Danas je u Novom Sadu na Novosadskom sajmu svečano otvoren jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam. Sajam su zajedno otvorili Frančesko Lolobriđida ministar poljoprivrede Italije, zemlje koja je po treći put zemlja partner Poljoprivrednog sajma, i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ovogodišnji Sajam, kako je rekao direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, okupio je više od 1.100 izlagača iz 26 zemalja, a posetioci će moći da pogledaju  i 14 kolektivnih izložbi.

Gostima na otvaranju obratio se i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekavši da su Grad i Sajam zajedno rasli i podsetio  da je prva sajamska izložba u Novom Sadu održana 1923. godine, pre punih 100 godina.

Frančesko Lolobriđida istakao je da Srbiju i Italiju povezuje mnogo toga, i da u oblasti poljoprivrede naše dve zemlje treba da produbljuju saradnju i zajedno traže rešenja za aktuelne probleme u ovom sektoru.

Robna razmena između Italije i Srbije vredna je 583 miliona evra što je za 20 odsto više nego prethodne godine, istakla je na otvaranju ministarka Jelena Tanasković. Ona je dodala da je Ministarstvo svaki dan uz poljoprivrednike i radi na rešavanju nagomilanih problema u agraru. Rekla je da su poljoprivrednici i ministarstvo na istom zadatku i odala priznanje vrednim domaćinima na posvećenosti i snazi da izdrže sve pritiske.

Podsetila je i da se stalno traže nova rešenja za plasman srpskih proizvoda u inostranstvo, kao i da su nedavno potpisana dva važna protokola sa Kinom o izvozu meda i hrane za kućne ljubimce.

Dok je trajalo otvaranje, ispred Sajma je bilo parkirano više desetina traktora poljoprivrednika koji su u protestu i koji su zvižducima ometali tok otvaranja manifestacije pokušavajući na taj način da skrenu pažnju na protest i svoje zahteve prema Vladi Republike Srbije.

Sajam će trajati u periodu od 20. do 26. maja.

A.M.

Foto: M. Antanasković