* Digitalna rešenja pomažu poljoprivrednicima da postignu iste ili čak veće prinose uz korišćenje manje mineralnog đubriva, pesticida i goriva
 
Poljoprivrednici se danas suočavaju sa brojnim izazovima, ali i pitanjem koje im sve više nameće novu glavobolju – kako smanjiti karbonski otisak u budućnosti. S druge strane, političari i potrošači sve više pozivaju na održivu proizvodnju dovoljnih količina hrane za svetsku populaciju, koja je iz dana u dan veća. Na Konferenciji nazvanoj "Održivi dan" kompanija John Deere je predstavila više rešenja koja doprinose prevazilaženju aktuelnih problema. Kroz razgovore sa stručnjacima i poljoprivrednicima koji su već koristili ova rešenja, pokazano je kako se postiže korak napred ka održivoj poljoprivrednoj proizvodnji. Neka od ovih rešenja smo već predstavili u prethodnim brojevima "Poljoprivrednika", a ovaj put ćemo pažnju posvetiti digitalnim rešenjima, čija primena omogućava  održivu negu useva. 
Digitalna rešenja se posebno ističu u doprinosu smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu i pomažu poljoprivrednicima  da postignu iste ili čak veće prinose uz korišćenje manje mineralnog đubriva, agrohemijskih sredstava za zaštitu bilja i goriva. 
Otvarajući konferenciju Marvart fon Penc, iz odeljenja Ag Division u kompaniji Johh Deere, koji se bavi tehnologijama budućnosti i profesor  Peter Pikel objasnili su potencijal digitalnih rešenja,  kao i kako će ona nastaviti da menjaju poljoprivredu. 
– Precizna poljoprivreda omogućava poljoprivrednicima da kombinuju efikasan rad  na polju uz zaštitu prirode i životne sredine, rekao je Peter Pikl i dodao da će se proizvodnjom na ovaj način do 2030.  godine emisija ugljen-dioksida smanjiti  za više od 11 odsto.
Markvart fon Penc smatra da farmeri mogu postati čuvari klime i dodaje da je digitalizacija ključna u postizanju održivosti. Digitalizacija će takođe obezbediti bolju transparentnost kroz unapređeno dokumentovanje. Na ovaj način, poljoprivrednici će moći da povrate poštovanje potrošača. Tokom konferencije "Održivi dan" posebna pažnja je posvećena i oblasti zaštite bilja, to jest rešenjima koja omogućavaju smanjeno korišćenje hemijskih sredstava i njihovu primenu na mnogo precizniji način.  
Inteligenti tretman zaštite bilja
 
Jedno od rešenja koje obezbeđuje inteligenti tretman zaštite bilja jeste korišćenje inteligentnih rasprskivača na prskalici. Brzina vožnje, pritisak prskanja, kao i izbor rasprskivača direktno utiču na efikasnost aplikacije proizvoda za zaštitu bilja. Sa aplikacijom ExactApp kompanija John Deere je značajno povećala fleksibilnost prskanja, tačnost nanošenja i kontrolu. Bez potrebe za promenom raprskivača, rukovalac može iskoristiti dve opcije. Naime, može povećati brzinu kretanja sa 10 km/h na 30 km/h, dok održava isti protok i pritisak, ili pak može nastaviti da vozi konstantnom brzinom, pri čemu menja normu od 100 l/ha do 300 l/ha. To je moguće jer su rasprskivači na prskalici koja koristi ovu aplikaciju raspoređeni u parovima, a ima ih do šest na nosaču.  
Za kontrolu protoka na raprskivaču koristi se sistem široke pulsne modulacije koja nudi sto puta veću učestalost od tradicionalnih sistema.  Novi nivo pulsne frekvencije dostiže se kombinovanjem rada dva različita elektromagnetna ventila, čiji rad se kombinuje pojedinačno na svakom rasprskivaču.  Dodatno, uz ExactApply je moguće podesiti automatsku kontrolu protoka-norme na svakom rasprskivaču, i onda kada se aplicira mala količina tečnosti središnjim rasprskivačima na grani prskalice, kao što je to slučaj pri kretanju u krivinama. 
Druga prednost sistema je mogućnost smanjenja drifta, što je veoma važno kada se primena hemijskih sredstava obavlja u blizini  vodotoka. To se postiže automatskom regulacijom pritiska prskalice. Korisnik ExactAplly može za rad birati između dva različita rasprskivača, uključujući automatski jedan ili oba. Konačno, nezavisno od korišćenog moda rada, svi rasprskivači se uključuju i isključuju automatski i svi su opremljeni LED osvetljenjem. Ovo osvetljenje unapređuje rad noću, a takođe omogućava blinkanje kada se naiđe na prepreku u radu. Ovo blinkanje svetlosti se kombinuje i sa upozoravajućom porukom na displeju u kabini traktora, što dodatno upozorava rukovaoca da proveri uslove rada. 
 
Prskanje samo gde je potrebno
Pri izvođenju tretmana zaštite bilja cilj je i da se izbegnu preklapanja u prohodu i predoziranja hemijskim sredstvima. Tehnološki,  ovaj cilj se može ostvariti u radu prskalice korišćenjem GPS pozicioniranja sa AutoTrac sistemom za navođenje i inteligentnog sistema sekcijske kontrole SectionControl i John Deere ExactApply aplikacije, koja obezbeđuje kontrolu rada svakog rasprskivača. Kombinovana primena ovih rešenja zadovoljava i sve učestaliju potrebu za specifičnim tretmanima za biljke, ili čak pojedinačnim tretmanima biljaka umesto ravnomernog prskanja kompletnog polja. Ovo ciljano tretiranje je moguće tako što se najpre celokupna parcela podeli na specifične zone. U ove namene se mogu koristiti i satelitski ili snimci napravljeni dronovima, kako bi se odredila gustina i zdravstveno stanje useva. Na osnovu ovih snimaka određuju se mape pomoću kojih se tretman zaštite bilja obavlja samo u određenim delovima parcele, tamo gde je to neophodno. Ovaj način sprovođenja zaštite bilja može značajno smanjiti troškove proizvodnje. Tehnologija "vidi i prskaj" kompanije John Deere upravo, kako se čulo na konferenciji, obezbeđuje ovako precizno sprovođenje mere zaštite bilja. Ova tehnologija zapravo koristi kamere koje rade na velikim brzinama praveći snimke useva dok See & Spray Select softverska tehnologija identifikuje korove i na taj način omogućava primenu herbicida tačno tamo gde je potrebno. Iz John Deere kompanije kao sledeći korak razvoja ovog sistema navode da će softverska tehnologija omogućiti razlikovanje korova od useva koji je tik uz njega na jasan način. 
 
Precizna međuredna kultivacija
 
Jedna od mera nege useva je i međuredna kultivacija. Iako se na prvi pogled čini da se pri izvođenju ove agrotehničke operacije ne može puno uraditi kako bi se unapredila efikasnost, sistem za navođenje oruđa u radu to demantuje. Ovaj sistem upravlja kretanjem traktora i međurednog kultivatora kombinujući rad kamere sa GPS upravljanjem, što obezbeđuje visoku kontrolu korova. Vreme koje je na raspolaganju za optimalnu mehaničku kontrolu korova  je veoma ograničeno. Kompanija John Deere i njena podružnica, kompanija Monosem razvile su aktivan integrisani kontrolni sistem za međuredni kultivator. Sistem obezbeđuje rad na veoma velikim radnim brzinama do 16 km/h bez oštećenja useva. Dodatno, John Deere StarFire satelitski prijemnik je zakačen za kultivator, a upravljačka kontrola se dostiže korišćenjem RTK korekcionog signala i koristi se kada su redovi biljaka neravni ili na drugi način poremećeni. Sve informacije o radu mašine su prikazane i podešavaju se preko komandnog centra traktora. 
Bočna pomeranja radnih organa kultivatora regulišu se primenom elektrohidraulične kontrolne jedinice na traktoru. Nasuprot drugim složenim pozicionim jedinicama, ovaj sistem radi sa hidrauličnim bočnim stabilizatorom. Sistem za navođenje oruđa AutoTrac ne samo da obezbeđuje rad u pravcu nego i na kosinama pod različitim uglovima. Moguće su korekcije i pomaci alata veći od 500 mm, a dva hidraulična diska imaju kretanje po određenoj putanji. Traktor kontroliše istovremeno put sa kamerom i StarFire GPS prijemnikom montiranim na kabini. 
Marija Antanasković