* Traktor T6.160 pogoni motor FPT NEF N6 nominalne snage 135 KS, maksimalne 145 KS, dok "bust" obezbeđuje 165 KS
 
Finalista ovogodišnjeg izbora za "Traktor godine 2021" je T6.160 Dynamic Command kompanije New Holland. Zašto je ovaj proizvođač poljoprivredne mehanizacije, koji posluje pod okriljem CNH grupacije, odlučio da kandiduje traktor koji pogoni šestocilindrični motor – objasnila je članovima TotY žirija kroz on-lajn prezentaciju marketing  menadžer kompanije New Holland  za Evropu Kristel Debolt. 
– Više je razloga koji opredeljuju poljoprivrednika da kupi određeni traktor, počev od načina finansiranja, servisa, emocionalne vezanosti za neki brend, do onih faktora koji se odnose direktno na proizvod. To su nominalna i maksimalna snaga, radni učinci različitih operacija, nivo tehnologije koji se ugrađuje. Ipak, osnovno razmišljanje potencijalnih korisnika pri kupovini jeste da li će traktor moći da ispuni radne zadatke na imanju, kaže Kristel, i napominje da u skladu sa ovim zahtevom New Holland razvojni tim smatra da traktor treba da ima kombinaciju određenih karakteristika. Upravo slušajući potrebe i želje korisnika, New Holland godišnje na tržište plasira više od 23.000 traktora sa šestocilindričnim motorima.    
Pre više od tri decenije kompanija je na tržište plasirala prvi kompaktni traktor 7180 u koji je ugrađivan šestocilindrični motor. Od tada do danas inženjeri kompanije New Holland rade na unapređivanju ovog modela, a kao poslednji u ovom segmentu traktora su modeli koji su deo T6 serije, u kojoj su i oni sa četvorocilindričnim motorima. Tako su u seriji T6 sa četvorocilindričnim motorima modeli traktora T6.145, T6.155, T6.165, T6.175, koji isporučuju snagu u opsegu od 115 do 145 KS. S druge strane, osim kandidata za "Traktor godine 2021" T6.160, u seriji je i model T6.180, takođe  sa šestocilindričnim motorom. 
Traktor T6.160 pogoni šestocilindrični motor FPT NEF N6 nominalne snage 135 KS, maksimalne 145 KS, dok "bust" obezbeđuje 165 KS. Nominalna snaga od 135 i maksimalna 145 KS postižu se na 2.000 o/min. S druge strane, maksimalni obrtni moment 605 Nm  dostupan je na 1.500 o/min. Treba napomenuti i da motor zadovoljava standard izduvnih gasova Stage V, koji se postiže primenom sistema selektivne katalitičke redukcije HI-eSCR2. Servisni interval motora je 750 radnih časova, a rezervoar za gorivo ima zapreminu 215 l, dok se u opcionoj opremi nalazi i nešto širi rezervoar zapremine 259 l. Rezervoar za  AdBlue tečnost je 31,4 l.
Kristel ističe da efikasne rezultate u radu ovaj traktor postiže zahvaljujući sprezi motora s transmisijom Dynamic Command koju odlikuje tehnologija dvostruke spojnice i odgovara zašto su se konstruktori odlučili za ugradnju šestocilindričnog motora.  Kako je navela, razlog za ovaj izbor je što ovakav motor daje bolje karakteristike traktora. Tako, gledajući krivu motora, jasno se uočava veći obrtni moment pri brzinama iznad 1.000 o/min i njegovo manje opadanje, kao i povećanje pri srednjim brzinama motora. To znači da vozač nema potrebu da menja brzinu sve vreme pri, na primer, vožnji uzbrdo. Motor sa šest cilindara je stabilniji i kada je opterećenje promenljivo, a bolje se kontroliše, kako je objasnila Kristel, i brzina na nizbrdici zahvaljujući dodatnom kočenju motorom.  
Kao veoma značajnu stavku na novom modelu Kristel navodi prenos snage Dynamic Command. Analize ukazuju da se u segmentu traktora od 100 do 140 KS, 25 odsto korisnika odlučuje za izbor kontinualno varijabilnog menjača, a 75 odsto za Power Shift transmisije. Stoga  su se konstruktori odlučili za ugradnju  osmostepenog Power Shift menjača T6.160 Dynamic Command sa tehnologijom dvostrukog kvačila. Korisnici na raspolaganju imaju po 24 brzine za kretanje napred i nazad, a promena smera je elektrohidrauličnim revezerom bez prekida toka snage. Minimalna brzina kretanja je 2 km/h, a maksimalna 49 km/h, dok je najmanja puzeća brzina 0,2 km/h. 
Ova tehnologija prenosa je u početku bila rezervisana isključivo za vozila visokih performansi, specifična za motosport, a kasnije i za specifične modele automobila.  Kompanija New Holland ovu tehnologiju je počela da primenjuje  2017. godine u traktorskoj industriji, i to najpre na seriji T6, a od ove godine i na modelima T5 serije. I dok u automobilskoj industriji ova tehnologija prenosa omogućava da nema gubitaka brzine, u traktorskoj industriji sprečava gubitak obrtnog momenta, što direktno utiče na povećanje produktivnosti. Govoreći o načinu rada ovog menjača, Kristel ga je uporedila sa štafetom u atletici, najviše zbog preklapanja brzina u tri ranga. Naglasila je da je za promenu brzine, zahvaljujući dvostrukom kvačilu, potrebno samo desetina sekunde. To znači da će promena ukupno 24 brzine do maksimalnih bezmalo 50 km/h biti postignuta uz najbolji odabir zupčenja prenosnika, da bi se dobila najveća produktivnost. Ugradnja ovog menjača doprinela je i postizanju većeg komfora u ovom segmentu traktora.  Kristel tvrdi i da ova kombinacija menjača i motora omogućava uštedu goriva do devet odsto. Uštedi doprinosi i odabir ECO brzine od 40 km/h, što se postiže  na 1.650 o/min. Zadnje priključno vratilo, koje se aktivira hidraulično, u standardnoj opremi se isporučuje sa brzinama 540 i 1.000 o/min, a opciono i sa ECO brzinama. 
Srž hidrauličnog zatvorenog sistema je glavna pumpa protoka 121 l/min, a uz nju je ugrađena i nezavisna, kapaciteta 67 l/min, koja opslužuje upravljački sistem. Ugrađuje se do četiri para hidrauličnih izvoda koji su elektronski upravljivi. Podizni kapacitet na krajevima zadnjih poluga je 7,8 t, a prednjih 3,2 t. 
Predstavnici kompanije  New Holland na kraju prezentacije su istakli i da je T6.160 Dynamic Command jedini traktor nominalne snage manje od 140 KS  sa šestocilindričnim motorom i tehnologijom prenosa dvostruke spojnice koji, uz povećanje radnih učinaka, korisnicima pruža i veći stepen automatizovanog rada. Konstruktori su uvereni i da su karakteristike novog modela dobitna kombinacija koja će u potpunosti odgovoriti potrebama poljoprivrednika, jer će na raspolaganju imati višenamenski traktor kompaktnog dizajna i odličnih menavarskih karakteristika. Ovome doprinosi i međuosovinsko rastojanje 2,6 m, radijus okretanja 4,3 m, kao i ukupna dužina 5,2 m, širina 2,28 m,  dok je visina sa modela koji ima kabinu sa suspenzijom 2,99 m. Širina traga točka se može podešavati u zavisnosti od radne operacije od 1,63 do 2,13 m. Ugao zakretanja upravljačkog točka je 55°, a maksimalna radna masa traktora, koji će korisnicima u Srbiji biti dostupan posredstvom kompanije "Agroglob" u Novom Sadu, jeste 10.500 kg. 
M. Antanasković