Zimskа školа pod nazivom "Poljoprivreda četvrtkom" biće biti održana na Agro Campus-u u Temerinu 08.02.2024. godine ( četvrtak ) sa početkom u 10:00 sati. Radionica Zimske škole je posvećena kontroli biljnih bolesti korisnim mikroorganizmima, koju će voditi dr Marta Loc sa Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine, Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

Tom prilikom predstaviće i inovativna rešenja u zaštiti i ishrani biljaka kompanije BACILLOMIX, kao i rad biotehnološkog start-upa NSoil lab koji se bavi proizvodnjom mikrobioloških preparata namenjenih za poljoprivrednu proizvodnju.

Prisutnima će se obratiti Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke Jelene Tanasković ispred Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Učešće u Zimskoj školi je besplatno.

Realizuje se prvi put ove godine. Svakog četvrtka biće organizovana predavanja na aktuelne teme.

Škola se realizuje u okviru evropski sertifikovanog living Laba Pannonia Climate Neutral Agriculture Living Lab by EnoLL, čiji su članovi Agro Campus, Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Balkan Eco Innovations i Institut za razvoj i inovacije, a uz podršku opštine Temerin Izjave su predviđene u 10:00h, na Agro Campus-u u Temerinu. - lokacija

Predavanje na temu „Kontrola biljnih bolesti korisnim mikroorganizmima“, koje će održati dr Marta Loc, asistent sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu ima za cilj da poljoprivrednim proizvođačima približi ideju mogućnosti primene preparata na bazi mikroorganizama u zaštiti bilja od bolesti. I

majući u vidu nastojanje Еvropske komisije da se kroz strategiju „Od polja do trpeze“ do 2030. godine redukuje primena sintetičkih pesticida za 50%, među kojima značajan udeo čine preparati za zaštitu biljaka od bolesti, nauka neumorno traga za adekvatnim zamenskim sredstvima.

Iako je redukovana primena pesticida društveno više nego poželjna iz više razloga kao što su zdravstvena bezbednost hrane, očuvanje biodiverziteta, kvaliteta zemljišta i vode, problema rezistentnosti, ona predstavlja veliki izazov za proizvodnju.

Koliko je težak put ka ostvarenju ovakvog cilja najviše osećaju poljoprivredni proizvođači koji se svakodnevno suočavaju sa zabranom upotrebe sredstava koja su do juče bila ključna za uspeh biljne proizvodnje, bez ponude alternativnih rešenja.

Tim fitopatologa sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (prof. dr Mila Grahovac, prof. dr Dragana Budakov, prof. dr Vera Stojšin, dr Marta Loc, dr Mladen Petreš, dipl.inž-master Tatjana Dudaš), u saradnji sa timom biotehnologa sa Tehnološkog fakulteta na istom univerzitetu (prof. dr Jovana Grahovac, dr Ivana Danilov i dr Vanja Vlajkov), preko 15 godina radi na iznalaženju alternativnih rešenja za kontrolu bolesti u biljnoj proizvodnji, među kojima najveći potencijal pokazuju korisni mikroorganizmi.

Na predavanju „Kontrola biljnih bolesti korisnim mikroorganizmima“ će biti predstavljen koncept primene korisnih mikroorganizama u zaštiti bilja od bolesti, kao i istraživanja koja su pomenuti timovi sprovodili ili sprovode, a koja su kao rezultat isporučila mikrobiološke preparate dokazane efikasnosti u proizvodnim uslovima. Pojedini proizvodi će uskoro biti dostupni na tržištu R. Srbije.