* Kock&Sohn je svojevremeno patentirao jedinstven sistem za udvajanje točkova, KN spojnicu. Namenjena je za udvajanje točkova na traktorima snage do 140, 280 i 440 kilovata

Vučna sila se ostvaruje u kontaktu hodnog sistema traktora i podloge. S povećanjem kontaktne površine smanjuje se sabijanje zemljišta, a vučna sila raste. Jedan od načina povećanja kontaktne površine jeste udvajanje točkova traktora. Povećanjem kontaktne površine smanjuje se i proklizavanje točkova, što povoljno utiče na optimalnu potrošnju goriva. Smanjeno gaženje zemljišta i na taj način očuvanje ovog značajnog resursa poljopriverdne proizvodnje jedan je od zadataka sadašnjice, kako se čulo od organizatora sajma Agritechnica u Hanoveru Nemačkog društva poljoprivrede DLG.
U svetu nema puno proizvođača pneumatika, točkova, diskova i naplatka i sistema za udvajanje pod jednim krovom. Među njima je nemačka kompanija Kock&Sohn, čiji kvalitet rada garantuje i tradicija u proizvodnji, koja ima više od devet decenija iskustva. Liderski sajam poljoprivredne tehnike u svetu Agritechnica kompanija je iskoristila da bi predstavila dobro poznata, ali i unapređena rešenja sistema koji se koriste za udvajanje točkova. U komaniji Kock&Sohn ne odvija se samo proizvodnja ovih sistema već su to sopstvena tehnička rešenja inženjera.
Kock&Sohn je svojevremeno patentirao jedinstven sistem za udvajanje točkova, KN spojnicu. Namenjena je za udvajanje točkova na traktorima snage do 140, 280 i 440 kilovata. Spojnicu karakterišu zupčasti završeci postvljeni na naplatku točka koji se međusobno uzubljuju, a na koje je moguće instalirati i odstojni prsten ozubljen na krajevima. Sa KN spojnicom mogu se udvajati točkovi svih veličina, kako standardne širine, tako i oni širi i uski. Točkove različitih širina je, takođe, moguće udvajati korišćenjem KN spojnice. Rastojanje između točkova se može menjati umetanjem odstojnih prstenova različite širine. Na taj način udvojeni točkovi se mogu koristiti pri, na primer, kultivaciji različitih širokorednih useva. Prednost KN spojnice je spajanje u bilo kojoj poziciji. Za montažu je potrebno samo jedno navojno vreteno i nije potrebna primena kuka i takozvanih okaca. Prednost KN spojnice je visok klirens, pa se pri kultivaciji nesmetano prolazi u redu šećerne repe, krompira, kukuruza...
Za udvajanje točkova kompanija Kock&Sohn nudi i jednostavno i praktično rešenje Dual 3000, koje se koristi za udvajanje teških traktora, kombajna i drugih radnih vozila. U skladu s masom vozila za udvajanje se koriste dve do šest poluga s osiguračem i takozvanom kopčom. S jedne strane, na sistemu se nalazi kopča koja se postavlja na čelični prsten koji je zavaren za posteljicu točka na unutrašnjoj strani. Kroz kopču na istom kraju se zavrće navojno vreteno, koje na drugom kraju ima kuku koja se kači na unutrašnju stranu diska točka, odnosno okca. Osnovna prednost Dual 3000 jeste jednostavna instalacija, s obzirom na to da se ne koriste navrtke.
Poljoprivrednici za udvajanje točkova na traktorima sa 80 konjskih snaga, kao i na teleskopskim manipulatorima mogu koristiti krajnje jednostavno i povoljno rešenje Dual 1000. U suštini, Dual 1000 predstavlja navojno vreteno koje se kukom kači na disk točka, a na drugoj strani se preko okca, podloške i navrtke fiksira za rukavac naplatka.
Na Agritechnica 2017 prikazan je i sistem Alpas, koji se koristi za udvajanje točkova različite širine. Kombinacija pneumatika različite širine je finansijski prihvatljivije rešenje za mnoge poljoprivrednike. Na ovom rešenju je interesantan adaptivni odstojni prsten s prorezima, koji omogućavaju da se točak pomera u koraku do maksimalno sedam centimetara, čime se automatski menja i ukupna širina nekog vozila. Ova prednost je posebno bitna pri prolasku kroz neki bočno ograničen uži prolaz. Posetoci Sajma su bili u prilici da ovo rešenje vide za udvajanje točkova s pneumaticima 420/85R 34 i 340/85R 38.
Kompanija Kock&Sohn je u Hanoveru prikazala i gamu priključaka koji se montiraju na prednje utovarivače ili pak teleskopske manipulatore koji se koriste za utovar sipkih tereta, u stočarskoj proizvodnji...

Marija Antanasković