Od 1. oktobra  do 15. decembra Republički zavod za statistiku  sprovešće  detaljan popis poljoprivrede u Srbiji. U popisu će, kako se očekuje, učestvovati 7.300 popisivača, 1.200 opštinskih i 290 republičkih instruktora. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da je  najavljeni popis od velikog značaja za srpsku poljoprivredu jer su u procesu tekućih evrointegracija važne sveobukvatne i precizne informacije koje će biti osnov za donošenje odluka nadležnih državnih organa o  budućnosti poljoprivrede.
Javni poziv za prijavljivanje kanaditata za popisivače  Zavod će, kako je najavljeno, objaviti u sredu, 1. avgusta u sredstvima  informisanja, a tekst konkursa biće vidno istaknut i na svim javnim mestima u opštinama, mesnim zajednicama i kancelarijama. Prijavljivanje kandidata obaviće se od 10. do 14. avgusta, a pravo da konkurišu imaju svi punoletni građani sa završenom najmanje srednjom školom. Prednost prilikom izbora imaće  kandidati s obrazovanjem u oblasti poljoprivrede kao i   oni koji su učestvovali u popistu stanovništva 2011. godine ili statističkim istraživanjima koje je Zavod organizovao u poslednje tri godine.
U toku je izbor  kandidata  koji su ušli u uži izbor za opštinske  instruktore. Narednih dana s njima će biti obavljen razgovor,  a  konačna lista  izabranih kandidata biće objavljena najkasnije do 14. avgusta. Za one koji budu izabrani Zavod će od 3. do 7. septembra  organizovati obuku, a pre toga biće im uručeno uputstvo za popisivanje. Pre obuke kandidati za opštinske instruktore  polagaće test i samo ukoliko ga polože nastaviće obuku.  Konačan izbor kandidata za  opštinske instruktore znaće se nakon sprovedene obuke i polaganja završenog testa.