* Pet modela kombajna - S760, S770, S780, S785 i S790, korisnicima nudi značajna unapređenja na polju pametnih tehnologija, komfora i upravljanja podacima

Žetva je poslednja operacija u proizvodnji pšenice. U žetvi je cilj da se pokupi svako zrno, da se rastur i lom svedu na najmanju moguću meru, a kombajni imaju zadatak da se što jednostavnije "prilagode" radnim uslovima na njivi. Ovogodišnja žetva je specifična, a zbog učestalih kiša, i jedna od najdužih. Mnogo je parcela na kojima je usev polegao, te heder kombajna treba podesiti tako da pokupi sve, a da pri tome kosioni uređaj ne dođe u kontakt sa zemljom. Ipak, mogućnosti jednog kombajna se najbolje mogu uočiti u otežanim uslovima rada. Tako je bilo i na prezentaciji univerzalnog kombajna John Deere, modela S760i, pripadnika nove serije S700, održanoj u ataru Bajmoka na imanju Roberta Garajskog, koji je od ove godine vlasnik novog kombajna. Prezentaciju je početkom jula organizovao ekskluzivni zastupnik John Deere poljoprivredne tehnike na tržištu Srbije, novosadska kompanija Kite d.o.o.
Nova serija univerzalnih kombajna S700 s aksijalnim rotorom za izvršaj i separaciju zrna premijerno je prikazana javnosti na prošlogodišnjem sajmu Agritechnica u Hanoveru. Pet modela kombajna - S760, S770, S780, S785 i S790, korisnicima nudi značajna unapređenja na polju pametnih tehnologija, komfora i upravljanja podacima. Novi modeli nastali su na temeljima dokazane serije S600, koja je na tržištu bila prisutna od 2012. Na novim modelima, automatizacijom brojnih funkcija i mogućnostima podešavanja i kalibracije povećana je kompletna "inteligencija" kombajna. Lakšim za upravljanje kombajne S700 serije, pa i model S760 čini ugrađen uređaj najnovije generacije za interaktivno podešavanje ICA2, koji automatski menja podešavanja s ciljem održavanja konstantanog nivoa rada, kao i povećanja iskorišćenja kapaciteta do 20 odsto.
Najveća fizička razlika serije S700 u poređenju s prethodnim modelima je u kabini. Naime, sada se u prostranu i preglednu kabinu ugrađuje nova upravljačka palica CommandPRO sa do sedam dostupnih isprogramiranih prečica ka funkcijama koje se najčešće koriste. Za lakši pregled rada, u kabini je instaliran GSD 4600 displej osteljiv na dodir.
Kombajn S760 je najmanji model serije. U Bajmoku je radio s hederom 622R, koji ima aktivnu dužinu kose 6,22 metra. Ulazno grlo elevatora hedera i na modelima serije S700, kao i na drugim kombajnima John Deere, karakterišu velike dimenzije, čime je obezbeđen prvi korak u ostvarivanju dobre propusne moći. Napadni ugao hedera se može podešavati, a ta mogućnost, kako je istakao menadžer servisa kompanije Kite d.o.o. dipl. inž. Milan Hekenberger, obezbeđuje da se hederski sto kreće u ravni koja je paralelna sa zemljom. S obzirom na to da je u ovogodišnjoj žetvi pšenice dosta useva poleglo, bilo je bitno i da se hederski sto spusti bliže podlozi kako bi pokupio svu masu, što je, zahvaljujući dostupnim podešavanjima, vlasnik kombajna uradio na jednostavan način. Pri radu sa "spuštenim" hederskim stolom bitno je i da kosa ne dođe u dodir sa zemljom. Takođe, upravo zbog poleglih useva, heder kombajna John Deere S760 radio je u plivajućem modu na uvratinama. Vitlo dobija pogon preko hidromotora, a ima mogućnost rada u automatskom modu. To znači da vitlo ubrzava pri povećanju brzine kombajna.
Srž kombajna S760, kao i drugih modela serije S700, jeste aksijalni rotor, koji je predviđen za izvršaj zrna čak 36 biljnih vrsta. U odnosu na tangencijalni, za aksijalni rotor je karakteristično da ima veću površinu prolaska žetvene mase. Na kombajnu je zastupljen koncept "hranjenja" rotora masom od 270 stepeni, što omogućava brz transfer žetvene mase od bitera na aksijalni rotor. Veliki obuhvatni ugao ulaska mase olakšava ne samo tranfer mase već utiče i na smanjenje potrošnje goriva. Aksijalni rotor je oblika zaobljene kupe. Za raliku od ranijih modela, u koje je ugrađivan stepenasti rotor, primenom rotora novog oblika izbegnuti su probelmi koji su se javljali pri vršidbi uljanih kultura zbog prisustva zelenkaste mase. Rotor na sebi ima udaračke prste koji uz dejstvo inercijalne sile vrše zrno. Separacija zrna se obavlja u zadnjem delu rotora. Kombajn se isporučuje sa segmentnim podbubnjem. Segmenti mogu biti namenjeni i za rad sa sitnozrnim i krupnozrnim biljnim vrstama i za vršidbu kukuruza. Podešavanja na kombajnu omogućavaju i laku izmenu zazora bubnja i podbubnja, odnosno promenu protoka mase.
Izvršena masa se sakuplja na sabirnoj ravni površine šest kvadratnih metara. Sabirna ravan DynaFlo Plus, koju čine spiralni transporteri, onemogućava klizanje mase na jednu stranu, obezbeđujući ravnomeran raspored mase preko celih sita. Ventilator obezbeđuje uduvavanje vazduha u količini 740 kubnih metara u minuti, što čišćenje zrna od pleve i slame čini lakim. Zrno se skladišti u bunker zapremine 10.600 litara.
Rukovalac može da bira da li će slamu ostaviti celu ili će je pomoću sečke sa 100 noževa usitniti i rasporediti po parceli.
Kombajn John Deere S760i pogoni motor istog proizvođača, a ima nominalne 382 konjske snage. Motor koji se ugrađuje je šestocilindrični, zapremine devet litara. Karakteriše ga i to što je standarda emisije izduvnih gasova Tier III, što znači da nema ugrađen EGR, DPF i sistem selektivno katalitičke redukcije, odnosno ne koristi se AdBlue, a održavanje ovakvog motora je znatno olakšano. Zrno se skladišti u bunker zapremine 10.600 litara.
Kombajn S760i namenjen je i za rad s fleksi hederom, koji ima mogućnost kopiranja terena, što je posebno važno u vršenju soje. Fleksi hederi ukrućivanjem postaju klasični. Takođe, uz kombajn, po želji korisnika dostupan je i heder 600X namenjen za košenje uljane repice.
Svi kombajni S700 serije proizvode se u Nemačkoj, u fabrici u Cvajbrikenu.

                                                                                                   Marija Antanasković