Čestitamo vam Novu godinu i želimo da vam Bog da u novoj godini bujnu pašu za vaše pčele preko cijela proljeća i ljeta, da medljani sok teče iz čašica cvijetnih kao što je njekad u Kanaanu tekao med i mlijeko. Onijem pak, koji podižu sebi pčelinjake, te koji moraju umnožavati svoje košnice prirodnim rojenjem, želimo da dobiju bijele pčele. 
Ovim rečima su urednici "Srpskog pčelara" profesor Jovan Živanović i Ivan Maširević u Sremskim Karlovcima čestitali pčelarima Novu 1897. godinu.
 
Iz godine u godinu, svedoci smo, ne samo u pčelarstvu već i u celoj poljoprivredi, da se vremenske prilike, mada od meteorologa okarakterisane kao manje ili više u granicama višegodišnjeg proseka, ipak događaju sa značajnim odstupanjem od onakvih na koje smo navikli. Stoga pčelari moraju da se odreknu udobnosti postupanja po starim pčelarskim kalendarima i tradiciji, već da čine sve što je potrebno "u realnom vremenu", kako se odomaćilo i u našem jeziku. S druge strane, vremenske prilike se drastično razlikuju i na udaljenostima koje su gotovo u vidokrugu.
Tekst i foto: Dejan Kreculj
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.