* Irtem je predstavio novi koncept tri u jedan, odnosno univerzalni rezervoar, na koji se u tri tačke može kačiti pneumatska širokoredna sejalica, ali i ona za setvu strnina

Specijalizovani proizvođač sejalica Irtem je na najvećem sajmu poljoprivredne tehnike Agritechnica, osim već poznatih rešenja uskoredne i širokoredne setvene tehnike, predstavio i višenamensku mašinu, koja se još uvek ispituje. S obzirom na mogućnosti koje pruža, može se reći da je ova mašina tri u jedan.
Osnova mašine je vučni rezervoar nosivosti 3.000 kilograma. Rezervoar se može koristiti za seme, mineralno hranivo, a u slučaju da je podeljen, i za seme i za hranivo. Odnos zapremina odeljka za seme i hranivo se može menjati. Na rezervoar se može zakačiti sejalica za okopavine i ona namenjena za setvu strnina. Na osnovi mašine, rezervoaru, ugrađen je univerzalni pneumatski sistem, tako da korisnik ne mora da investira u njegovu kupovinu za svaku mašinu. Može se montirati i sistem za distribuciju tečnog hraniva. Novi koncept mašine je predstavljen u kombinaciji s osmorednom širokorednom sejalicom. Ova sejalica ima veliku mogućnost primene, s obzirom na to da se razmak između setvenih jedinica može podešavati u opsegu od 27 do 90 centimetara. Tako se može koristiti za preciznu setvu suncokreta, kukuruza, soje, kikirikija, lubenice, dinje, repe, krastavca, povrća i luka. Širokoredne sejalice Irtem su dostupne u verzijama sa dva, četiri, šest, osam i 10 redova. Pneumatska sejalica se kači na rezervoar ili na traktor u tri tačke. Na sejalici je moguće isključiti krajnje setvene jedinice, što je važno u setvi graničnih delova parcele.
Sistem ventilatora na pneumatskoj sejalici obezbeđuje potrebni vakuum, koji drži seme na setvenoj ploči. U zavisnosti od želje korisnika, na sejalicu se ugrađuje raoni ili diskosni ulagač semena s duplim prstima. Raoni ulagači se tradicionalno ugrađuju za potrebe korisnika u Turskoj, a dupli diskovi za korisnike iz Evrope.
U proizvodnom programu turskog proizvođača Irtem, kojeg na domaćem tržištu zastupa preduzeće "Agrouniverzal" iz Gornjeg Milanovca, jeste i pneumatska sejalica za direktnu setvu. Osnovna prednost ove mašine je setva bez obrade zemljišta. Direktna setva doprinosi očuvanju vlage u zemljištu, smanjenju evaporacije i poboljšanju strukture zemljišta, zahvaljujući povećanoj količini organske materije koja ostaje u gornjem sloju. Značajna prednost korišćenja ovakve mašine ogleda se i u smanjenoj potrošnji goriva i smanjenim troškovima održavanja mašine u odnosu na konvencionalne sejalice. Setvena jedinica se sastoji od zvezdastih točkova, koji uklanjaju grudve zemljišta, talasastog diska, koji proseca setvenu brazdu, diskosnog ulagača semena i pritisnog točka. Setvene jedinice mogu biti na rastojanju od 65 do 76 centimetara, a svaki od četiri rezervoara za seme je zapremine 32 litra. Preporučena radna brizina je pet do sedam kilometara na sat, a za rad ove sejalice neophodan je traktor sa 80 do 100 konjskih snaga.
I tehnika namenjena za korišćenje u šumarstvu slovenačkog proizvođača Uniforest u ponudi je gornjomilanovačkog preduzeća. U godini obeležavanja 25 godina postojanja, Uniforest je predstavio deo proizvodnog programa na sajmu Agritechnica. U proizvodnoj gami ovog proizvođača su šumska vitla, sistemi mini-žičara, mašine za rezanje i cepanje drveta, cepači, povezivači drveta, kružne testere, klešta za balvane, hvataljke i platoi. Ponuda proizvoda se svake godine povećava, a na Sajmu je premijerno predstavljena hvataljka za trupce 1500 Premium. Površina hvataljke je 0,36 kvadratnih metara, a maksimalno otvaranje 1.500 milimetara. Zahvaljujući ovim dimenzijama, hvataljka je pogodna za postavljanje na podizače na kamionima. Proizvodi se od nikrodur materijala, a nakon varenja, ceo okvir se mašinski obrađuje. Hidraulični priključci montirani su na odabranim mestima u unutrašnjosti rama. Na ovaj način zaštićeni su od mehaničkih oštećenja. Svi pokretni delovi imaju ugrađene klizne ležajeve s integrisanim sistemom podmazivanja, čime je obezbeđeno jednostavno i cenovno prihvatljivo održavanje. U Hanoveru su predstavljena i šumska vitla, mašine po kojima je ovaj proizvođač na tržištu Srbije prepoznatljiv. Vitla se proizvode u tri grupe, kao Profi, Premium i Standard. Od 2008. godine, u proizvodnom programu su, osim vitla s mehaničkim i hidrauličnim komandama manje vučne sile, i ona namenjena za profesionlno korišće s vučnom silom do 120 kilonjutna. Osnovne prednosti profesionalnih vitla serije G jesu mehanički prenos pogona preko zupčanika i sistem za precizno namotavanje sajle na bubanj. U seriji G se izdvajaju modeli 70 GK i 90 GK s konstantnom silom vuče. Wihova najveća prednost je to što je sila vuče ista u svakom trenutku i iznosi 68, odnosno 85 kilonjutna. S obzirom na to da su konopac i sajla za vuču tanji i duži, za rad vitla je potreban traktor manje snage. Lakša sajla doprinosi bržem spremanju drva i manjem umaranju korisnika. Konstatna sila vuče postignuta je proporcionalnim upravljanjem, koje obezbeđuje više mogućnosti podešavanja, između ostalog, i samostalno poravnjavanje pritiska. Da bi rad vitla bio olakšan, mašina ima Auto Stop funkciju, koja omogućava bezbednije upravljanje vitlom, s obzirom na to da se namotavanje sajle za vuču na bubanj isključuje samostalno.