* Primarni cilj ISOBUS tehnologije podataka je standardizovana komunikacija između traktora i priključnih mašina i potpuna kompatibilnost transfera podataka mobilnih sistema i softvera u kancelariji farme

Elektronika i elektronski uređaji su sve zastupljeniji na savremenim poljoprivrednim mašinama. Danas se precizan rad mašina, kao i visok komfor u radu ne mogu ni zamisliti bez korišćenja elektronskih komponenti.
Elektronika na poljoprivrednoj opremi utiče na bezbednost, preciznost i efikasnost u radu. U prošlosti, svaki proizvođač je koristio svoja rešenja što je zahtevalo specijalno prilagođavanje za svaku kombinaciju traktora i priključne mašine. Danas, zahvaljujući ISOBUS tehnologiji sve je jednostavnije, jer je za upravljanje i podešavanje velikim brojem priključnih oruđa, bez obzira na proizvođača mašine dovoljan samo jedan terminal. Podaci o brzini kretanja, položaju donjih poluga, snazi motora i broju obrtaja dostupni su u standardizovanoj formi. Komunikacija između priključnog oruđa i sistema za upravljanje farmama takođe je standardizovana i pojednostavljena kroz ISO-HML. ISOBUS je srž postojanja AEF Fondacije elektronske industrije poljoprivrede.
AEF Fondaciju osnavalo je sedam međunarodnih proizvođača poljoprivredne opreme i dve asocijacije krajem oktobra 2008. godine. Fondacija obezbeđuje resurse i preporučuje "znam-kako" za povećano korišćenje elektronskih i električnih sistema u poljoprivredi. U početku rad Fondacije bio je usmeren na važne zadatke u vezi sa standardizacijom ISO 11783 (ISOBUS), a potom je proširen i na elektro pogon, sisteme kamera, informacione sisteme za upravljanje farmi, ISOBUS protok podataka velikim brzinama i bežičnoj komunikaciji. AEF je danas međunarodna platforma otvorena za sve interesne grupe, koje se bave elektronskim i električnim sistemima, a koji se koriste u poljoprivredi. Čine je više od 190 kompanija, asocijacija i organizacija. AEF obezbeđuje stalnu podršku za uvođenje smernica za ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju) standarde u električnim i elektronskim sistemima za poljoprivredu.
Primarni cilj ISOBUS tehnologije podataka je standardizovana komunikacija između traktora i priključnih mašina i potpuna kompatibilnost transfera podataka mobilnih sistema i softvera u kancelariji farme. Rad se zasniva na međunarodnom ISO 11783 standandaru koji se primenjuje na traktorima i mašinama koje se koriste u poljoprivredi i šumarstvu. Standardizacija je urađena i zbog toga što uglavnom poljoprivrednici koriste traktor i priključnu mašinu različitog proizvođača. Ranije je svaki proizvođač koristio različite elektronske sisteme što je zahtevalo upotrebu individualnih terminala. Danas, zahvaljujući standardizaciji ISO 11783 moguće je koristiti jedan terminal za sve priključne mašine. Terminal nabavljen s jednom mašinom je univerzalan, odnosno može se koristiti i za rad s drugim priključnim oruđima. Takođe, danas se i mnogi traktori isporučuju s ISOBUS utičnicom i terminalom. U ovom slučaju terminal traktora, koji je takođe ISO standardizovan može se koristi za upravljanje i rad s priključnom mašinom, te se za ovu mašinu ne mora nabavljati poseban terminal. Moderni ISOBUS sistem sastoji se od različitih komponenti uključujući traktor, terminal i priključnu mašinu. Za kompatibilnost sistema neophodan je univerzalni terminal. Za povećanje transparetnosti ka korisniku AEF je definisao AEF funkcionalnost, koja je takođe baza sertifikacije ISOBUS proizvoda. Funkcionalanost ISOBUS se može opisati kao nezavisni ISOBUS proizvod koji se može proširiti i dodatnim funkcijama.
AEF ISOBUS funkcionalnost je "proizvod" koji se može objasniti kao modul na ISOBUS. Jedna ili više funkcija se mogu grupisati u proizvodu namenjenom za povezivanje s drugim AEF funkcionalnim proizvodima. Takođe sve uključene komponente moraju biti funkcionalne i tek tada će ISOBUS raditi. Univerzalni terminal omoguđuje rad s bilo kojim kompatibilnim priključnim oruđem. ISOBUS obezbeđuje i pomoćne kontrole, "starih" AUH-O i "novih" AUX-N kontrolnih elemenata koji olakšavaju rad kompleksnih mašina kao što je upravljanje džojstikom - upravljačkom palicom, a takođe kontrolisanje funkcija priključne mašine od strane dodatnog kontrolnog elementa. Treba napomenuti i da "stare" i "nove" pomoćne kontrole nisu kompatibilne. Oruđa i sertifikovane funkcije u skaldu s AUX-N ne mogu raditi s uređajima sertifikovanim u skladu s AUX-O i obrnuto. Sistem ISOBUS podrazumeva i TC-BAS kontrolu radnih zadataka. Opis i dokumentacija ukupnih vrednosti su relevantne za posao koji se obavlja. Ove vrednosti obezbeđuje radna mašina. Za razmenu podataka između sistema za upravljanje farmom i kontrolera radnih zadataka koristi se ISO-HML format dokumenta. Vrste poslova se mogu jednostavno unositi na radnom kontroleru, a njihova krajnja dokumentacija se može i kasnije uraditi. Zahvaljujući ISOBUS, korisnicima je omogućena i kontrola radnih zadataka u skladu s preciznom lokacijom ili planiranje poslova na nekoj lokaciji, odnosno pravljenje aplikacionih mapa. Primenom TC-SC obezbeđena je kontrola zadataka upravljanjem sekcijama na priključnoj mašini. Tačnije sekcije se automatski uključuju u zavisnosti od zadatka, a u skladu s GPS pozicijom i to na prskalicama, sejalicama, kao i rasipačima mineralnog hraniva. Korišćenjem TC-SC postiže se željeni stepen preklapanja. Elektronska kontrolna jedinica traktora je kalkulator posla. Ona obezbeđuje informacije kao što su brzina kretanja, broj obrtaja priključnog vratila i slično, a za ove funkcije potreban je konektor na zadnjoj strani traktora i utičnica za terminal u kabini traktora.
Funkcionalnost ISOBUS se neprestano povećava. U procesu sertifikacije su i druge funkcije koje će uskoro proširiti mogućnosti korišćenja ISOBUS sistema.

M. Antanasković