* Angažovanje najvidljivije u investicijima od zajedničkog značaja: atarski putevi, uređenje kanalske mreže, protivgradna zaštita...
* Prihode od zakupa državnog zemljišta Grad Subotica ulaže u poboljšanje kvaliteta oranica
* Opštine Pirot i Gornji Milanovac pomažu domaćinstvima i podstiču razvoj seoskog turizma
 
Osim pomoći države i Pokrajine, poljoprivrednici poslednjih godina sve više mogu da računaju i na pomoć iz budžeta svojih lokalnih samouprava, koje značajno doprinose razvoju agrara. To nedvosmisleno pokazuju i rukovodstva u lokalnim samoupravama koja, osim rešavanja brojnih komunalnih problema, pažnju usmeravaju i ka poljoprivredi i seoskim sredinama. Opredeljenja za ulaganje u poljoprivredu i sela razlikuju se od opštine do opštine i prvenstveno zavise od njihove ekonomske snage, ali i same strukture stanovnika.
Angažovanja opština vezana za agrar najvidljivija su u investicijima od zajedničkog značaja za lokalnu zajednicu. Posebno se to odnosi na izgradnju atarskih puteva, ali i uređenje i čišćenje kanalske mreže, poslove vezane za komasaciju, organizovano prikupljanje ambalažnog i drugog otpada sa njiva... Dosta lokalnih samouprava izdvaja novac u svom budžetu za te namene, ali istovremeno se i prate konkursi  na pokrajinskom i republičkom nivou i shodno zainteresovanosti poljoprivrednika podnose zahtevi za dodelu sredstava.
 
Neposredna pomoć na terenu
 
– Naše Odeljenje za finansije, privredu i poljoprivredu opštinske uprave zaduženo je da prati sve konkurse na kojima se lokalnim samoupravama dodeljuju sredstva za razvoj poljoprivrede. Dobro osmišljenim programima i planovima uspevamo da privučemo određena sredstva iz Pokrajine i Republike, ali dosta toga i sami u svom opštinskom budžetu izdvajamo za ukupni razvoj poljoprivrede, kaže Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma. 
Ova sremska opština svakako može da posluži kao dobar primer  izdvajanja sredstava za uređenje atarskih puteva i otresišta, ali i za neposrednu pomoć samim poljoprivrednicima.
– U opštinskom budžetu za ovu godinu planirano je oko 50 miliona dinara za unapređenje poljoprivrede i ruralni razvoj. Osim uređenja zemljišta i atarskih puteva, kanalske mreže, nabavke protivgradnih raketa i sufinsiranja rada strelaca, poljoprivrednici mogu da računaju na subvencije za osiguranje useva, kao i besplatnu analizu zemljišta, rekao je Mančić.
I  u susednoj  opštini Inđiji budžetska izdvajanja za poljoprivredu iz godine u godinu se povećavaju. Poljoprivrednicima je lane za razne programe podsticaja na raspolaganju bilo 34 miliona dinara, a ove je planirano nešto više sredstava.
– Sve programe pomoći poljoprivrednicima realizujemo praktično na terenu jer domaćinima dolazimo na kućnu adresu. Obilazimo domaćinstva po selima, raspitujemo se šta im je potrebno i pronalazimo način da im u tome pomognemo, kaže Ivana Pejović Ševrt, direktorka opštinske Agencije za ruralni razvoj, dodajući da domaćine istovremeno usmeravaju da apliciraju na konkursima za sredstva pokrajinskih i republičkih fondova namenjenih poljoprivrednicima. 
Inđijska opština uspela je nedavno da, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalno-ekonomski razvoj (NALED) i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), na sedam lokacija instalira meteo-stanice. One su uglavnom namenjene voćarima koji, preko senzora u meteo-stanicama, prate mikroklimatske uslove u voćnjacima i na osnovu dobijenih podataka, upravljaju potencijalnim rizicima u proizvodnji.
 
Mladima na selu prioritet
 
Grad Subotica je lane prihodovao 73 miliona dinara od izdavanja  14.800 hektara zemljišta u državnoj svojini. Većinu zemljišta – 10.500 hektara, po pravu prečeg zakupa, dobili su stočari, dok su ratari izlicitirali 2.200 hektara. Odlukom Skupštine grada 700 hektara zemljišta  dato je raznim ustanovama bez naknade za korišćenje.
– Prikupljenim sredstvima realizovaćemo program zaštite i uređenja zemljišta, što će imati veliki značaj za kvalitet oranica, čemu  poslednjih godina zbog degradacije posvećujemo daleko veću pažnju. Pomoći ćemo i poljoprivredna gazdinstva kroz učešće u nabavci mehanizacije, subvencijama za osiguranje i plaćanjem kamata na podignute kredite, istakao je Grgur Stipić, šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište  opštinske uprave u Subotici.
U centralnoj Srbiji poslednjih godina primetno je da veliki broj  opština podržava razvoj poljoprivrede. Lokalna samouprava Blace sredstvima lanjskog budžeta pomogla je 400 poljoprivrednika u sektorima voćarstva, stočarstva i ratarstva, za šta je izdvojeno 17 miliona dinara. 
– I u ovoj godini nastavićemo da podržavamo poljoprivrednike naše opštine, a prioritet će imati mladi koji izraze želju da ostanu na selu i oforme svoje gazdinstvo. U saradnji sa Fondacijom "Ana i Vlade Divac" učinićemo sve što je u našoj moći da im pomognemo i olakšamo da krenu sa proizvodnjom za koju se budu opredelili, rekao je Ivan Burgić, predsednik Opštine Blace, uz napomenu  da će Opština poljoprivrednicima  i dalje pomagati u subvencionisanju kamata kredita za poljoprivredu, polisa osiguranja useva,  kao i finansiranju  veštačkog osemenjavanja goveda.
Grad Užice uspostavio je takođe saradnju sa Fondacijom "Ana i Vlade Divac", sa željom da projektima vrednim tri miliona dinara pomognu mladima u seoskim sredinama da ostanu na svojim ognjištima i krenu sa  proizvodnjom.
 – U opštinskom budžetu za ovu godinu opredeljeno je 32 miliona dinara, pet više nego lane, za pomoć svim zainteresovanim poljoprivrednicima. Program obuhvata razne mere podrške u gotovo svim sektorima poljoprivredne proizvodnje, rekao je Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća zadužen za privredu i poljoprivredu, dodajući da će poziv za dodelu subvencija poljoprivrednicima  biti raspisan u aprilu.
 
Ruralni turizam  budućnost
 
Pojedine opštine, uz uobičajene mere koje su imali prethodnih godina, krenule su i sa novim vidom podrške poljoprivrednim gazdinstvima.  Rukovodstvo Opštine Pirot, zbog blizine Stare planine i velikog interesovanja  domaćih ali i turista iz Bugarske, odlučilo je da od ove godine stimuliše i podstakne razvoj seoskog turizma.
– Za početak opredelili smo tri miliona dinara kao pomoć gazdinstvima da poboljšaju kvalitet usluge i ponude. Sredstva nisu velika, ali svakako mogu da doprinesu da se poveća broj gazdinstava koji žele da se oprobaju kao domaćini i turistima ponude sve ono sa čime raspolažu, rekao je Vladan Vasić, predsednik Opštine.
Opština Gornji Milanovac, sa svojim prirodnim lepotama, već odavno je na turističkoj mapi Srbije. Trenutno ima 60 kategorisanih domaćinstava koja se bave seoskim turizmom i njihov broj se sve više povećava.
– Lane smo subvencijama pomogli 23 domaćinstva da počnu s opremanjem smeštajnih objekata i uređenjem imanja. I za ovu godinu smo takođe opredelili određena sredstva za ovu vrstu delatnosti gazdinstava jer smatramo da je perspektivna i ima budućnost, rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine.
Mere i inicijative koje se u lokalnim zajednicama preduzimaju su  podsticajne i korisne za dobar deo zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača. Povećan interes opština za ulaganje u putnu infrastukturu znači istovremeno i doprinos oživljavanju sela i zadržavanje mladih da ostanu na svom porodičnom ognjištu. U svakom slučaju, dobro je da se ovaj trend ulaganja u poljoprivredu na lokalnom nivou nastavi i da pozitivnih primera bude što više.
K. Rajević