Od 1. oktobra teče konkurs za najlepšu pesmu o vinu, i traje sve do 31. oktobra 2022. godine. Ovaj jedinstveni konkurs sa dvanaestogodišnjom tradicijom organizuju Srpska čitaonica u Irigu i vinarija Mačkov podrum, takođe iz Iriga. 
Cilj ovog konkursa je da se što više ljudi motiviše na literarno stvaralaštvo, ne samo oni koji su već etablirani pesnici i pisci već i mnogo šira populacija, a to im omogućava činjenica da se pesme šalju, i ocenjuju, anonimno, kao i da je učešće potpuno besplatno. 
Na konkurs se mogu javiti svi građani sveta, kako se napominje u tekstu, a pesme se šalju na adresu Srpske čitaonice u Irigu, Ribarski trg 37, 22406 Irig. Ostale propozicije se mogu pročitati na zvaničnoj stranici organizatora: www.mackovpodrum.co.rs ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).
Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsenik žrija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice, Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, Mačkov podrum, će odabrati prve tri nagrade. 
Pobednike će direktorka Čitaonice proglasiti na manifestaciji povodom koje je i pokrenut ovaj konurs – Danu mladog portugizera, u Vinskoj ulici u Irigu, 18. novembra 2022. godine.
Sve pesme koje uđu u uži krug se objavljuju u antologiji pesama s ovog konkursa, na svakih pet godina. Prva zbirka pod nazivom „Vino je poljubac postojanja“ je objavljena 2016. godine, a naredna, „Vino je pesma, pesma je vino“ koja obuhvata pesme iz perioda 2016-2020, objavljena je prošle godine.
Organizatori konkursa su Srpska čitaonica u Irigu, osnovana 1842. godine, koja predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima i koja je imala veliku ulogu u očuvanju kulture i tradicije u Irigu i okolini, i vinarija Mačkov podrum, porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi 6. generacija vinara.
 
 
 
 
PRILOG: TEKST KONKURSA
SRPSKA ČITAONICA U IRIGU
I VINARIJA „MAČKOV PODRUM“ IZ IRIGA
RASPISUJU
 
K O N K U R S
ZA IZBOR NAJLEPŠE PESME O VINU
 
Konkurs je otvoren od 1. do 31. oktobra 2022. Godine.
 
Uslovi :
- dostaviti najviše tri pesme o vinu,
- da pesme do sada nisu objavljivane,
- pesme dostaviti na srpskom jeziku ili na jezicima drugih naroda sa obaveznim prevodom na srpski jezik,
- pesme dostaviti obavezno u 6 (šest) primeraka u pisanoj formi,
- pesme dostaviti pod šifrom, a u posebnoj koverti razrešenje šifre (tj. kontakt podatke autora), sve u jednoj koverti,
- pravo učešća imaju svi građani sveta,
- pravo korišćenja nagrađene pesme zadržava organizator sa poštovanjem imena autora,
- da se u pesmi ne pominje ime "Mačkov podrum" ili naziv "Mačak".
 
Radove dostaviti najkasnije do 31. oktobra 2022. godine na adresu: Srpska čitaonica u Irigu, Ribarski trg 37, 22406 Irig, sa naznakom „Za Konkurs- PESMA O VINU“.
 
Dodeljuju se prve tri nagrade.
 
Sve pesme koje žiri odabere za najuži izbor biće objavljene u posebnom zborniku (svake pete godine trajanja konkursa).
 
Učestvovanje u konkursu je besplatno.
 
Nagrade se sastoje od unikatne povelje, novčanog iznosa i proizvoda vinarije "Mačkov podrum".
 
Pobednici će biti proglašeni na Mačkovom Danu mladog portugizera koji će se održati u Vinskoj ulici u Irigu, u petak 18. novembra 2022. godine.
 
Kontakt telefon: 022/461-275.
 
Autor fotografija: Vladimir Jovanović
Sajt:  Mackov podrum