Predstojećeg vikenda će u Subotici sve biti u znaku „Dužijance“. Centralna proslava ove tradicionalne manifestacije održaće se 112. put.
Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, kao glavni organizator manifestacije sa kojom se obeležava kraj žetvenih radova, pripremila je i ove godine bogat i raznovrstan program. Pored izložbe radova od slame i raznih drugih rukotvorina, u petak se održava tamburaško veče, a u subotu Skupština risara.
„Taj običaj, koji iz godine u godinu predstavljamo subotičkoj publici, kako je teklo pogađanje risara i domaćina salaša, ne želimo da zaboravimo niti da izostavimo. Nakon toga se na trgu ređaju kulturno-umetnička društva, koja su se prijavila. Imamo dva kulturno-umetnička društva iz Republike Hrvatske, a ostala su iz Republike Srbije“, objašnjava Ljiljana Dulić, zamenica predsednika UBH „Dužijanca“.
U nedelju se, u Katedrali Svete Terezije Avilske, održava sveta misa zahvalnica, najznačajniji i neizostavni duhovni sadržaj Dužijance.
„Ni jedna Dužijanca do sada nije bila bez mise, niti bez bandaša i bandašice, premda su tu ulogu nekada imala deca, kao što je to ove godine bio slučaj u Maloj Bosni. Svetu misu će predvoditi naš dragi gost, monsinjor doktor Petar Palić, biskup mostarsko-duhavnjski“, ističe Andrija Anišić, predsednik UBH „Dužijanca“.
Nakon svete mise zahvalnice svečana povorka nastavlja svoj put prema gradskom trgu, gde će ovogodišnji bandaš i bandašica gradonačelniku Subotice uručiti hleb ispečen od ovogodišnjeg žita.
„Svečana povorka kreće od Katedrale oko 12 sati, a sam program na trgu će se završiti oko 13 i 30“, dodaje Marinko Piuković, direktor UBH „Dužijanca“.
Centralna proslava Dužijance se tradicionalno završava u nedelju u 20 časova, kada će se na gradskom trgu igrati Bandašicino kolo.
 
RTV
Tekst i foto: Sajt grada Subotice