* Očekivani prinos biće niži i do 30 odsto, izvoz rapidno opada, a proizvođače posebno zabrinjava nedostatak radne snage
 
Neuobičajeno veliki broj hladnih aprilskih dana proizvođače malina u Srbiji nisu toliko zabrinuli koliko je fokus njihove pažnje, kao i očekivanja, usmeren ka otkupnoj ceni u predstojećoj sezoni. Po svim prognozama, cena “crvenog zlata” ove godine bi trebalo da za malinare bude najbolja u poslednje dve decenije, od 800 do 1.000 dinara za kilogram. Stručnjaci procenjuju da će, zbog prošlogodišnje suše, prinos biti niži i do 30 procenata. Koliko će malina vredeti ove sezone, umnogome će, kažu, zavisiti i od situacije na svetskom i evropskom tržištu, uzdrmanom ratom u Ukrajini.
 U ovom momentu su mišljenja malinara i stručnjaka podeljena kada je reč o ceni. Stručnjaci ne žele da, bez podataka o količini roda i kretanjima na tržištu, licitiraju sa cenom. Proizvođači pak smatraju da bi otkup kilograma maline, u odnosu na lane, trebalo da bude najmanje 800 pa čak i 1.000 dinara za kilogram, jer je proizvodnja znatno poskupela.
 – Za nekih 250 odsto skuplji je repromaterijal nego lane. Poskupelo je veštačko đubrivo, nafta, sredstva za zaštitu, ali i radna snaga. To će, bez obzira na cenu dnevnice, tvrdim, biti jedan od najvećih problema u predstojećoj berbi, jer berača jednostavno nema, rekao je Dobrivoje Radovanović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije.
 
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.