Tematski skup „Žene na selu – danas i sutra“ organizovali su Udruženje poljoprivrede Privredne komore Vojvodine i novinsko-izdavačko preduzeće „Dnevnik-Poljoprivrednik“. Skup je u formi panel diskusije održan 7. marta i bio je mesto susreta, informisanja, ali i uspostavljanje novih kontakata. Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, je u ime domaćina pozdravio prisutne i tom prilikom istakao podršku ove institucije ekonomskom
osamostaljivanju žena.
Moderator skupa bila je dr Gordana Radović iz „Dnevnik-Poljoprivrednik“-a koja je u uvodnom delu podsetila da je sličan skup u organizaciji „Poljoprivrednika“ i Privredne komore Vojvodine održan 2018. godine.
-Cilj nam je da se o ovoj važnoj temi ne govori samo 15. oktobra, kada se obeležava Međunarodni dan žena na selu, već da o ovom problemu pričamo kontinuirano, te pokušamo da predložimo potencijalna rešenja, rekla je dr Gordana Radović.
U okviru skupa su predstavljene aktuelne mogućnosti finansiranja ekonomskih aktivnosti žena koje žive i rade na selu. Takođe, predstavljena je i podrška države za kupovinu kuća za bračne parove koji žele da se presele na selo. Na ove teme govorili su Ivana Popović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dragica Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za
privredu i turizam, kao i dr Siniša Perić, pomoćnik ministra za brigu o selu.
O značaju podrške lokalnih samouprava za ostanak i bolji život žena na selu govorile su Ivana Pejović Ševrt, direktorka Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija i Stojanka Lekić, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine, koja je predstavila podršku koju ženama na selu pruža Grad Zrenjanin.
 
Marija Radojčić, organizatorka Novosadskog noćnog bazara govorila je o dosadašnjim rezultatima i planovima za ovu organizovanu prodaju, koja je veoma značajna podrška za plasman proizvoda vrednih ruku žena sa sela.
Neke od njih, kao što su članice udruženja žena „Staparska ruža“ i „Banstolka“, predstavile su svoje proizvode u holu Privredne komore Vojvodine. Detaljniji zapis sa ovog skupa objavićemo u sledećem broju lista „Poljoprivrednik“.
 
G. R.
Foto.G.Mulić