* Nova setvena jedinica Chrono povećava produktivnost preko 50 odsto. Zahvaljujući konstruktivnoj izvedbi, sada se visoka preciznost postiže pri radnoj brzini 15 kilometara na sat

Na sajmu Agritechnica jasno se moglo uočiti da sve inovacije imaju za cilj povećanje efikasnosti i preciznosti mašina u radu. To potvrđuje i novo rešenje setvene jednice namenjene za sejalicu za okopavine Chrono italijanskog proizvođača Maschio Gaspardo, kojeg na domaćem tržištu zastupa i preduzeće "Agrocentar Stefan" u Arilju.
Nova setvena jedinica Chrono povećava produktivnost preko 50 odsto. Zahvaljujući konstruktivnoj izvedbi, sada se visoka preciznost u setvi postiže pri radnoj brzini 15 kilometara na sat, dok se ranije postizala pri brzini 10 kilometara na sat. Visoka preciznost je omogućena ugradnjom potpuno električnog alminijumskog dozatora semena, koji se sastoji od komore za seme s perforiranim diskom. Napuštajući komoru, seme ulazi u novi Chrono pneumatski transporter, koji ga pozicionira na zemljište velikom brzinom. Foto-ćelija u komori prati pad semena, dok "pametni" samočisteći pritisni točak, na čijem obodu se nalazi guma, utiskuje seme, obezbeđujući tako visoku preciznost u setvi. Maschio Gaspardo je inovativnim rešenjem obezbedio da seme ne pada slobodnim padom pod dejstvom gravitacione sile, već da se kreće pod dejstvom vazdušnog pritiska.
Program setvene tehnike Gaspardo upotpunjen je i kombinovanom mašinom za predsetvenu pripremu i setvu strnina i drugog sitnog semena Corona X-Fore SC. Mašina je kombinacija kratke tanjirače, paker-valjka, kojeg čini 12 točkova, i setvene sekcije. Ovaj model namenjen je velikim i srednjim gazdinstvima, kojima je potrebna mašina velikog radnog kapaciteta. Kratka tanjirača usitnjava biljne ostatke i umešava ih u zemljište, obezbeđujući kvalitetnu predsetvenu pripremu. Setvene jedinice su opremljene duplim diskovima prečnika 180 milimetara i točkom za kontrolu dubine setve. Corona X-Fore SC ima i veliku autonomnost u radu, zahvaljujući rezervoaru zapremine 4.100 litara. Ako je rezervoar podeljen, za seme je namenjen prostor zapremine 2.460 litara, a za mineralno hranivo 1.640 litara. U hermetički zatvorenom rezervoaru, pritisak je konstantan, što omogućava ujednačenu distribuciju semena i hraniva i veću preciznost setve.
Proizvodni program mašina za osnovnu obradu zemljišta proširen je modelom Unico pluga, koji će se proizvoditi u verziji 3+1, odnosno 5+1 plužno telo, s hidrauličnim ili sigurnosnim sistemom s vijcima na smicanje. Unico plugovi opremljeni su paralelogramskim sistemom, koji smanjuje vreme potrebno za podešavanje i unapređuje preciznost u radu. Paralelogramska struktura održava prvo radno telo u nivou s inicijalnim podešavanjem rukovaoca, bez obzira na naknadne varijacije u radnoj širini. Paralelogramska struktura minimizira pritisak na šasiju i obezbeđuje podešavanje prvog tela, bez promene trajektorije traktora, čak i kada je mašina u pokretu.
Kompanija Gaspardo je premijerno u Hanoveru prikazala i nošenu prskalicu GP1, koja je prvi proizvod ovog tipa posle akvizicije sektora prskalica pre tri godine. Prskalice GP1 se proizvode s rezervoarima zapremine 1.200, 1.500 i 1.800 litara, a korisnik može da izabere krila širine 15, 18, 21, 24, 27 i 30 metara, kao i različitu opremu. Na prskalici postoji i opciona funkcija za automatsku kontrolu rada sekcije, koja je veoma bitna kada se radi tretiranje useva u graničnom području parcele. Kontrola brzine obezbeđuje i bolju kontrolu količine aplicirane tečnosti. Optički sistem za kontrolu rastojanja između grane prskalice i zemljišta omogućava održavanje krila paralelnim, čak i pri većim radnim brzinama ili radu na brdovitim terenima. Takođe, prskalica GP1 može biti isporučena i u ISOBUS verziji.
I slovenački proizvođač Agromehanika je, u godini kada obeležava četiri decenije rada, iskoristio sajam Agritechnica da prikaže više noviteta na svetskom tržištu. Tako je posle premijernog prikazivanja traktora AGT 1055 na sajmu Agra u Gornjoj Radgoni ovaj model predstavljen i u Hanoveru. Traktor AGT 1055, u koji se ugrađuje motor sa 49 konjskih snaga, u potpunosti je restilizovan u odnosu na ranije modele traktora Agromehanika. Novi model AGT 1055 ima mehaničku transmisiju, koja korisniku u radu nudi izbor jedne od 12 brzina u oba smera kretanja. Nova tehnološka rešenja kao što su reverzibilno sedište, unapređena geometrija prednjeg dela traktora i elektrohidraulične upravljačke funkcije uticala su na povećanje komfora rukovaoca. Traktori AGT su specijalizovani traktori, koji se proizvode s motorima sa 30 do 60 konjskih snaga i zaštitnim ramom, ili, po zahtevu kupca, s kabinom. Program ratarskih prskalica upotpunjen je novim modelom vučene prskalice AGS 2000 EN HV+15 HLX. Na prskalici se ugrađuje rezervoar zapremine 2.000 litara, a montiraju se krila radne širine 12, 15 i 18 metara. Minimalna visina tretiranja je 34 centimetra, a maksimalna 212 centimetara.