Na robno-berzanskom tržištu, u odnosu na prethodnu nedelju, beleži se veći obim trgovanja, ali se negativni cenovni trend nastavio kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupno je trgovano 3.800 tona robe finansijskevrednostiiznosi 114.565.000 dinara, što je rast od 31,42%.

Na tržištu kukuruza prvi radni dan protekle nedelje obeležila je aktivnost učesnika samo na strani tražnje, dok je ponuda ove žitarice izostala. Već od narednog dana, dinamika se promenila, primetna je bila ponuda kukuruza u širokom cenovnom rasponu od 26,50 do 28 dinara po kilogramu, u zavisnosti od procenta vlage i da li je ponuđena roba sa analizom na aflatoksin. Strukturu kupaca, kako se navodi u Nedeljnom izveštaju Produktne berze u Novom Sadu, činili su domaći prerađivači, trgovci i regionalni izvoznici, a ugovori su zaključeni u rasponu od 27do 28 dinara po kilogramu. Ponder cena iznosi 27,41 dinara po kilogramu, što je u odnosu na sedam dana ranije pad od 1,76%. Zabeležen je i promet kukuruzom sa vlagom do 16% po 26 dinara po kilogramu.

Iako najveći udeo u trgovanju na Produktnoj berzi ove nedelje beleži pšenica, povećana aktivnost učesnika nije uspela da pomeri cenu u pozitivnom smeru. Interesovanje kupaca i dalje je usmereno na pšenicu sa 11-12% proteina. Tokom nedelje se, pored pšenice sa slabijim parametrima, u ponudi našla i kvalitetnija roba sa proteinom minimum 13%, ali zbog slabog interesovanja kupaca ponude ove robe nisu nailazile na adekvatan odgovor. Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 27 do 28 dinara po kilogramu. Ponder cena iznosi 27,49 dinara po kilogramu, pokazujući pad od 5,62%. Na tržištu soje bilo je veoma mirno tokom cele nedelje. Odsustvo većeg interesovanja kupaca i slaba ponuda doveli su do izostanka ove uljarice iz trgovanja. Ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 64 do 64,50 dinara po kilogramu, uz obračun kvaliteta. Tražnja je početkom nedelje u potpunosti izostajala, dok od sredine nedelje beležimo slabo interesovanje kupaca i na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. Stočni ječam nuđen je po jedinstvenoj ceni od 30 dinara po kilogramu, dok kupci nisu bili prisutni na ovom tržištu.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli: