Jela koja se spremaju bez mesa, mleka i mlečnih proizvoda ne moraju da budu manje atraktivna ni hranljiva u poređenju sa jelima koja sadrže ove namirnice. Naprotiv, ponuda voća, povrća, hranljivih plodova, napitaka, ulja, iz dana u dan je sve veća u prodavnicama. Uz malo mašte svako može da napravi pravu gozbu bogatu vitaminima, mineralima i proteinima a da ona ne sadrži ni meso ni mleko.
 
Ćufte od pasulja u paradajz sosu
Za ovo jelo potrebna je konzerva pasulja,  a može i prethodno skuvan pasulj, pečurke, najbolje vrganji, mada mogu i neke druge, šolja ovsenih pahuljica, crni luk i začini. 
Luk treba iseći i prodinstati na ulju. Prodinstani luk treba prebaciti u blender i dodati pasulj, ovsene pahuljice, pečurke i po želji so, biber, alevu papriku, tucanu papriku. Izblendirati, da se masa ujednači, ali trebalo bi da ostanu sitni komadići, odnosno da se ne isitni previše. Od ove mase se prave ćufte i peku na vrelom ulju. Ukoliko nisu dovoljno čvrste, u masu treba dodati i malo brašna. Pečene ćufte odlagati na salvetu da upije višak ulja.
Posebno napraviti sos od paradajza. Najpre na malo ulja treba prodinstati sitno isečen beli luk uz dodatak bosiljka. Nakon toga treba ubaciti kašiku-dve brašna i sve prodinstati još malo. Ubaciti potom pelat ili sok od paradajza i kuvati dok se ne sjedini. Sos začiniti po želji.
Uz ćufte i sos može se napraviti pire od krompira ili testenina kao prilog.
 
Testenina sa spanaćem i sušenim paradajzom
 
Jelo može da se sprema sa običnom ili još bolje integralnom testeninom. 
Najpre treba oprati i iseckati oko 250 grama spanaća. Spanać dinstati na ulju zajedno sa belim lukom i bosiljkom. Kada omekša, začiniti po želji i naliti biljnom pavlakom. Ostaviti na ringli da krčka.
Sušeni paradajz takođe treba kratko prodinstati, najbolje na maslinovom ulju, uz dodatak origana i bosiljka. Ukoliko su komadi paradajza veći, treba ih iseći.
Testeninu skuvati posebno, ocediti, a zatim pomešati sa sosom od spanaća. U tanjir se najpre sipa testenina, pa se odozgo dodaje sušeni paradajz.
 
Avokado punjen tunjevinom
Avokado trenutno može da se kupi u skoro svim malo bolje snabdevenim  prodavnicama. Bogat je proteinima i mineralima tako da, čak i ako se jede sam, može da predstavlja kompletan obrok. Često na sniženjima može da se kupi povoljno, a polovina punjenog avokada može da bude kompletan lagan obrok za jednu osobu.
Za ovo jelo najpre je potrebno prodinstati sitno sečen beli luk, uz dodatak bosiljka. Potom dodati komade tunjevine i čeri paradajz sečen na polovine i sve zajedno još malo prodinstati. Začiniti solju i biberom po želji.
Avokado preseći na pola, izvaditi košticu i polovine puniti smesom sa tunjevinom. Jede se kašikom tako što se zahvati deo "mesa" avokada i deo punjenja od tunjevine.
Služiti uz prepečen tost.
 
Krem-čorba od sočiva sa nanom
 
Sočivo je, baš kao i pasulj, mahunarka bogata proteinima i odličan je izbor za posnu trpezu. Za razliku od pasulja, brzo se kuva. Ova čorba je pogotovo cenjena u Turskoj, gde je neizostavan deo mnogih obroka.
Oko 200 grama sočiva najpre treba potopiti da odstoji u vodi, a zatim ga isprati. Doliti novu vodu i staviti na ringlu da se kuva. U drugoj posudi na ulju prodinstati crni luk i šargarepu. Ovome dodati peršunov list, so, dosta bibera, tucanu i alevu papriku. Prodinstati sve zajedno još malo, pa prebaciti u posudu u kojoj se kuva sočivo. Kuvati kratko zajedno, a zatim skloniti sa vatre. Izvaditi u čistu šolju nekoliko kašika kuvanog sočiva, a ostatak izblendirati dok se ne dobije glatka masa. Nakon toga sočivo koje je odvojeno vratiti u čorbu i dodati listove nane. Može se koristiti  i sušen list ove začinske biljke.
Pre služenja u tanjir se sipa malo limunovog soka, a na njega čorba.
 
Lazanje sa povrćem
Izrendati povrće, na primer tikvice, šargarepu, mogu i pečurke, malo paradajza, po želji crni luk... U to se dodaju začini po želji: so, biber, beli luk, kurkuma, obavezno malo soja sosa, ko voli može i origano. Povrće treba dinstati na laganoj vatri dok ne omekša.
Napraviti bešamel sos tako što se na dve kašike ulja prodinsta brašno i to tako da ne promeni boju. U to se dodaje mešavina biljne pavlake i vode, ali da ne bude pregusto i da može lepo da se sipa preko lazanja.
Tepsiju malo nauljiti i poređati sloj listova lazanja. Lazanje treba iseći tako da lepo pokriju dno tepsije, pa se na njih stavi sloj dinstanog povrća. Potom se prelije bešamelom. Najbolje je da se poređa 4-5 slojeva lazanji filovanih povrćem, s tim da se na poslednji sloj stavi samo bešamel.
Tepsiju treba prekriti aluminijumskom folijom i ostaviti da tako odstoji barem pola sata pre pečenja. Zatim staviti da se peče na 200 stepeni. Peći oko pola sata, pa izvaditi iz pećnice i skinuti foliju. Nakon toga ponovo vratiti u pećnicu da se lepo zapeče i porumeni. Važno je peći u aluminijumskoj foliji jer će se omogućiti da listovi lazanja upiju tečnost i omekšaju.
Kada su pečene, lazanje izvaditi iz rerne i posuti seckanim peršunom ili rukolom.
 
Njoke od batata u sosu od pečuraka
 
Batat je slatki krompir. Baš kao od običnog krompira, i od njega se mogu napraviti njoke. Oko kilogram slatkog krompira najpre treba oguliti, iseći na kocke i skuvati. Odliti vodu od skuvanog batata, dodati malo margarina i soli pa ga pasirati dok se ne napravi pire. U pire potom dodavati brašno po potrebi dok se ne napravi testo za njoke. Testo podeliti na jufke, pa ih razvlačiti u kobasice ni previše tanke, ali ni debele. Ove kobasice od testa seći tako da se dobiju njoke za jedan zalogaj.
U šerpi zagrejati vodu do ključanja i staviti par kapi ulja u nju. Ubaciti njoke u vodu i ostaviti da se skuvaju. Gotove su kada isplivaju na površinu. Skuvane ocediti i dodati malo ulja na njih da se ne zalepe.
Za preliv od pečuraka najpre treba prodinstati iseckan beli luk uz dodatak bosiljka. Na to dodati isečene pečurke. Može se upotrebiti više vrsta pečuraka, ali najlepši sos je od vrganja. Kada pečurke omekšaju, sklone se sa ringle pa im se dodaju začini – so, biber, ali i malo brašna ili gustina. Potom se uspe biljna pavlaka i sve zajedno još malo ukrčka.
Najpre se na tanjir sipaju njoke, a preko njih preliv od pečuraka. Sve se pospe sitno seckanim peršunovim listom.
Aleksandra Milić