prognosfruit 2022 su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) i prva domaća asocijacija proizvođača jabuka Serbia Does Apples, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, kompanije Agrofresh i drugih međunarodnih i domaćih sponzora. Serbia Does Apples, koja je inicijalno okupljala devet vodećih proizvođača, osnovana je 2018. godine sa ciljem unapređenja globalnih poslovnih prilika za srpske jabuke.  
Stručnjaci iz WAPA-e su naglasili da proizvodnja jabuka i krušaka u zemljama Evropske Unije i dalje ima rastući trend, ali van EU, kao i Kini i SAD-u ima opadajući trend proizvodnje. Zbog toga je važno stimulisati konzumaciju jabuka i krušaka i usmeriti se na nova tržišta. 
„Menadžmentu i članovima WAPA izuzetno je drago što se Prognosfruit 2022 održava baš u Srbiji, jer smo imali priliku da se uverimo u veliki napredak i razvoj industrije jabuka i krušaka koji su se ovde desili. Siguran sam ćemo svi poneti najlepše utiske iz Srbije. Ova konferencija je idealno mesto za upoznavanje, umrežavanje i procenu dinamike nove sezone, koja se dešava u izazovnoj globalnoj situaciji”, dodao je Filip Binar, generalni sekretar WAPA  
Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, učesnicima Prognosfrut 2022 je poručio: „Srbija je prepoznata kao ozbiljan i relevantan proizvođač voća, pa i jabuka i krušaka. Posnosni smo što se naše jabuke nalaze na tržištima od Saudijske Arabije preko zemalja Evropske Unije, Ruske Federacije i Egipta. Okolnosti traže da se stvari menjaju, ne samo u sektoru proizvodnje, već i trgovine. Kako bismo podržali ove sektore, na državi je da otvara nova vrata na bazi projateljstava i da iskoristi prilike na dobrobit proizvođača i Srbije." 
Deni Robertson, direktor misije USAID-a u Srbiji, je rekao: „Sektor agrobiznisa u Srbiji se ubrzano razvijao tokom protekle decenije, a posebno voćarstvo, velikim delom zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenju logističke infrastrukture. Ponosan sam što mogu da kažem da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložila značajna sredstva da podrži tu transformaciju. Srbija ima konkurentsku prednost zahvaljujući raznolikosti i obilju visokokvalitetnog voća, popularnih sorti, konkurentnim troškovima proizvodnje i režimu slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima sa EU. USAID je radio sa partnerima iz srpske Vlade i sektora agrobiznisa kako bi se ta konkurentska prednost iskoristila.”  
Predsednik Srpske asocijacije proizvođača jabuka, Gojko Zagorac je dodao: „Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ove godine domaćini konferencije Prognosfruit 2022, a zahvaljujući činjenici da je Serbia Does Apples od 2019. godine članica Svetske asocijacije za jabuke i kruške – WAPA. Ovo je najznačajniji međunarodni događaj u industriji jabuka i krušaka, koji okuplja profesionalce iz naše industrije iz celog sveta. Konferencija je odlična prilika da svetu predstavimo privredu Srbije, promovišemo naše proizvođače i uspostavimo nove međunarodne kontakte."
Poslednjeg dana ovog trodnevnog događaja, 5. avgusta, učesnici će posetiti kompaniju Atos Fructum, koja proizvodi neke od najkvalitetnijih domaćih jabuka i koja je poslednjih godina bila uspešna u diversifikaciji izvoznih tržišta za srpske jabuke.   
 
 
KONTAKT:  Za više informacija o otvaranju, obratite se Miljani Jelenković na 064 2578-519 ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Za više informacija o USAID-ovom Projektu za konkurentnu privredu, obratite se Mirjani Jevtić na 062 623-524 ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Za više informacija
USAID-u, obratite se Mirjani Vukši-Zavišić na 065 316-4530 ili   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .
 
 
Od 2001. godine USAID je investirao više od 885 milliona dolara kako bi stimulisao ekonomski rast, ojačao pravni sistem i promovisalo demokratsko upravljanje u Srbiji. Za više informacija posetite http:/serbia.usaid.gov 
 
Tekst i foto: 
Serbia | U.S. Agency for International Development (usaid.gov)