* Pre jednog veka kompanija John Deere počela je proizvodnju traktora, a danas je vodeći svetski proizvođač, koji proizvodi "inteligentne" traktore u 12 fabrika širom sveta

Akvizicijom Waterloo kompanije za proizvodnju benzinskih motora u Ajovi 1918. u vrednosti 2,25 miliona evra John Deere je uplovio u poslove sa traktorima. Ulaganje je tada izazvalo mnogo rasprava i pitanja, a okarakterisano je kao kontroverzno, s obzirom na to da mnogi kritičari nisu verovali u budućnost traktora, već su nastavili da se oslanjaju na tradicionalne konjske snage. Niko nije očekivao da će traktori biti ključni u razvoju fondacije i rasta kompanije.
Traktor sa 12 konjskih snaga Waterloo Boy Model N proizvodio se od 1917. do 1924. i bio je prvi John Deere traktor na tržištu. U prepoznatljivoj žuto-zelenoj boji, prvi model traktora bio je Model D, koji se proizvodio od 1923. do 1953. godine. Ujedno, tih godina je počeo i uspešan razvoj proizvodnje traktora John Deere, koje danas na tržištu Srbije zastupa novosadsko preduzeće Kite d.o.o.
Najprodavaniji model traktora John Deere svih vremena je Model B. Naime, u periodu od 1935. do 1953, svoje vlasnike dobilo je 300.000 traktora ovog modela. Ipak, najrasprostranjeniji model traktora John Deere u svetu postao je 4020 sa 175.000 proizvedenih traktora prodatih širom sveta u periodu od 1963. do 1971. godine. John Deere je po prvi put postao svetski lider u prodaji 1963.
Značajna godina za kompaniju John Deere bila je 1956, kada je kompanija kupila proizvodnju traktora Heinrich Lanz, AG u Manhajmu, u Nemačkoj. Zahvaljujući ovom pripajanju, kompanija je po prvi put proširila svoje proizvodne kapacitete u Evropi. Proizvođač Heinrich Lanz, AG imao je dugu istoriju u traktorskoj industriji, kao i John Deere, predstavljajući popularni model Lanz Bulldog.
Narednih godina John Deere je nastavio da jača svoju poziciju proizvođača traktora. Nakon što je prvi put 1954. kompanija ponudila traktor sa servoupravljačem, važna prekretnica u proizvodnji bio je i traktor sa ROPS bezbednosnim ramom iz 1966, koji je postao standard za celokupnu traktorsku industriju. Najpre je kao opcija 1973. na John Deere traktorima bila dostupna kabina koja je prva obezbeđivala zaštitu od prašine i regulaciju temperature. Transmisija Power Shift, predstavljena prvi put 1964, učinila je traktore John Deere boljim, s većim komforom promene brzina i obezbedila veću produktivnost u radu na polju.
Danas traktori nisu samo vučne mašine. Umesto toga, poljoprivredni traktori, mašine i oruđe mogu biti efikasno povezani. Na primer, automatski sistem na traktoru omogućava komunikaciju s presom i automatsko podešavanje funkcija kao što je brzina kretanja, a u zavisnosti od radnog opterećenja. Daljinski prenos podataka omogućava poljoprivrednicima da sakupljaju podatke od obrade zemljišta do žetve i automatski ih dostavljaju kancelariji gazdinstva. Dokumentacija polja pokazuje podatke čitavog proizvodnog lanca, povećavajući transparentnost proizvodnje za potrošače. Poljoprivrednici i vršioci usluga mogu koristiti ove podatke prilikom donošenja različitih odluka kao što su prihrana i aplikacija pesticida.
John Deere 100 godina uspešnih inovacija, od traktora Waterloo Boy, koji je imao 12 konjskih snaga, do današnjih inteligentnih traktora proslavlja se u celom svetu. Zaposleni, njihove porodice i brojni gosti pozvani su da zavire iza kulisa John Deere proizvodnje, a fabrika u Manhajmu organizovaće paradu traktora kroz grad.
John Deere Forum u Manhajmu karakterističan je po prikazu voćarsko-vinogradarskih i klasičnih traktora, koji su imali veliki uticaj na istoriju kompanije, uključujući i Waterloo Boy, dok Forum shop nudi različite modele, kao što je specijalno izdanje makete modela traktora 9RX, ali i majice, kape, šolje, sve u znaku stogodišnjice proizvodnje. Traktori koji će biti poručeni ove godine takođe će imati oznaku stogodišnjice proizvodnje, a dilerima će dodatno biti obezbeđene specijalne ponude po povoljnijim cenama.

Marija Antanasković

FABRIKA TRAKTORA U MANHAJMU CENTAR PROIZVODNJE TRAKTORA U EVROPI

Fabrika traktora kompanije John Deere u Manhajmu najveća je van granica Severne Amerike. Proizvodnja obuhvata modele 6R serije traktora, od 90 do 250 konjskih snaga. U kampusu u Manhajmu radi više od 6.600 radnika, od kojih je 3.000 zaposleno direktno u proizvodnji. Prošle godine u fabrici je proizvedeno 27.100 jedinica. Dva od tri traktora proizvedena u Nemačkoj su iz fabrike u Manhajmu. Takođe, u Manhajmu se nalazi i odeljenje za istraživanje i razvoj John Deere traktora srednje snage.
Od 1921. proizvedeno je 1,84 miliona John Deere traktora. Izvoze se u više od 100 država širom sveta. Tokom 2016. na tržište su plasirani i novi modeli traktora 6250R, koje karakterišu maksimalno 300 konjskih snaga i inovativna CommandPro upravljačka palica.