Zeleni propolis iz Brazila je postao vrlo popularan među proizvođačima farmaceutika i dodataka hrani. Očekuje se da ovo nije samo trenutni trend, već trajna pojava jer se popularnost te sirovine temelji na laboratorijski dokazanim lekovitim karakteristikama.

Šta je to zeleni propolis i zbog kojih karakteristika je postao toliko privlačan sastojak? To  je vrsta propolisa koju pčele proizvode na isti način kao i naše, ali koristeći smolu Baccharis dracunculifolia, odnosno vrste biljke koja raste u tropskim šumama Brazila. Prisutnost ove smole daje sirovini karakterističnu zelenkastu boju, vrlo intenzivni svojstven miris i oštar, kod dužeg žvakanja čak i ljutkasti ukus.

Znamo da je propolis proizvod pčelinjeg porekla, bogata smesa smolastih organskih jedinjanja koje pčele skupljaju iz kore, izdanaka i pupoljaka određenih biljaka i voska koji proizvodi sama pčela. Od davnina je sastojak farmaceutika i dodataka ishrani, cenjen zbog svojih izuzetnih svojstava, među kojima su antibakterijski, antioksidacijski, antitumorski i protivupalni efekat.

Propolis ima složeni hemijski sastav, koji se razlikuje pre svega, od toga kakav je sastav vrsta biljaka dostupan pčelama na tom području. Zeleni propolis, zbog svojeg svojstvenog porekla, može se jednostavno prepoznati, a ima i karakterističan hemijski sastav koji se ističe velikom količinom polifenola. Među sastojcima karakterističnim za zeleni propolis su: artepilin C, p-kumarinska kiselina, kofeinska kiselina i kemferol. Zbog ovih sastojaka zeleni propolis je postao cenjen i tražen na tržištu lekovitih sirovina.

Tekst i foto: Dejan Kreculj