* Liniju traktora Rex3 F karakterišu tri modela različite snage, 55 KS, 68 KS i 75 KS

Strast za inovacijama je moto filozofije poslovanja proizvođača traktora Landini, koji je deo AgroTractors grupe. Serija traktora Rex, zahvaljujući svojim karakteristikama, dovela je tokom godina do toga da italijanski proizvođač Landini postane prepoznatljiv na polju specijalizovanih traktora koji se koriste u voćarsko-vinogradarskoj prozvodnji. Najnovija verzija ovih traktora Rex F serije, sa motorom standarda emisije izduvnih gasova Stage V i specifičnim inovativnim rešenjima, unapređenom haubom i mogućnošću instaliranja niskoprofilne kabine, nominovana je za priznanje "Traktor godine 2021" u kategoriji specijalizovanih modela.
Liniju traktora Rex3 F karakterišu tri modela različite snage, 55 KS, 68 KS i 75 KS, a pogoni ih četvorocilindrični motor proizvođača Kohler. Zapremina motora je 2,5 l, a ubrizgavanje goriva se postiže Common Rail sistemom. Najsnažniji model traktora Rex 3-080 F nominalnu, odnosno maksimalnu snagu od 75 KS postiže na 2.200 o/min, a maksimalni obrtni moment 305 Nm pri 1.500 o/min. Upravljanje brojem obrtaja motora obezbeđeno je preko memorijskog prekidača koji omogućava snimanje i brzi poziv za aktivaciju. Celodnevni rad omogućen je ugradnjom rezervoara za gorivo zapremine 50 l. Predstavljajući model Rex 3-080 F, Manuel Garardi iz kompanije Landini je, između ostalog, kao "pobedničku" karakteristiku istakao dimenzije traktora. Međuosovinsko rastojanje traktora iznosi 1.950 mm, minimalni klirens 213 mm, dok je širina traktora od 1.350 do 1.617 mm. Minimalna visina od upravljačkog točka-volana je 1.256 mm, a masa bez balasta 2.200 kg. Ali osim dimenzija, kako je istakao Manuel, kao značajna karakteristika ovog traktora ističe se njegova svestranost. Počevši od kabine niskog profila, koja se opciono ugrađuje na traktore širine 1,16 m, izrađena iz jednog dela a širina kabine u delu krova je smanjena na 0,86 m. Ukupna visina je 1,87 m. Smanjena visina kabine, kao i njene dimenzije, omogućavaju rukovaocu da prati zasad kako bi izbegao oštećenje listova.
Rukovalac ima jednostavan pristup kabini zahvaljujući širokim vratima, a komforu doprinosi i upravljački točak čiji se ugao podešava, multifunkcionalna tabla, kao i činjenici da u centralnom tunelu kabine nema upravljačkih ručica. Kabina je svakako opremljena i sistemom za klimatizaciju i ventilaciju, a opciono se ugrađuje i zadnja kamera. Kabina obezbeđuje maksimalnu preglednost i pri radu na kosim terenima, kao i u radu u zatvorenim prostorima, staklenicima i plastenicima.
Jednostavno rukovanje i korišćenje korisnik nalazi i u fabrički ugrađenim prednjim polugama kapaciteta podizanja 1.000 kg, kao i u specifičnoj geometriji šasije koja omogućuje kačenje oruđa u centralnom delu.
Traktore serije Rex 3 inženjeri fabrike Landini dizajnirali su za profesionalni rad u voćnjacima i vinogradima. To potvrđuje i ugradnja pumpe za upravljanje protoka 30 l/min, kao i operativna pumpa protoka 50 l/min, koja opslužuje spoljne ventile kojih može biti do tri para. Kapacitet podizanja na zadnjim polugama je 2.700 kg.
U traktore se ugrađuje mehanička transmisija sa Power Shuttle, što omogućava da rukovalac, između ostalog, promenu brzine obavlja bez korišćenja pedale kvačila. Korisnik ima na raspolaganju ukupno sa puzećim brzinama po 16 stepeni prenosa u svakom smeru kretanja, a brzine su u opsegu od 0,4 km/h do 40 km/h. Prednja osovina na kojoj se pogon aktivira elektrohidraulično proizvodi se u fabrici Agro Tractors. Točak na osovini ima upravljački ugao 55°. Točak prečnika 22" u GE verziji, i 24" u F verziji su opremljeni sa naplatkom tipa Waffle koji omogućava smanjenje vibracije u transportu, kao i kada je zakačeno teško oruđe.
Na seriji traktora Rex 3 F može se fabrički ugraditi sistem za upravljanje flotom traktora, Landini Fleet Management koji garantuje telemetrijski prenos podataka, daljinsku dijagnostiku, efikasnu integraciju sa postprodajnom podrškom, direktnom konekcijom sa odeljenjem servisa i smanjenjem vremena potrebnog za održavanje.

Marija Antanasković