* Nova serija oznake 5S ima pet modela univerzalnih traktora snage od 105 KS do 145 KS koji su u ponudi u tri nove specifikacije Essential, Efficient i Exclusive
 
U istoriji kompanije Massey Ferguson 2020. će biti zapisana kao godina kada je počela nova era u proizvodnji traktora. To je najpre potvrđeno kada je letos na on-lajn konferenciji predstavljena nova serija traktora MF 8S, prethodno najavljena na sajmu Agritechnica 2019, koju smo detaljno predstavili u listu "Poljoprivrednik". Ova serija traktora velike snage MF 8S proizvođaču je u 2020. donela brojna priznanja, a među njima i titulu "Traktor godine 2021" za najsnažniji model. Ovoj seriji traktora nove ere nedavno su se pridružili i modeli serije MF 5S, koji su iz Buvea, nadomak Pariza, preko on-lajn konferencije javnosti predstavljeni 21. decembra. 
Ova nova serija univerzalnih traktora svojim dizajnom –  karakteristična crvena boja i siva traka postavljena na bočnim stranama haube, kao i silueta konjske glave na poklopcu motora – takođe predstavlja novi, retro stil koji dominira i na traktorima MF 8S serije. Proizvođač na ovaj način odaje i počast brendu, s obzirom na to da je dizajn u ovom stilu bio karakterističan za kultnu seriju MF 100. 
   
Nova serija oznake 5S ima pet modela univerzalnih traktora, snage od 105 KS do 145 KS. Predstavljajući novu seriju u kratkim crtama, proizvođač ističe najmanji radijus u klasi, najužu kosu haubu, praktičnost i pogodnost za rad s utovarivačem. Takođe, ističe i korisnu nosivost i povećan kapacitet podizanja u odnosu na modele pripadnike serije MF 5700, koja je bila preteča novoj 5S. Korisnici će u izboru imati tri nivoa specifikacije – Essential, Efficient i Exclusive, kao i dodatne opcije koje omogućavaju i vrhunsku kontrolu jednostavnim korišćenjem tehnologija pametne poljoprivrede. Nova serija traktora 5S je ponovo potvrdila opredeljenje kompanije Massey Ferguson, kao i cele AGCO korporacije pod čijim okriljem posluje, potpunu fokusiranost prema korisniku s obzirom na izbor modela i specifikacija. 
– Svestrana MF S5 serija traktora predstavlja kombinaciju visokih performansi, komfora i agilnosti, sa najboljim u klasi preglednosti, i karakteristika koje obezbeđuju odlične uslove za rad s utovarivačima, rekao je Frančesko Muro, direktor marketinga Massey Ferguson za  Evropu i Bliski istok. 
Univerzalni traktori serije MF S5 nude adekvatnu snagu i specifikacije za različite radne operacije. Ovi traktori, kako je rekao Muro, nastali su na uspehu serije MF 5700, a korisnicima "isporučuju" unapređene karakteristike uz smanjene troškove korišćenja. 
– Serija MF S5 predstavlja miks kompaktnih dimenzija koje zahtevaju stočari i mešovita poljoprivredna gazdinstva sa performansama i snagom zahtevanim za ratare, rekao je Muro.  
Specifikacija za svaki zadatak
 
Svih pet modela MF 5S serije traktora su dostupni sa izborom specifikacija Essential, Efficient ili Exclusive. Tipična oprema za sve modele je snažnija hidraulična pumpa, daljinska kontrola ventila, hidraulična upravljačka palica Multipad, automatska kontrola AutoDrive transmisije, nezavisno oslanjanje kabine, a pri izboru korisnici se mogu opredeliti i za sedište Superluxe sa pneumatskom suspenzijom i Datatronic 5 terminalom osetljivim na dodir. 
Exclusive modeli na raspolaganju imaju kompletnu opremu sa dodatnim opcijama u odnosu na druge specifikacije. Tako na ovim modelima hidraulični sistem pogoni pumpa 110 l/min, a na traktoru ima čak do osam spoljnih elektronski kontrolisanih ventila, hidraulična upravljačka palica, kontrola AutoDrive transmisije, automatska klimatizacija, suspenzija kabine, Superluxe sedište i Datatronic 5 terminal osetljiv na dodir. 
Specifikacija Efficient je slična prethodnoj, ali ima dva električni kontrolisana i tri mehanički kontrolisana para ventila, standardnu klimu i sedište, dok je terminal Datatronic 5 opcija. 
Modeli Essential za izbor brzine imaju T nivelator postavljen na Multipad sa hidrauličnim džojstikom, dok je AutoDrive opcija koja je zamena Speedmatching na Dyna-4 menjaču. Hidraulični sistem traktora u ovoj specifikaciji je slabiji. Tako ima hidrauličnu pumpu protoka 58 l/m i dva spoljna para ventila koja su mehanički kontrolisana, sve to u baznoj verziji, a opciono se mogu ugraditi do četiri para ventila. 
Redizajnirane zadnje poluge za rukovanje većim teretima povećale su kapacitet podizanja u tri tačke sa 5.700 kg za dodatnih 7% u odnosu na svog prethodnika. U određenim okolnostima sada se preko zadnjih poluga može podići teret do 6.000 kg. Poluge su konstruisane od novih komponenti, što omogućava veću izdržljivost i fleksibilnije montiranje. Hidraulična gornja poluga sada je opcija. 
Na novoj seriji traktora ugrađuju se i nove prednje poluge. Ovo je omogućilo podizanje tereta za dodatnih 500 kg, odnosno sa 2.500 kg na  3.000 kg. To pomaže unapređenju efikasnosti s obzirom na to da ovi četvorotočkaši mogu raditi sa većim nošenim mašinama koje se kače napred. Uz prednje podizne poluge, paket opreme koja se montira napred na traktoru podrazumeva i ažuriranu Front Pack instalaciju, što obuhvata dva hidraulična para ventila u standardnoj opremi, a opciono do četiri. Kao odgovor zahtevima korisnika, sada su traktori ove serije dostupni i bez prednje spojnice, ili pak sa dve električno upravljive prednje spojnice. U svim verzijama rad ovih spojnica se kontroliše preko istog džojstika u kabini. 
Traktore nove serije proizvođač ocenjuje kao vrhunske za utovar i manipulaciju teretom s obzirom na to da korisnicima omogućavaju vrhunske manevarske karakteristike, odličnu preglednost i efikasnu hidrauliku visokog protoka. Operacije utovara se na ovim traktorima sada rade mnogo lakše s obzirom na mogućnost automatske kontrole rada transmisije. Opciono ugradljiv Visio krov obezbeđuje potpun pregled rada priključnog oruđa na utovarivaču do maksimalne visine dizanja.  
 Osim što se ovi traktori isporučuju sa fabričkom pripremom za korišćenje utovarivača, mogu se, po izboru korisnika opremiti i sa  ugrađenim utovarivačem. Ugradnjom nove brzovezujuće spojnice koja aktivira i obuhvata hidraulične i elektronske komponente olakšano je kako kačenje tako i skidanje utovarivača sa traktora u dvorištu farme ili  na njivi. 
Snaga uz ekonomičnost
 
U sve modele nove serije ugrađuje se motor AGCO Power poslednje generacije. Motor je zapremine 4,4 l i zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage V zahvaljujući primeni Massey Ferguson tehnologije "sve u jednom".  Ova tehnologija, kako navodi proizvođač, jeste elegantan odgovor na zahteve standarda emisije, a dizajnirana je tako da ima životni vek traktora, a da istovremeno pomaže u smanjenju troškova u radu.  Tehnologija koju je razvio AGCO sadrži SCR sistem, katalizatore dizel-oksida i čađi u jednoj kompaktnoj jedinici, a sve je uredno smešteno ispod haube, tako da nema uticaja na narušavanje pregleda iz kabine traktora jer je zadržana kosina haube. Ugradnjom novog motora obezbeđen je duži servisni interval – promena filtera ulja i goriva na 600 radnih sati, što takođe smanjuje troškove. Novi optimizovani sistem ventilacije unapređuje i hlađenje motora povećavajući tako njegove performanse i efikasnost. 
Svi modeli traktora serije MF 5S su dostupni sa izborom veoma poštovane Massey Ferguson 16 h 16 transmisije Dyna-4 ili Dyna-6 polu PowerShift transmisije. Visoko efikasne i lake za korišćenje obe transmisije imaju funkciju Brake-to-Neutral. Modeli traktora specifikacija Exclusive i Efficient u standardu dolaze sa transmisijom sa AutoDrive funkcijom, a kontrola rada se obavlja preko Multipad džojstika. AutoDrive obezbeđuje automatsku promenu četiri do šest koraka u radu u  polju, kao i u transportu. U verziji Essential kada se ugrađuje Dyna-4 transmisija traktor ima T nivelator za kontrolu rada, odnosno promenu stepena prenosa. Uz Speedmatching obavlja se automatski izbor najprikladnije brzine. Transmisija Dyna-6 dolazi sa AutoDrive funkcijom. Puzeće brzine su opcija na svim modelima, a omogućuju brzinu kretanja od 70 m/h sa pneumaticima prečnika  34" do 80 m/h sa pneumaticima prečnika 38". 
Na traktorima nove serije sada se ugrađuje ojačana prednja osovina s nezavisnim oslanjanjem. Ovi traktori sada, upravo zahvaljujući ugradnji nove osovine, nude korisnicima najmanji radijus okretanja u svom segmentu traktora od samo 4 m. Komfor posebnog nivoa, kako  napominju inženjeri kompanije Massey Ferguson, obezbeđen je i primenom elektronski kontrolisanog hidrauličnog sistema nezavisnog oslanjanja koji u radu koristi dva klipna cilindra i tri akumulatora što apsorbuju udare, a stabilnosti u radu doprinosi i međuosovinsko rastojanje od 2,55 m.
 
Veći komfor i jednostavnije korišćenje
 
Svi modeli traktora MF 5S su opremljeni kabinom visoke specifikacije koja obezbeđuje rukovaocu optimalni komfor. Novi HVAC sistem distribuira vazduh pružajući korisniku mogućnost ne samo da postavi i održava najkomforniju temperaturu, već i da smanji vreme odmagljivanja i odmrzavanja. Traktori po specifikacijama Exclusive i Efficient imaju u kabini ugrađen novi naslon za ruku sa Multipad upravljačkom palicom, koji se koristi i na nedavno plasiranoj na tržištu seriji traktora  MF 8S.  Ovo rešenje omogućava kontrolu  brojnih funkcija uključujući i promenu smera kretanja napred-nazad, zatim kačenje oruđa, kao i rada hidrauličnih ventila.  Multipad takođe može biti opremljen i mikrodžojstikom koji radi sa zadnjim hidrauličnim ventilima, kao i bilo kojim drugim ventilima kada je ugrađen Datatronic 5 terminal. U slučaju da je traktor opremljen sa utovarivačem, njima se upravlja posebnim džojstikom.  Datatronic 5 terminal u traktorima je postavljen klasično na desnoj strani upravljačke konzole.  U verziji Essential traktori se isporučuju sa skraćenim naslonom za ruku, a radom transmisije se upravlja preko malog T nivelatora postavljenog sa strane, dok za kontrolu rada  hidrualičnih ventila postoje posebni nivelatori, to jest poluge u kabini. Na traktorima opremljenim  utovarivačima upravljačka palica - džojstik je montirana u prednjem delu naslona. 
 
Inteligentne tehnologije
 
Telemetrijski sistem MF Connect je sada kao opcija dostupan na svim MF 5S modelima traktora, a korisniku dozvoljava da prati flotu mašina u radu pokazujući trenutnu poziciju svake mašine, njen pređen put, odnosno rutu, kao i čitav niz operativnih informacija. Terminal Datatronic 5 nudi intuitivan rad. To je ISOBUS kompatibilan monitor osetljiv na dodir, a ujedno predstavlja i operativnu stanicu sa svim funkcijama traktora i kontrolama za ISOBUS kompatibilna oruđa. Svi elementi MF  tehnologija pametne poljoprivrede rade sa Datatronic 5, a to obezbeđuje automatsko upravljanje, kontrolu sekcija kao i norme inputa.  Takođe, Datatronic 5 ima predinstalaciju MF TaskDoc softvera koji se koristi i za snimanje polja, kao i primenu mapa, evidentiranje potrošnje goriva i izradu izveštaja o urađenom poslu. Dalje pojednostavljenje rada obezbeđuje se upotrebom softvera MF TaskDoc Pro, što omogućava prenos podataka koji se koriste za rad na imanju na Agrirouter. Ove mogućnosti postoje i primenom programa  Next Machinery Management. 
 
Marija Antanasković