Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA)održana je danas u Beogradu na Beogradskom sajmu gde je u toku 15.državni sajam pčelarstva.

Povod za udruživanje evropskih pčelara je zajednička borba  za spas pčelarstva koje je ugroženo, pre svega, ogromnom količinom falsifikovanog meda na tržištu. Osim pčelara, kako je istaknuto na Osnivačkoj skupštini, ugroženi su i potrošači pčelinjih proizvoda, ali i evropska poljoprvireda koja se u velikom procentu oslanja na učinak oprašivača. Evropski pčelari, kako je rečeno, su na korak od toga da napuste proizvodnju koja je sve manje rentabilna, a to bi posledično dovelo do naglog pada broja pčela i manjeg oprašivanja.

Osnivačkoj skupštini, osim domaćina i inicijatora osnivanja EBA - Saveza pčelarskih organizacija Srbije, prisustvovali su predstavnici saveza i udruženja iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske,Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske...

Osim Borbe protiv falsifikata meda na tržištu, među osnovne ciljeve novoosnovanog saveza uvršteno je i zalaganje za agro-ekološka plaćanja, odnosno plaćanje po košnici pčela kao kompenzaciju za njihovu oprašivačku ulogu. Jedan od ciljeva je i preduzimanje strategija za zaštitu zdravlja i repopulaciiju pčelinjih društava u Evropi.

Tekst i foto: A.Milić