*  Proizvođači organskih proizvoda sa teritorije Užica prodaju sve što proizvedu, a to govori da se svest potrošača menja, pogotovo mlađih koji su i najčešći kupci
 
Nauka je utvrdila da je jabuka proizvedena pre sedamdeset godina u proseku imala pet puta veću nutritivnu vrednost nego one koje danas jedemo. To znači da danas moramo da pojedemo pet jabuka kako bi u organizam uneli istu količinu hranljivih materija kao nekada jednom jabukom. Slično je i sa drugim namirnicama. Ovaj podatak čuli smo od prof. dr Nikole Bajića iz Užica, zaljubljenika u zdravu poljoprivrednu proizvodnju, koji je svoje bogato profesionalno iskustvo stavio u službu ideje da se što više ljudi  vrati prirodi i zdravom načinu života. Poljoprivredne proizvođače, s druge strane, savetuje da se preorijentišu na bavljenje organskom proizvodnjom u kojoj nema upotrebe pesticida i veštačkih đubriva.
– Suština je u većem uvođenju u proizvodnju starih rasa i sorti, kao i proizvodnih metoda kojima se čuva  životna sredina, a sve to objedinjeno je u organskoj proizvodnji. Važno je imati prinose, ali još je važnije da je hrana kvalitetna, kako bi zadovoljila sve potrebe organizma. Ako uzmemo u obzir ovo poređenje hranljive vrednosti namirnica nekada i sada, jasno je da ne stoji priča da organska hrana ne može da nahrani svet. Prinosi u organskoj proizvodnji jesu manji, ali je zato njihov kvalitet veći, objašnjava profesor Bajić.
 
A. Milić
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.