* Do sada se za učešće registrovalo više od 2.400 izlagača iz 53 države

Vodeće svetske kompanije čija je delatnost proizvodnja poljoprivredne tehnike, opreme i komponenti i alata koji se koriste u poljoprivredi predstaviće se na ovogodišnjem sajmu Agritechnica 2017 u Hanoveru od 12. do 18. novembra.
Sredinom juna je svoje učešće na Agritechnica 2017 potvrdilo više od 2.400 izlagača iz 53 države.
- Broj prijavljenih izlagača je sličan kao ranije, ali su registracija i zakup prostora obavljeni mnogo pre nego obično. Isto interesovanje što se perioda prijavljivanja tiče pokazali su i posetioci, rekla je Marija Servas, projekt-menadžer sajma Agritechnica u izveštaju organizatora, Nemačkog društva za poljoprivredu (DLG).
Broj prijavljenih nije konačan, očekuje se još jedan talas na jesen koji će upotpuniti temu sajma "Zelena budućnost - Pametne tehnologije". Agritechnica 2017 će biti novi pozitivan podsticaj međunarodnog poljoprivrednog tržišta, srednjoročno i dugoročno posmatrano.

Inostranih izlagača sve više

Učešće inostranih izlagača na sajmu Agritechnica neprestano raste, a sredinom juna imalo je udeo od 60 odsto. Registrovano je 1.438 inostranih kompanija od kojih će najzastupljenije biti one iz Italije, čak njih 349, a slede ih kompanije iz Holandije, Turske, Kine, Francuske, Poljske, Austrije, Španije, Velike Britanije, Danske, Finske, Kanade i Indije.
Dodatno, u paviljonima zemalja predstaviće se njih 17, a po prvi put i Danska i Irska. DLG visok nivo zastupljenosti inostranih izlagača ocenjuje kao jasan znak budućeg povećanja globalne orijentisanosti agroindustrijskih kompanija koje žele da izložbu Agritechnica 2017 iskoriste za otvaranje novih tržišta.

Svetski noviteti

DLG navodi i da su razlozi velike potražnje za učešćem vodeći položaj sajma Agritechnica kao mesta okupljanja poljoprivrednika specijalizovanih profila, vršilaca usluga i trgovaca iz celog sveta. Pre dve godine bilo je oko 451.000 posetilaca od kojih je njih 98.000 bilo iz inostranstva.
S drgue strane, za proizvođače, Agritechnica je prodajni prozor inovacija. Do sada se pokazalo da mnogi proizvođači razvoj inovacija vezuju za sajam u Hanoveru na kojima ih premijerno prikazuju. Dodatno, odlična lokacija - Hanover, i što najveći zatvoren izlagački prostor obezbeđuje svima, i izlagačima i posetiocima optimalni komfor.

Nova specijalizovana tema zaštita bilja

Jedan od zahteva za ostvarivanje održive poljoprivrede je da se pomire proizvodni resursi i zaštita životne sredine. U tom cilju poljoprivrednici treba da imaju odgovarajuće znanje i tehnologiju za efikasno sprovođenje održivosti na svojim imanjima. Sve više digitalizovani svet u ove svrhe nudi mnoštvo inovativnih ideja.
U okviru teme "Zelena budućnost - Pametne tehnologije" na Agritechnica će biti predstavljene aktuelne tehnologije i trendovi koji mogu obezbediti održivi rast produktivnosti u poljoprivredi. Ovo uključuje posebno najnovija dostignuća u oblasti zaštite bilja. Tehnologije rasprskivača, kontrolne GPS sekcije na krilima prskalica i robotizovana tehnologija pomažu da se proizvedu poljoprivredne sirovine i zdrava hrana u dovoljnim količinama.
U saradnji s integracionim informacionim sistemom zaštite bilja ISIP, DLG će na Sajmu predstaviti posebne priloge posvećene zaštiti bilja.

Sistemi i komponente

Po treći put na Agritechnica će biti postavljena međunarodna platforma za modularne sisteme, komponente i opremu za poljoprivredu. Platforma će posetiocima dati mogućnost da obogate svoja saznanja na polju motora, hidraulike, osovina, pogonskih tehnologija, kabina, elektronike, rezervnih delova kao i softvera.
Na otvorenom i natkrivenom prostoru u blizini hale 26 biće prikazane mašine i oprema za sečenje drveta i transport. Takođe, nekoliko puta u toku dana biće organizovana demonstracija ovih mašina.

INOVACIJE U TRCI ZA MEDALJE

Organizator, DLG, najavljuje da će na Agritechnica 2017 biti predstavljeno više od 300 inovacija koje će ući u trku za najveća priznanja na sajmu, zlatnu i srebrnu medalju.
Inovacije će obuhvatiti sve oblasti poljoprivredne proizvodnje, ali u najvećem broju će biti zapažene na traktorima, mobilnoj utovarnoj tehnici, transportnim sistemima, "zelenoj liniji" mašina. Takođe, biće prezentovane i tehnologije i softveri namenjeni za optimizaciju radnih procesa.
U trci za najznačajnije priznanje koje dodeljuje stručna komisija DLG prijavilo se 175 izlagača iz 24 države.