* Sa tri digitalna paketa za traktore Arion i Axion kompanija Claas uz 365FarmNet kombinuje upravljanje, dokumentovanje i različite aplikacije na drugačijim nivoima
 
Nemačka kompanija Claas pridružila se onima koji su odlučili da ove jeseni predstave novitete proizvodnog programa posredstvom on-lajn  platforme. Uživo, konferencija je održana na farmi Lermans, koja se nalazi nedaleko od sedišta kompanije Claas u Harsenvinkelu. Među novitetima su predstavljeni i "pametan" i efikasniji nego ikad traktor Axion 900, u koji su instalirani novi CEMOS i CTIC sistemi, zatim Orbis adapter za silažni kombajn, teleskopski utovarivač Torion, zatim nova samoutovarna prikolica Cargo, kao i diskosna kosilica Disco, takođe pripadnik zelene linije nemačkog proizvođača koga na domaćem tržištu zastupa kompanija Almex u Pančevu. 
 
Najsnažniji Axion 960 obezbeđuje 445 KS
Neke od ovih noviteta smo delom već predstavili u prethodnim brojevima "Poljoprivrednika", u izdanju neposredno posle sajma Agritechnica 2019 u Hanoveru, kao i na nedavno objavljenomn prikazu kandidata za "Traktor godine 2021" Axion 960 Cemos. 
Ovaj traktor pripada kategoriji teških traktora, a odsad je dostupan i kao točkaš i sa sistemom gusenica Terra Trac. Odlikuje ga, kao i druge iz ove kategorije od vremena kada su počeli da se pojavljuju na tržištu sa oznakom Claas, adekvatna vučna sila u skladu sa veličinom, produktivnost ali i komfor u radu. Srž nove serije traktora Axion 900 jeste novi FPT Cursor 9, šestocilindrični motor snage 445 KS. Visok standard emisije izduvnih gasova Stage V na ovom traktoru se postiže korišćenjem sistema  SCRoF. Tretman izduvnih gasova ne podrazumeva primenu recirkulacije. Na 1.800 o/min motor isporučuje, u zavisnosti od modela, maksimalnu snagu od 325 do 445 KS. Uz dokazani Claas koncept rada na malom broju obrtaja maksimalni obrtni moment od 1.600 do 1.860 Nm sada je dostupan pri 1.400 o/min motora.   Kako na traktorima serije ne postoji sistem za pojačanje snage, poznat pod nazivom "bust", puna snaga je dostupna za svaki zadatak ako je to potrebno. Pouzdana i efikasna CMATIC kontinualno varijabilna transmisija takođe omogućava da se pun obrtni moment može koristiti pri svim brzinama kretanja, od 0,05 do 50 km/h. Četiri automatski selektovana mehanička ranga brzine omogućavaju postizanje visoke efikasnosti u radu. Maksimalna brzina kretanja od 40 odnosno 50 km/h, u zavisnosti od tržišta, postiže se do 1.400 o/min. Pri praznom hodu traktor radi na 650 o/min. Ova serija traktora ima mogućnost da radi sa točkovima prečnika 44" na zadnjoj osovini. Uz međuosovinsko rastojanje 3,15 m ova mogućnost rezultira odličnim prenosom vučne sile na podlogu. U standardnoj varijanti ovi traktori su predviđeni za rad s udvojenim točkovima. Nova karakteristika je i da su traktori fabrički pripremljeni za opremanje sa CTIC sistemom za kontrolu pritiska u pneumaticima. Naime, reč je o CTIC 2800 pomoćnom kompresoru koji ima kapacitet isporuke vazduha 2.800 l/min, zahvaljujući kojem se pritisak u pneumaticima može brzo postići u skladu sa predviđenom radnom operacijom – vučenim oruđem. Ova mogućnost je tokom konferencije istaknuta kao važna pogotovo za one traktore koji često sa njive idu na put i obrnuto. Njima je potrebna brza adaptacija pritiska u pneumaticima, a ovom sistemu je za promenu pritiska potrebno samo 90 s kako bi napravili promenu od 1 bar. Promenu pritiska korisnik aktivira pritiskom na dugme u kabini. Sistem CTIC se, osim na modelima traktora serije Axion 900, ugrađuje i na Axion 800, a može se naknadno ugraditi i na traktore serija Arion 500 i Arion 600, bez obzira na godinu proizvodnje, objasnili su na konferenciji stručnjaci kompanije Claas. 
Traktor je potpuno ISOBUS kompatibilan i operativne funkcije su integrisane u CEBIS terminal AXION 900. Ako je potrebno, ISOBUS priključne mašine mogu se kontrolisati i preko terminala S10. Ključne upravljačke funkcije rukovalac može rasporediti po sopstvenom izboru.  Na neopterećenom traktoru mase 12,5 t statička masa je raspoređena u odnosu 50/50, a dodatni balast je neophodan kada je potrebna velika vučna sila. Za vreme transporta, Axion 900 uvek obezbeđuje bezbedno iskustvo u vožnji na različitim terenima, čak i bez balasta. Maksimalna dozvoljena masa traktora je 18 t.   
Digitalne aplikacije u praksi
 
Sa tri digitalna paketa za traktore Arion i Axion kompanija Claas uz 365FarmNet kombinuje upravljanje, dokumentovanje i različite aplikacije na drugačijim nivoima. Ova rešenja su namenjena da olakšaju donošenje odluka poljoprivrednika pri korišćenju digitalnih alata. Svaki digitalni paket takođe ima i posebne instrukcije namenjene korisnicima koji na raspolaganju imaju tri modula Smart Machine, Smart Services i Smart Farming. Ulazak u digitalni Claas svet i ljudi i mašina moguć je uz lozinku za povezivanje uz pomoć koje se pristupa različitim aplikacijama, telemetrijskim uslugama, kao i sistemu za naručivanje rezervnih delova. Inače, prosleđivanje informacija o mašinama od ove godine moguće je ne samo u okviru jednog, već među mašinama različitih brendova. Takvo prvo rešenje u poljoindustriji je Data Connect, koje omogućava telemetrijsku razmenu podataka preko softvera John Deere, CNH, 365FarmNet i Claas. 
 
Teleskopski utovarivač visoke tehnologije
Od ove jeseni, kako je rečeno na konferenciji, modeli vozila Torion će korisnicima biti na raspolaganju sa novim teleskopskim utovarivačima visoke tehnologije namenjenim za podizanje težih tereta na veću visinu.  Inače, Torion serija obuhvata deset modela radne mase od 5 t do 21 t, a premijerno predstavljen Torion 738T SINUS je teleskopski utovarivač koji se odlikuje odličnim manevarskim karakteristikama i visokom stabilnošću u radu. Ključna prednost ovog modela, što ga izdvaja od drugih, jeste teleskopska grana postavljena u ravni središne ose vozila, koja ima mogućnost okretanja korpe na visini 4,96 m, što je više za 1,6 m od visine okretanja prvog manjeg modela 644. Ovaj utovarivač podiže maksimalni teret 2,3 t, i to u istom načinu rada kao viljuškar na ravnoj podlozi, a ova mašina je potpuno sigurna i kada je teleskopska strela u maksimalnom položaju. Maksimalna visina utovara i slaganje viljuškama je 4,80 m. Nosač priključka na teleskopsku strelu ima ugao okretanja 172°, a odlikuje ga visoka kompaktnost, na šta su konstruktori posebno obratili pažnju kako bi rukovaocu bila obezbeđena maksimalna vidljivost iz kabine.  Utovarivač pogoni motor snage 188 KS, što je za 20 KS više nego prethodni model. Na utovarivaču je za poslove podizanja i manipulisanja teretom, zahvaljujući pumpi protoka 93 l/min., obezbeđeno uvek dovoljno hidraulične snage.  Potrebe većih potrošača ulja zadovoljavaju se i ugradnjom dodatne pumpe protoka 28 l/min. koja je namenjena za spoljne uređaje, kao što su mašine za čišćenje ili malčeri. Kompletno upravljanje je moguće preko upravljačke palice-džojstika u kabini, na kojoj se mogu programirati i odrediti tri funkcije odjednom. 
 
Novi Orbis za silažni kombajn Jaguar
 
Na tržištu širom Evrope u sezoni 2021. silažni kombajn će moći da radi sa adapterom Orbis 900, koji ima radnu širinu od 8,93 m, dok je transportna samo 3 m. Adapter ima i novu automatski sklopivu zaštitu koja se koristi u transportu, kao i integrisano osvetljenje. Kao i njegov prethodnik, Orbis 900 je petodelan, što omogućava da se brzo sklapa tako da bude pogodan za transport, a da pri tome ne ugrožava preglednost iz kabine kombajna. Tako se sada na putu kombajn može bezbedno voziti i pri maksimalnoj brzini 40 km/h. Sklapanje adaptera za transport traje samo pola minuta, a aktiviranje ovog radnog zadatka je iz kabine, te tako rukovalac nema potrebe da napušta kabinu. I "spajanje" Orbis 900 na kombajn je jednostavno i to zahvaljujući detekciji priključka i automatskoj spojnici. Zahvaljujući segmentima koji su postavljeni u položaju pod pravim uglom i noževima na njima, omogućava se otkos na visini i manjoj od 85 mm. To znači da se ovaj kombajn, osim za siliranje kukuruza, može koristiti i za silažu drugih niskih useva, kao i onih manje prinosnih. Glavni menjač ima dve brzine, što olakšava prilagođavanje brzine u skladu sa  različitim uslovima rada. Kada silažni kombajn ima varijabilni pogon prednjeg priključka, uvek se koristi prva brzina. Menjač radi na malim obrtajima zahvaljujući čemu se smanjuje opterećenje. Uprkos smanjenom opterećenju, svi pogoni imaju odgovarajuću zaštitu od preopterećenja. 
 
Nove  mogućnosti samoutovarne prikolice Cargos
 
Iduće godine korisnici, pre svega stočari, na raspolaganju će imati i novi  model svestrane samoutovarne prikolice Cargos namenjene za utovar i pripremu silaže i senaže. Kako su naveli predstavnici kompanije Claas, primenom ove prikolice korisnik značajno može povećati produktivnost i efikasnost u radu. U odnosu na pređašnje modele serije, ova samoutovarna prikolica će se isporučivati sa novim upravljačkim ISOBUS kompatabilnim terminalom CEMIS 700, koji će zameniti dosadašnji terminal COMMUNICATOR II. 
U novom izdanju prikolica Cargos 8400 ima povećanu utovarnu zapreminu za 2,5 m3 u odnosu na prethodni model. Tako je sada radna zapremina prikolice 38 m3. Uzimajući u obzir već dokazane karakteristike Cargos prikolica, kao što su noževi sa dve oštrice izuzetne dugotrajnosti   i značajno spušten pokretni pod koji se hidraulično pomera, kompanija Claas svojim korisnicima nudi veoma kompaktno i visokoproduktivno vozilo. 
 
Marija Antanasković
 
NASTAVAK INVESTICIJA I U VREME KORONE 
 
U uvodnom obraćanju konferencije, izvršni direktor kompanije Claas Tomas Bok govorio je o poslovanju u doba korona krize. Kako je objasnio Bok, kompanija se veoma dobro snašla u novonastalim okolnostima, a na prvom mestu prikazana je briga za zaposlene i korisnike. Sve što je naručeno i isporučeno je u ovom periodu, uprkos tome što su u nekom momentu neke fabrike kompanije prekinule rad. U kompaniji Claas su, kao što se čulo na konferenciji, veoma zadovoljni prvom godinom proizvodnje novih modela univerzalnog kombajna Lexion i Axion 900 Terra track, kao i prihvatanjem ovih noviteta na tržištu od strane korisnika. Kako se pokazalo, u ovoj godini strategija u vezi sa ulaganjem u rast evropskog tržišta se isplatila. U toku je i realizacija novih investicija koje se privode kraju. Očekuje se da će se mere uvedene zbog virusa korona primenjivati i sledeće godine, a nastaviće se razvijanje komunikacije s kupcima preko digitalnih medija. Organizatori konferencije nisu propustili priliku i da pomenu afričku kugu svinja, što će se, prema očekivanjima, takođe odraziti na poslovanje kompanije na pojedinim tržištima.