Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nastavlja sa bespovratnim sufinansiranjem investicija kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u 2023. godini. Cilj je da im pomogne u stvaranju većih prihoda i uslova za dodatno zapošljavanje u reuralnim sredinama. Na osnovu dva konkursa, objavljenih krajem maja, obezbeđeno je šest miliona dinara za sufinansiranje investicija u novu opremu za proizvodnju piva, kao i 20 miliona dinara za ulaganje u preradu voća i povrća, što čini 50 odsto pokrića prihvatljivih, ukupno ostvarenih troškova. Kada su u pitanju gazdinstva registrovana na području sa otežanim uslovima za rad u poljoprivredi, žene nosioci gazdinstva ili mlađi od 40 godina, onda pokriće troškova iznosi 60 odsto. Pravo na učešće imali su preduzetnici nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstv, i pravna lica-privredna društva, zemljoradničke uzadruge i složene zadruge nosioci gazdintva. 
Prilikom današnjeg dodeljivanja ugovora korisnicima sredstava, Dragica Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekrtetara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, je istakla da je za oba konkursa obezbeđeno ukupno 26 miliona dinara, ali nije sve iskorišćeno. 
Sve četiri prijavljena za bespovratno pokriće investicija u novu opremu za proizvodnju piva dobila su ukupno 4.292.228,00 dinara. Od ukupno 12 prispelih prijava za sufinansiranje investicija u preradu voća i povrća, samo šest zahteva je prihvaćeno i njima dodeljeno ukupno 10.112.378,00 dinara. Preostali iznos biće preusmeren za naredni konkurs vezan za ulaganje u proizvodnju vina i rakije, za šta vlada ogromno interesovanje.
Prema rečima dobitnika subvencija radi se o izuzetno korisnim podsticajnim sredstvima, bez kojih bi poljoprivredna gazdinstva teško mogla da ostvare neophodne investicije. Tako je Relja Čuturilo, direktor Kraft pivare „Vrač“ , konkurisao i dobio subvenciju za fermentor u kome pivo sazreva. Oprema je dosta skupa, jer je delom iz uvoza. Iznos investicija je oko sedam miliona dinara od kojih Pokrajina subvencioniše 60 odsto. 
-Naša firma se  od 2003. godine, bavi proizvodnjom i preradom lešnika sa 65 hektara, rekao je Milan Slavujević, direktor firme „Pan promet“ d.o.o. u Šidu. -Konkurisali smo za subvenciju za kupovinu sušare kapaciteta 15 tona, što će znatno ubrzati proizvodnju i preradu i svesti sadržaj vlage zrna na oko šest odsto, kolikom zahteva tržište. Time ćemo smanjiti troškove i biti konkurentiniji na domaćem tržištu. 
    Veroslav Janković, predstavnik firme „JSP Kons“ u Kaću koja ima 3,6 hektara trešanja i hladnjaču. Konkurisali za opremu koja služi za sortiranje plodova. 
B.Krstin
Foto: Vlada AP Vojvodine