* Traktor Quadrac 620 u trci za najbolji ratarski traktor sa potpuno redizajniranom kabinom i uz primenjenu naprednu AFS tehnologiju

Jedan od finalista u ovogodišnjem ciklusu za izbor "Traktor godine 2021" je i zglobni guseničar proizvođača Case IH, tačnije model Quadrac 620 u najnovijem izdanju, ali uz već dokazanu snagu karakterističnu za ove traktore.
Traktor Quadrac 620 u trci za najbolji ratarski traktor "dolazi" sa potpuno redizajniranom kabinom i uz primenjenu naprednu AFS tehnologiju. Testiranja ovog guseničara, rađena u Nebraskoj, potvrdila su da je model Quadrac najjači i najekonomičniji guseničar u industriji dostupan na svetskom tržištu, napomenula je predstavljajući virtuelno ovaj model članovima žirija TotY Solvenja Kalinauskajt, menadžer ovih traktora za tržište Evrope. Novi koncept ovog traktora obezbeđuje efikasnu snagu, izdržljivost i produktivnost koji su povezani sa veoma udobnom kabinom koja ima mogućnost telemetrijskog povezivanja pomoću AFS sistema.
Zahvaljujući primeni ovog sistema, traktor Quadrac 620 je na korak od autonomije u radu, što je u skladu sa novim konceptom Case IH da traktori odgovaraju zahtevima budućnosti. Prve isporuke ovih traktora na tržištu Evrope mogu se očekivati sledeće godine. I na ovom modelu inženjeri Case IH su ostali verni motoru FPT, koji je proizvod iste CNH korporacije, i to šestocilindričnom modelu Cursor 13 zapremine 12,9 l. Ovaj motor zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage V, a isporučuje maksimalnu snagu, čak 692 KS. Maksimalni obrtni moment 2.941 Nm postiže se na 1.400 o/min. Učinak ovog traktora je dokazan u različitim uslovima, a omogućava i porast snage za deset odsto po potrebi i to pri 2.100 o/min motora. Troškovi održavanja ovog motora su smanjeni u odnosu na druge, s obzirom na to da je na njima primenjeno rešenje za zadovoljavanje standarda emisije izduvnih gasova Stage V, što ne podrazumeva primenu sistema za recirkulaciju izduvnih gasova. Naime, na ovom motoru je primenjena tehnologija Hi-eSCR2 za postizanje standarda. Reč je tzv. aktivnom i manuelnom sistemu upravljanja procesom katalizacije koji preko povećanja temperature uklanja nakupljene čvrste čestice nastale sagorevanjem mešavine vazduha i goriva.


Rezervoar goriva na modelima Quadtrac AFS ConnectTM je zapremine od čak 1.779 l, dok je manji rezervoar od 322 l namenjen za skladištenje AdBlue. Interval servisa motora je 600 sati.
Traktori nove serije Quadrac AFS ConnectTM, zahvaljujući svojoj konfiguraciji, mogu odgovoriti i najzahtevnijim radnim operacijama. To je moguće i zahvaljujući efikasnom prenosu snage preko menjača PowerDrive čiji segment transmisije Power Shift obezbeđuje da se promena svake od 16 brzina odvija brže za 20 odsto pri kretanju unapred bez prekida toka snage. To rukovaocu daje osećaj da radi sa traktorom koji ima ugrađenu kontinualno varijabilnu transmisiju. Ovo rešenje nudi korisniku i unapred definasanje početne brzine, a na raspolaganju je i funkcija koja dozvoljava "preskakanje" brzina, kako bi se ranije postigla željena brzina. Takođe, traktor Quadrac 620 AFS ConnectTM se može isporučiti i sa bestepenom transmisijom. Funkcija automatskog upravljanja snagom obezbeđuje postizanje najboljeg odnosa brzine kretanja i broja obrtaja motora, čime se postiže smanjena potrošnja goriva. Ova funkcija, kako navode inženjeri Case IH, omogućava uštedu goriva do 25 odsto pri izvođenju radnih operacija u polju i do osam odsto u transportu. Priključno vratilo traktora brzinu od 1.000 o/min postiže pri brzini motora 1.800 o/min.
Očekivanja sa hidrauličnim sistemom većeg kapaciteta su sasvim opravdana, ako se uzme u obzir veličina traktora. Tako se na traktoru opciono može ugraditi hidraulična pumpa maksimalnog protoka do 428 l/min, što je dovoljno za opsluživanje i unutrašnjih i spoljašnjih potrošača sa visokim zahtevima. Konstantan i precizan protok ulja ovako visokog kapaciteta obezbeđuje pumpa TwinFlow, dok određen protok i pritisak u sistemu obezbeđuje Power Beyond sistem. Traktori Quadrac 600 AFS ConnectTM isporučuju se sa četiri, šest ili osam pari izvoda hidraulike, koji su elektroupravljivi. Treba napomenuti i da je reč o zatvorenom hidrauličnom sistemu koji u radu reaguje i raspodeljuje snagu u odnosu na opterećenje. Podizna moć na krajevima zadnjih poluga je devet tona.
Na ovom traktoru su, osim snage, veoma impresivne i dimenzije. Tako se mogu ugraditi napred i nazad gusenice širine 76 cm, ali i one širine 91 cm. Ukupna dužina traktora je 7.613 mm, dok je širina 2.997 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 3.912 mm, a klirens traktora je 390 mm. Upravljački ugao dostiže 38°, što je dovoljno da minimalni radijus okretanja bude 7,2 m. Maksimalna radna masa dostiže čak 32.000 kg.

Na kabini je primenjen novi sistem nezavisnog oslanjanja, a ima novina koje znatno olakšavaju upravljanje traktorom. Redizajnirana je i MultiFunction upravljačka ručica, na kojoj je smešteno pet do osam funkcija koje korisnik može programirati po sopstvenim potrebama. U luksuznoj, prostranoj kabini ugrađuje se novi sistem ventilacije i klimatizacije. U kabini je ugrađeno i luksuzno kožno sedište koje takođe ima nezavisno oslanjanje, a može se zarotirati za 40°.
Kandidat za "Traktor godine 2021" u svom nazivu ima oznaku AFS ConnectTM, što znači da je opremljen tehnologijom koja obezbeđuje da rukovalac maksimalizuje svoj rad zahvaljujući dvosmernoj razmeni podataka između kancelarije na farmi i traktora, telemetrijski.
Na kraju treba napomenuti da se u seriji Quadtrac nalazi čak 14 modela, u rasponu nominalne snage od 420 KS do 620 KS, a Quadrac AFS ConnectTM funkcije su dostupne na modelima veće snage od 470 KS do 620 KS.

Foto: Case IH

Marija Antanasković