* Veći radni učinci, efikasnost i komfor su osnovne karakteristike novih modela teleskopskih manipulatora Manitou i mašina "zelene linije" Krone

Grupacija Manitou, jedan od svetskih lidera u proizvodnji teleskopskih manipulatora i adaptera za upravljanje različitim vrstama materija, iskoristila je učešće na Agritechnica 2017 za prikaz proizvodnog programa, s akcentom na inovacije. Posetioci Sajma su prvi put bili u prilici da vide i nove modele teleskopskih utovarivača MLA-T i MLT 730-115. Serija NewAg je takođe proširena modelom MLT 730-115 u kompaktnoj verziji V CP, a model MLT 733-115 predstavljen je u dokazanoj traktorskoj verziji.
Više od 3.000 NewAg mašina naručeno je samo godinu dana posle plasiranja na tržište. Sada serija ima čak 13 različitih modela teleskopskih manipulatora. Novi MLT 730-115 kapaciteta dizanja tri tone i sa strelom visine sedam metara opremljen M-Varioshift transmisijom s izborom brzina u hidrostatičkom i Power Shift modu. Serija je kompletirana i drugim modelima kao što je MLT 733-115 sa traktorskom ili bez traktorske homologacije i LSU pumpom.
U nameri da zameni model MLT 960, grupacija Manitou je predstavila teleskopski manipulator visokog kapaciteta MLT 961-145V+. Više inovacija je primenjeno na ovom modelu u cilju optimizacije komfora, uključujući i Easy-Step pristup kabini. Kapacitet dizanja na maksimalnoj visini sada je povećan za 40 odsto u poređenju sa MLT 960 modelom. Izolacija kabine smanjila je nivo buke na 74 decibela, što je manje za pola nego na prethodnom modelu. Paket inteligentne hidraulike dostupan na NewAg sada se opciono može naručiti za MLT 961-145V+. Maksimalni kapacitet dizanja MLT 961-145V+ je 3,3 tone na visini 5,20 metara. Na Agritechnica je prikazan i novi izgled teleskopskih manipulatora MLT serije, koji sada imaju i nove karakteristike. U 2018, Manitou će standardizovati dizajn svih telehendlera, što podrazumeva ugradnju strela i kabina isključivo crne boje, kao što je na modelima NewAg.
I nemački proizvođač mašina "zelene linije" Krone iskoristio je sajam Agritechnica da predstavi najnovije modele, ali i da obeleži značajni jubilej u segmentu najnagrađivanijih mašina na Agritechnica, presa okruglih bala. Pre tačno četiri decenije kompanija Krone predstavila je prvu presu okruglih bala, legendarnu KR 180. Prese su ubrzo postale vrlo popularne, najviše zahvaljujući potpuno zatvorenoj komori i beskonačnom lančanom elevatoru. Pre 10 godina, Krone je predstavio i seriju okruglih bala Comprima s inovativnim Novogrip sistemom, koji za formiranje bale koristi beskrajne trake s letvicama. Dva značajna jubileja bila su povod da se na Agritechnica 2017 predstave modeli presa Comprima u novom dizajnu, koji podrazumeva nove panele sa strane, zadnje zaštitnike i modifikovan sistem osvetljenja, koji daje presi moderan i dopadljiv izgled. Sada se na svim modelima ugrađuje helikoidni pikap uređaj, koji obezbeđuje nesmetan protok useva ostavljenog u otkosu. Krone je nadogradio i elektronski i hidraulični sistem i napravio ih kompatibilnim sa KMC radnim procesorom i radnim led svetlima. Za obmotavanje bala se na Comprima presama može koristiti Peripheral film - folija koja unapređuje kvalitet silaže, zahvaljujući povećanoj gustini u slojevima filma, što smanjuje tendenciju bale da se širi. Krone zahvaljujući dokazanoj tehnologiji Novogrip, koja se primenjuje i na Facelift Comprima modelima, nudi garanciju tri godine, odnosno maksimalno 30.000 bala. Krone u proizvodnom asortimanu danas ima čak 27 različitih modela presa okruglih bala, od čega sedam pripada seriji Comprima, a proizvode se u verzijama s fiksnom i poluvarijabilnom komorom, kao i u kombinaciji s omotačem bala.
Kompanija Krone je tradicionalno na Agritechnica nagrađena sa dve srebrne medalje, ali i priznanjem "Mašina godine 2018" za silažni kombajn nove generacije poznate serije Big X. Rad sa silažnim kombajnima pri siliranju kukuruza je naporan za rukovaoca koji tokom celog dana ispred sebe ima samo zid kukuruza. Zahvaljujući sistemu CabLift na kombajnu BigX, korisnik pritiskom na taster u kabini može podići hidraulično kabinu za 70 centimetara, što mu daje odličan pregled preko useva i prikolice, a veoma je korisno i kada počinje rad. S podizanjem kabine smanjuje se buka koja nastaje usled rada bubnja s noževima. Proizvođač Krone je s grupom proizvođača nagrađen srebrnom medaljom i za Agrorouter sistem za prikupljanje i prenos podataka.
Premijerno na Agritechnica 2017 predstavljena je i mašina-platforma BaleCollect 1230 za prihvatanje po tri bale iza prese koja ih potom ostavlja grupisane na parceli, što značajno smanjuje vreme sakupljanja. Širine je 4,3, dužine 3,2 metra, a namenjena je za nošenje bala dužine do 2,7 metara. Platforma se kači za presu preko hidraulične teleskopske poteznice. Kada bala napusti komoru prese, ona se pomera na platformu, a zahvaljujući signalu senzora, dolazi do pomeranja bale na stranu. Sledeća bala se pomera u drugu stranu, a po izlasku treće bale iz komore sve tri bale se ostavljaju na parcelu. Zahvaljujući senzorima, u radu se meri masa svake bale.
Krone je u Hanoveru predstavio i samohodni model kosilice s kondicionerom Big M 450. Radni zahvat kosilice je 9,95 metara, a potencijalni radni učinak je 17 hektara na sat.
Novi modeli proizvođača Manitou na domaćem tržištu korisnicima će biti dostupni posredstvom kompanije ITN Group u Zemunu.

Marija Antanasković