Prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji se održava u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, otvoren je juče, 1. septembra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore – Ane Brnabić, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

Vučić je, otvorivši ovu manifestaciju na Beogradskom sajmu, koja je organizovana pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, poručio da su tri zemlje pokazale ne samo da mogu da budu deo sveta, već i da se zajedno takmiče i budu bolje.

-Danas je za nas veliki i poseban dan i čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili i postigli zajedno, istakao je on, pozvavši zemlje sa Zapadnog Balkana da postanu deo „Otvorenog Balkana“.

Prema njegovim rečima, na sajmu učestvuje 230 izlagača iz zemalja „Otvorenog Balkana“ – Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kao i više od 100 izlagača iz sveta – Južne i Severne Amerike i Centralne Evrope.

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom "master of vine", što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ će u Hali 1 Beogradskog sajma okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative „Otvorenog Balkana“ – zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Sajam će omogućiti vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se povežu, razmene iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

Manifestacija će imati i svoj takmičarski deo, u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog sveta, ali i magazina „Decanter“, najprestižnijeg u toj oblasti.

Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom zemalja „Otvorenog Balkana“.

Tekst i foto: Vlada Republike Srbije