Usled velikih posledica suše, visoke cene kukuruza i niske otkupne cene tovljenika i junadi Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice predala je juče zahtev Republičkim robnim rezervama i Ministarstvu poljoprivrede da se stočarima u vidu pozajmice hitno isporuči 20.000 tona merkantilnog kukuruza.
Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika koja okuplja ratare i stočare iz dvadesetak opština Srbije, tvrdi da je stočarstvo u Sremu pred kolapsom i da država mora hitno da reaguje.
- Tražimo da se kukuruz što pre isporuči kako ne bi došlo do prinudnog klanja stoke, jer s trenutnom otkupnom cenom koju drže klaničari stočari nemaju nikavu računici za tov i dalju proizvodnju, kaže Đurić i napominje da klanična industrija utvoljenu junad plaća 220 dinara, a svinje od 160 do 180 dinara žive vage, dok su cene mesa u maloprodaji trostruko veće.
Đurić kaže da bi stočari preuzeti kukuruz iz državnih rezervi vratili kroz stoku ili nekom drugom robom, a da Udruženje na sebe preuzima odgovornost za njegovu ravnomernu deobu stočarima.