Hala „Master“, Hala 1, Aula, Kongresni centar „Master”, Manjež, otvoreni prostor
Radno vreme za posetioce od 10 do 19 časova; u nedelju, 2. oktobra od 10 do 17h
Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije biće održani od srede, 28. septembra do nedelje, 2. oktobra, otvoriće kapije za sve ljubitelje prirode.
Nastupiće oko 100 izlagača iz Srbije, Mađarske, BiH i Austrije.
Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta organizuju se stručne aktivnosti, radionice, edukacije, a izlagači najavljuju i brojne zanimljivosti, takmičenja i atrakcije.
Za posetioce sa kupljenim ulaznicama, u saradnji sa izlagačima, Novosadski sajam je organizovao Poklonu-igru sa vrednim nagradama.
 
SAJAM LOVA I RIBOLOVA
 
U pet dana 54. međunarodnog sajma lova i ribolova izlagači će ponuditi lovačku i ribolovačku opremu i pribor, specijalizvanu odeću, obuću i opremu za boravak u prirodi najpoznatrijih svetskih proizvođača, olučeno i neolučeno lovačko oružje, municiju, pištolje, revolvere, vazdušne puške, optičke nišane, dvoglede i spektive, rančeve i futrole za oružje.
Biće tu i lampi, noževa, sportske, karabinske i lovačke municije, diabola, malokalibarske municije, elemenata za punjenje lovačkih patrona, stalaka za pucanje, gumene obuće, ribolovačke opreme i pribora. Izlagači donose uređaje za praćenje pasa, ogrlice za dresuru pasa, ručne i unikatne vabilice za lov, kompletnu sekciju ručnih uređaja za snalaženje u prirodi, sonare za pecanje, stiker uređaje, kao i uređaje za navigaciju na šumskim vozilima.
Posetiocima će biti ponuđena i ATV vozila i motori, skuteri, prikolice,  čamci...
Ova priredba neće proći bez pirotehničkih proizvoda, pametnih satova, robusnih satova sa podrškom za praćenje pasa, glinenih golubova, sredstava za samoodbranu, sredstva za održavanje oružja, grejača, zabavne i filmske pirotehnike, specijalnih efekata.
Brojni izlagači pored popusta najavljuju i brendove koji do sada nisu viđeni u Srbiji - jedan od najpopularnijih evropskih ultra brendova je Crazy Fish. Prvi put na Novosadskom sajmu biće i brendovi Relax, Kalin’s, Sunline, Sensas, Gunki, Slottershad, Profiblinker, Hearty Rise... 
Među izlagačima se nalaze i Zastava oružje i Prvi partizan, koji se na Novosadski sajam vraća posle višegodišnje pauze. Tu su i Borbeni složeni sistemi, ali i kompanija Decathlon koja premijerno nastupa u našoj najstarijoj sajamskoj kući. Ribolovačku opremu i pribor posetiocima će predstaviti stari znanci - Capriolo, Travar, ali i manufakturisti. Između ostalih, nastup su potvrdili i DDA Canona, Snajper, Grof MBM, Balkan Hunter, Peloponez, Trim-Fox, Swarovski Optik... U bogatoj sajamskoj ponudi naći će se i terenska vozila za lov i ribolov, koja će ponuditi Trio Motors, British Motors, a CTC Unit Nautika - nautički program....
 
Na Sajmu lova i ribolova učešće su potvrdili i oni koji u Srbiji gazduju i koriste šume, upravljaju zaštićenim prirodnim dobrima, bave se unapređenjem lovstva i ribarstva. Tako neće izostati ni Vojvodinašume, Lovački savez Srbije, Lovački savez Vojvodine, Banjalučki sajam,  Lovački savez Republike Srpske, Ribolovački savez Vojvodine, Nacionalni park Fruška Gora...
 
IZLOŽBA LOVNE FAUNE REPUBLIKE SRBIJE
 
U Hali "Master" Novosadskog sajma, tokom Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije, na površini od 480 m², biće urađena postavka trofeja krupne divljači, koja će imati skoro identičan izlagački koncept predstavljanja trofeja krupne divljači, predatora i krupnih zveri Srbije, kao onaj kojim je predstavljena Republika Srbija na Svetskoj izložbi trofeja ONE WITH NATURE, održanoj 2021. godine u Budimpešti.
Lovna fauna Srbije će biti predstavljena izložbenom postavkom od 620 trofeja, a raznolikost biodiverziteta naše zemlje biće predstavljena sa više od 50 dermopreparata krupne divljači.
Izložbenu postavku trofeja lovne faune Srbije i biodiverzitet Srbije će predstavljati sledeće lovne i nelovne vrste:
Jelen evropski (Cervus elaphus L.)
Jelen lopatar (Dama dama L.)
Jelen virdžinijski (Odocoileus virginianus Z.)
Srndać (Capreolus capreolus L.)
Muflon (Ovis musemon L.)
Vepar (Sus scrofa L.)
Divokoza (Rupikapra Balcanika L.)
Medved (Ursus arctos L.)
Vuk (Canis lupus L.)
Lisica (Vulpes vulpes L.)
Šakal (Canis aureus L.)
Jazavac (Meles meles L.)
Divlja mačka (Feleis Silvestri Schreb)...
 
U organizaciju i realizaciju izložbene postavke trofeja lovne faune Srbije uključene su sledeće državne  institucije, javna preduzeća i korisnici lovišta Srbije:
 
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
JP Vojvodinašume
Vojska Srbije
Nacionalni Parkovi Srbije
Lovački savez Centralne Srbije
Lovački Savez Zapadne Srbije
Šumarski Fakultet-Beograd
Lovački savez Vojvodine i 
Vojvođanski lovac
 
Lovački savez Vojvodine će na ovoj priredbi obeležiti 100 godina postojanja i organizovati veče posvećeno prvom Muzeju lovstva na ovim prostorioma koji će biti otvoren 8. decembra. Posetioci će tim povodom moći da donesu trofeje koje imaju i predaju na trajno čuvanje budućem Muzeju. Komisija će trofeje ponovo oceniti, obeležiti i naravno dodati ime vlasnika. Uz trofeje mogu da donesu i druge predmete koji su u vezi sa lovom na ovim prostorima.
Vojvodinašume, koje obeležavaju 20 godina, će i ove godine na otvorenom prostoru Sajmišta postaviti Lovačku kuću u kojoj će između ostalog svi zainteresovani moći da probaju specijalitete od divljači. To javno preduzeće će dovesti i sekače motornim testerama da prikažu i tu veštinu.
 
ZA LJUBITELJE KONJIČKOG SPORTA
 
Veliki trodnevni preponski konjički turnir biće održan od petka, 30. septembra do nedelje, 2. oktobra, na Manježu Novosadskog sajma. Prema najavama očekuje se veliki broj učesnika svih kategorija, iz svih domaćih konjičkih klubova, kao i nastupi stranih takmičara. Planirano je da se svakog dana održe po četiri preponske utakmice, a skakanje za Jesenji kup Novosadskog sajma je poslednjeg dana - u nedelju. Predviđeni početak programa, svakog dana, je u 10h i trebalo bi da na svakih dva sata počinje nova preponska utakmica, dakle u 12, 14 i 16h.
Organizatori događaja su Konjički centar Novosadski sajam, Konjički savez Vojvodine i Konjički savez Novog Sada.
 
 
Na Sajmu lova i ribolova će se govoriti o stanju ribljeg fonda, reka, posledicama suša, zakonima, borbi protiv ribokradica...
Jedna od tema je i afrička kuga kod domaćih, ali i divljih svinja, na koju će pažnju skrenuti Evropska agencija za bezbednost hrane.
 
SAJAM EKOLOGIJE
 
Fokus ovogodišnjeg Sajma ekologije je podizanje svesti o primarnoj selekciji otpada. Tim povodom se za najmlađe učesnike, ali i sve odrasle zainteresovane za temu, spremaju edukacije i radionice, kvizovi kao i aktivnosti koje stavljaju akcenat na ekološke teme i zaštitu životne sredine.
Informacije o primarnoj preradi i odlaganju otpada će ponuditi Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Gradsko zelenilo, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“, kompanija Esotron, razna udruženja među kojima su Čepom do osmeha, Inženjeri zaštite životne sredine, magazin Eko list...
U izlagačkom delu posetioce dočekuju organski poljoprivredni proizvodi, proizvodi od recikliranog materijala, lukovice i seme cveća, sadni materijal, lekovito bilje, čajevi, preparati na bazi lekovitog bilja, proizvodi od biljaka, proizvodi od kože... 
Tokom pet dana govoriće se i o istraživačkim i razvojnim projektima i programima iz oblasti zaštite životne sredine. Na Reciklažnom ostrvu koje će biti postavljeno u blizini Teretnog 1 ulaza u krug Novosadskog sajma, u saradnji sa kompanijama koje se bave prikupljanjem određene vrste otpada, sakupljaće se otpadno jestivo ulje, stari papir, staklo, pet ambalaža i čepovi, a revnosnim posetiocima će biti podeljene i ulaznice na Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije.
 
POKLON-IGRA NA SAJMU LOVA I RIBOLOVA I SAJMU EKOLOGIJE
 
Na Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije, koji će biti priređeni od 28. septembra do 2. oktobra, za sve posetioce sa kupljenim ulaznicama Novosadski sajam je, u saradnji sa izlagačima, organizovao Poklon-igru.
Za učestvovanje u Poklon-igri, potrebno je na poleđini kupljene ulaznice čitko ispisati lične podatke, a potom je ubaciti u kutiju za koju će do početka priredbi biti određen i dobro obeležen prostor.
Kuponi sa imenima srećnih dobitnika biće izvučeni u nedelju, 2. oktobra, u 16 časova.
Među darodavcima u Poklon-igri, za sada su: Capriolo, DDA Canona komerc, Peloponez lovačka oprema, Top Gun i Stepski soko, Snajper i KS Shoes.
 
 
Na Sajmu ekologije će se govoriti i o monitoringu nepoljoprivrednog zemljišta, konceptu razvoja i uspostavljanja sistema sanitarne deponije u Vojvodini, zaštiti vazduha, cirkularnoj ekonomiji, projektima prekogranične saradnje, monitoringu životne sredine...
 
DODATNI SADRŽAJI I ATRAKCIJE ZA POSETIOCE:
 
- Izložba lovne faune Republike Srbije
- Najava otvaranja Muzeja lovstva
- Konjički turnir u preponskom jahanju
-  Reciklažno ostrvo
- Lovačka kuća Vojvodinašuma
- Obrada  mesa divljači
- Druženje sa sokolarima
- Izložba fotografija pasa mešanaca
- Defile lovačkih pasa
- Prva otvorena lovačko-kinološka školica
- Demonstracija vabljenja
- Učionica ribolovačkog saveza Vojvodine
- Školica ribolova
- Radionice za decu na temu „Reciklaža“
- Pravljenje igračaka od recikliranog materijala
- Projekcije filmova
 
 
OCENJIVANJE KVALITETA PROIZVODA
 
Stručne komisije  Novosadskog sajma ocenjivaće kvalitet opreme i pribora za lov i ribolov i kvalitet eksponata na Sajmu ekologije. Priznanja najboljima biće uručena na svečanostima na Novosadskom sajmu.
 
PODRŠKA
 
Priredbe se održavaju uz podršku republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija, javnih preduzeća, saveza, udruženja, kompanija i firmi koje su prepoznale značaj naših najvećih manifestacija posvećenih prirodi.
Sva događanja će pratiti RTV koja će imati i štand u Hali “Master”.
 
CENE ULAZNICA
 
Cena pojedinačne karte je 350 dinara. Ulaznice za kolektivne posete (najmanje 15 osoba), kao i one za kolektivne posete đaka i studenata, penzionere i decu od 7 do 12 godina koštaju 300 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu sa brojem posetilaca - na memorandumu udruženja, zadruge, škole ili fakulteta, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.
 
Radno vreme sajmova od 28. septembra do 1. oktobra je od 10 do 19 časova. U nedelju, 2. oktobra radno vreme za posetioce biće od 10 do 17 časova.
 
Tekst i foto: Sajt Novosadski sajam