* Druga generacija univerzalnih traktora nastala je kao odgovor na potrebe farmera, kako onih čije je opredeljenje stočarstvo tako i na mešovitim gazdinstvima
 
U godini obeležavanja značajnog jubileja – 130 godina postojanja – kompanija Kubota premijerno je predstavila i drugu generaciju 6M, odnosno seriju traktora M6002. Traktori ove serije najpre su prikazani na sajmu FIMA 2020 u Saragosi u Španiji, koji je održan od 25. do 29. februara, a potom i virtuelnoj konferenciji za novinare 14. oktobra. Novu seriju traktora M6002 razvila je u potunosti kompanija Kubota, koju na domaćem tržištu zastupa preduzeće "Milurović-komerc" u Ugrinovcima. Ovi traktori nastali su na osnovu potreba poljoprivrednika i to onih čije je opredeljenje govedarstvo, kao i onih koji imaju mešovite farme. Tako traktori serije M6002 zadovoljavaju sve parametre koji ih svrstavaju u kategoriju univerzalnih. Nova serija korisnicima nudi tri modela: M6122, M6132 i M6142. Tehnologija primenjena na novim modelima u fokusu ima postizanje održivosti i zadovoljenja potreba na modernim farmama. 
U sva tri modela serije ugrađuje se četvorocilindrični motor 6108 Kubota koji primenjuje tehnologiju za povećanje snage kako bi se unapredili efikasnost i pouzdanost u radu. Standard emisije izduvnih gasova ovih motora je Stage V. Motori zapremine 6,124 l obzbeđuju maksimalnih 121 KS, 131 KS i 141 KS, kao i dodatnih 20 KS povećane snage.  Tako najsnažniji M6142, uz korišćenje busta, ima 161 KS, što postiže na 1.900 o/min. Velika zapremina motora reflektuje se i na dostupan obrtni moment koji prelazi 600 Nm, a koji se isporučuje u opsegu od  1.200 do 1.900 o/min. Preciznije, maksimalni obrtni moment 645 Nm postiže se već na 1.500 o/min. 
 Ova mogućnost pozitivno se odražava ne samo na smanjenu potrošnju goriva već i buke u Eco Speed modu priključnog vratila traktora.
Ovaj motor ima produžen interval čišćenja DPF koji je povećan sa 3.000 na 6.000 sati, što unapređuje performanse održavanja. Dodatno, traktori se isporučuju sa rezervoarom za gorivo zapremine 230 l koji zadovoljava autonomiju u radu tokom dugog dana. 
Na ovoj generaciji univerzalnih traktora ugrađuje se u odnosu na prethodnu potpuno nova transmisija. Reč je o Power Shift transmisiji koja u osnovi ima osam brzina sa progresivnim podešavanjem za postizanje visokih brzina i zadovoljenje operacija koje imaju potrebu za većom vučnom silom.  Modeli Power Shift imaju Xpress funkciju koja kontroliše glavno kvačilo direktno aktivacijom pedale kočnice. Inžinjeri kompanije Kubota su u projektovanju nove serije  M6002 izabrali za ugradnju transmisiju jednostavnu za korišćenje koja će obezbediti maksimalne performanse i izvršenje operacija na visokim brzinama. Kao rezultat ovakve odluke, traktor postiže u kratkom vremenskom intervalu ubrzanje isto kada je neopterećen i ima masu 6.000 kg kao i kada je opterećenje 3.800 kg i to na najvećoj brzini bez kompromisa na manevarske karakteristike. Naime, transimisija ima osam brzina u tri robotizovana ranga, što daje ukupno 24 brzine, kako za kretanje napred tako i unazad. Opciono su dostupne i puzeće brzine, što povećava ukupan broj dostupnih na 32 i tako proširuje mogućnosti korišćenja traktora u različitim poljoprivrednim proizvodnjama, kako onim u polju tako i transportu, kao na  i farmi. Najmanja brzina na traktoru je 0,2 km/h, a maksimalna iznosi 44 km/h. U Eco radnom modu, s obzirom na to da je maksimalna transportna brzina na samo 1.689 o/min, postiže se ušteda goriva, a samim tim i smanjenje operativnih troškova. Korisnik traktora može podesiti i "agresivnost" promene brzine na K-terminalu. Ovo omogućava da je, na primer reakcija, usklađana sa  masom optrećenja priključka. Tako nije isti odziv ako se radi sa punom ili praznom cisternom ili prikolicom.
Zaustavljanje bez korišćenja pedale kvačila korišćenjem funkcije Xpress restart je veoma korisno. Naime, ova nova funkcija omogućava da korisnik zaustavi traktor bez korišćenja kvačila jednostavnim pritiskom na pedalu kočnice. Glavno kvačilo kontroliše direktno kočnica. Prednosti ove funkcija Xpress restart posebno dolaze do izražaja u operacijama gde ima puno ponavljanja, kao što je to slučaj u radu sa prednjim utovarivačem, a gde se sada ne moraju koristiti dve pedale. Ova funkcija omogućava i to da sad neke operacije izvršavaju i oni rukovaoci sa manje iskustva u radu sa, na primer, prednjim utovarivačem. 
Konstantni obrtni moment znači da rukovalac može koristiti sve četiri brzine priključnog vratila traktora 540/540Eco/1.000/1.000Eco. Dve Eco brzine priključnog vratila se praktično koriste za rad sa mašinama takozvane "zelene linije". 
Novu veću kabinu u odnosu na prethodnu generaciju ove serije traktora karakteriše upečatljiv izgled ne samo spoljašnosti već i unutrašnjosti. Kabina ima novi multifunkcionalni nivelator na kom su i tasteri preko kojih se menja brzina traktora, a sam nivelator je postavljen u okviru naslona za ruku sa brojnim upravljačkim funkcijama. Na multifunkcionalnom nivelatoru se memoriše i broj obrtaja motora, a upravlja se i pomeranje podiznih poluga. Takođe rukovalac na raspolaganju ima i mogućnost automatske kontrole promene brzine. Široki krovni otvor obezbeđuje optimalnu vidljivost, posebno u radu sa prednjim pruključnim mašinama, kao što je traktorski utovarivač. Odličnu vidljivost tokom 24 sata omogućava 10 LED radnih svetala u standardnoj opremi i šest dodatnih po izboru korisnika. Ovoliko radnih svetala pokriva osvetljenje u radnom krugu od 360º. U kabini koja ima mehaničku suspenziju se ugrađuje Premium Grammar sedište, za čiji izbor se odlučio proizvođač kako bi korisniku obezbedio veći komfor u radu. 
Ojačana prednja i zadnja osovina dozvoljava velike brzine kretanja sa povećanim kapacitetom opterećenja i izvođenje zahtevnog rada sa utovarivačima i teretom veće mase. I na seriji M6002 sada se u standardnoj opremi ugrađuje sistem Kubota Bi-speed, što je uticalo i na to da je radijus okretanja traktora 4,5 m, te se nesmetano može koristiti i u uskim prostorima. 
Dodatne performanse na M6002 obezbeđene su i preko hidrauličnog zatvorenog centralnog sistema koji snagu raspoređuje u odnosu na opterećenje, a ima pumpu protoka 115 l/min, koja je rezrvisana za opsluživanje prednjih i zadnjih poluga, tako i spoljnih hidrauličnih ventila. U standardnoj opremi ugrađuje se do tri para hidrauličnih izvoda mehanički kontrolisanih, a na najsnažnijem modelu M6142, koji je kandidat za "Traktor godine 2021" u kategoriji univerzalnih traktora, maksimalno može biti do četiri para hidrauličnih izvoda.  Svi hidraulični ventili su opremljeni kontrolom protoka kako bi se optimizovao rad priključnog oruđa i traktora, koji ima i karakteristiku kontrole niskog pritiska na ventilu prednjeg utovarivača.  
Pumpa obezbeđuje 7.000 kg podizne moći na zadnjim polugama i 3.260 kg na prednjim polugama. Ova podizna moć poluga obezbeđuje lako podizanje i nošenje i težih priključnih oruđa, kao što je plug obrtač ili kombinovana sejalica većeg radnog zahvata. Čak i na niskom obrtaju motora,  sistem obezbeđuje visok i efikasan hidraulični protok kao i "brz odgovor" sistema. 
Zatvoreni centralni hidraulični sistem  CCLS obezbeđuje snagu i za rad kočnica na prikolici, jedinicu upravljanja, kontrolu transmisije, kao i sistem nezavisnog vešanja prednje osovine. S obzirom na to da na traktoru postoji jedna pumpa koja ima dva filtera, olakšano je održavanje  hidrauličnog sistema. 
– Nova M6002 Kubota nastala je kako bi zadovoljila najvažnije potrebe poljoprivrednika u pogledu snage, efikasnosti, malih operativnih troškova, manevarskih karakteristika, jednostavno korišćenje i komfor u kombinaciji sa dobro poznatom reputacijom Kubota traktora, kao pouzdanih i dugotrajnih. I upravo na osnovu ankete poljoprivrednika – šta je ono što im treba – napravili smo novu seriju M6002 univerzalnih traktora, rekao je na konferenciji za novinare direktor prodaje na međunarodnom nivou kompanije Kubota Macijus Rujner. 
Na konferenciji su u novom izdanju prikazane i serije M4003, M5003, kao i treća generacija serije traktora M7, u kojoj je vodeći model M7173 kandidat za "Traktor godine 2021", koji smo letos detaljno predstavili. 
Serija traktora  M4003 na tržištu će biti dostupna sa kabinom ili zaštitnim ramom, a pokriva segment snage od 66 do 74 KS. U odnosu na prethodnu generaciju, u trećoj će se ugrađivati motori Kubota standarda emisije izduvnih gasova Stage V. Motori ovog standarda sada se ugrađuju i na modelima traktora jedne od najprodavanijih serija u Evropi – M5002, snage od 94 do 115 KS, što je i novina u odnosu na prethodnu generaciju. 
Marija Antanasković
 
Impresivnih 130 godina
 
Stranice istorije kompanije Kubota, kako je u uvodnom obraćanju na konferenciji istakao Macijus Rujner, počele su da se ispisuju pre tačno 130 godina kada se 1890. započelo s proizvodnjom prvih japanskih cevovoda za vodovodnu mrežu. Temelje kompaniji koja je danas jedan od glavnih aktera u industriji poljoprivrednih mašina postavio je osnivač Gonširo Kubota. 
Godina 1922. je ostala takođe upamćena kao važna, s obzirom na to da se krenulo sa proizvodnjom  motora. Šezdesetih godina prošlog veka japanski proizvođač prvi put je plasirao na tržište traktore za poljoprivrednu proizvodnju, i to ne samo za onu koja se odvija na "suvom zemljištu" već i specijalizovanu, za proizvodnju pirinča. Pre 46 godina Kubota je počela i proizvodnju kompaktnih mini-bagera, 1998. je počela proizvodnja poljoprivredne mehanizacije.  U skladu sa motom poslovanja "Za planetu, za život", kompanija je veoma posvećena zaštiti životne sredine i pomaže u rešavanju globalnih problema u vezi sa nestašicom vode i hrane. Motori koje proizvodi, kao i kosilice i oprema koja se koristi u komunalnoj delatnosti, doprinose lakšem održavanju životne sredine. Povrh toga, Kubota koristi sopstvenu tehnologiju, stručnost i stečena znanja za razvoj i komercijalizaciju proizvoda koji se na globalnom nivou ugrađuju u sisteme za vodosnabdevanje, a sve s ciljem zaštite ograničenih resursa Zemlje i isporuke čiste sigurne vode svima širom sveta. 
Jednu od liderskih pozicija u svetu poljoprivredne mehanizacije Kubota je na globalnom nivou stekla i svojevremenim prisvajanjem Kverneland Group, kao i američke kompanije Great Plains. 
Impozantni su i podaci o dosadašnjim rezultatima rada, kao i organizaciji u poslovanju koji obuhvataju i podatak da  je proizvodne pogone Kubota napustilo više od 4.000.000 traktora. Kompanija danas posluje u 120 oblasti u svetu, a ima 41.000 zaposlenih. Danas, kako to potrebe i trendovi iziskuju, intenzivno se radi i na razvijanju savremenih digitalnih tehnologija, te su tako inženjera kompanije Kubota napravili i potpuno autonomni traktor.