* Na sajmu u Konji svoje proizvode predstavile su 472 kompanije, dominirale su domaće, ali je veoma zapaženo bilo i učešće svetskih kompanija

U Turskoj, u mestu Konja, od 20. do 24. marta održan je 16. sajam poljoprivredne mehanizacije Konya Agriculture 2018. To je najveći i jedini specijalizovani sajam poljoprivredne tehnike u Turskoj. U ovoj državi se u drugim većim gradovima održavaju poljoprivredni sajmovi kao što su oni u Istambulu i Adananu, ali jedino u Konji izložene su samo mašine. Ovde nema ni predstavnika semenarskih kuća, ni proizvođača preparata za zaštitu bilja.
Konja je centar najveće i najznačajnije poljoprivredne oblasti u Turskoj, gde je najzastupljenija ratarska proizvodnja, zasnovana na uzgoju pšenice, suncokreta i silažnog kukuruza. Kada je u ovom gradu 2003. prvi put organizovan sajam, ukupna izlagačka površina je bila 5.000 kvadratnih metara. Ovogodišnji sajam je organizovan na površini od 90.000 kvadratnih metara, od čega je izlagački prostor na otvorenom površine 20.000 kvadratnih metara. Ostatak, to jest većina izlagačkog prostora je pod krovom. Tačnije, sajamska izložba se organizuje u šest hala.
Marketing specijalista Sajma Doruk Iligin Aidin, koji je najzaslužniji za organizovanje i razvoj Poljoprivrednog sajma u Konji, izjavio je za naš list da ove godine na Sajmu učestvuje 472 izlagača iz 20 zemalja. Među inostranim izlagačima prisutni su i oni iz SAD, Kine, Nemačke, Austrije i to ga čini međunarodnim sajmom. Doruk je naglasio da se svake godine povećava i broj posetilaca. Lane je tokom pet dana Sajam posetilo oko 300.000 posetilaca, to jest svaki dan ih je bilo više od 50.000.
- Ove godine očekujemo još više posetilaca, oko 350.000. U svakom trenutku na Sajmu je više od 10.000 posetilaca. Iz godine i godinu sve ih je više iz inostranstva. Tako ove godine imamo posetioce iz Srbije, Bosne, Makedonije, Rusije, Kazahstana, Tunisa. Ovo je veoma značajan događaj ne samo za farmere iz Turske već i za sve one koji žive u Konji, istakao je Doruk i pozvao još više posetilaca iz Srbije na Sajam koji će se održati 2019.
Na sajmu u Konji, svoje proizvode predstavile su 472 kompanije. Dominirale su domaće, ali je veoma zapaženo bilo i učešće svetskih kompanija. Poslednjih godina prilikom pravljenja godišnjih bilansa proizvođači poljoprivredne tehnike ističu tržište Turske kao sve značajnije. To potvrđuje i činjenica da je tokom 2017. godine na ovom tržištu prodato preko 70.000 traktora, što je za 30.000 više nego u 2016. To ukazuje na ekspanziju poljoprivrede u Turskoj. Prisustvo najvećih zapadnih proizvođača traktora potvrđuje značaj ovog tržišta, čemu u prilog ide i činjenica da u ovoj zemlji ima oko 2,5 miliona registrovanih poljoprivrednika i 1,8 miliona traktora.
Značajan deo prodaje čine i traktori domaće industrije, koja se stalno razvija, i to po uzoru na evropske proizvođače. Primena evropskih standarda opredeljuje proizvođače da, osim na tradicionalnom azijskom, traktore ponude i na evropskom tržištu. Ipak, kako je najviše korisnika među domaćim poljoprivrednicima, proizvođači su najviše usmereni na njihove zahteve. Tako u svojoj ponudi imaju modele modernog i tradicionalnog dizajna. Kako navode, domaći poljoprivrednici više preferiraju traktore tradicionalnog, "kockastog" izgleda. Sajam u Konji je manifestacija ne samo izložbenog već i prodajnog karaktera. Tako je proizvođač traktora Tümosan, koji je i bio naš domaćin, tokom prva četiri dana Sajma prodao oko 120 traktora.
Osim traktora, na značajnom delu sajamskog prostora bile su izložene i mašine za obradu zemljišta, setvu, mašine zelene linije. Na osnovu izloženih modela domaćih proizvođača, kada je reč o mašinama za obradu zemljišta, može se zaključiti da veliki broj poljoprivrednika još uvek prednost daje korišćenju plugova ravnjaka. Ipak, dosta je i kombinovanih mašina za obradu zemljišta. S druge strane, širokoredne sejalice domaće proizvodnje izrađuju se po uzoru na one evropskih proizvođača, i po dizajnu i po karakteristikama. Tako je proizvođač Irtem na Sajmu u Konji premijerno predstavio širokorednu sejalicu s elektropogonom na distributeru semena i mikrogranulatorima, što omoguđava i primenu varijabilne setve i rukovanje iz kabine traktora preko upravljačkog terminala. Veliku ulogu u organizovanju Sajma ima i Privredna komora Konje, koja je prvog dana ove manifestacije potpisala ugovor o saradnji s Privrednom komorom Vojvodine.
Da među poljoprivrednicima u Turskoj postoje velike razlike u veličini poseda koje obrađuju, razlike u stočarskoj proizvodnji, ali i u proizvodnji voća i povrća, potvrdili su i modeli pogonskih traktora, priključnih i samohodnih mašina. Tako su domaći proivođači izložili domaće vučene linije za vađenje šećerne repe i korenasto-krtolastog povrća, ali nisu izostala ni najsavremenija rešenja nemačkih proizvođača Holmer i Grimme.
Sajam u Konji slika je odlučnosti kada je reč o razvoju sektora poljoprivredne tehnike domaće industrije, ali i poljoprivrede kao važne privredne grane. Ova manifestacija je posebna i po tome što su sajamske kapije otvorene za sve posetioce, a ulaz je besplatan.

Marija Antanasković