* Nova velika platforma JCB Loadall Serie III korisnicima teleskopske manipulatore nudi u verzijama modela AGRI, AGRI Super i AGRI Xtra snage redom 109 KS, 130 KS i 150 KS
 
Britanska kompanija JCB samo mesec i po dana nakon objavljivanja nove linije mašina koja je potpuno elektrifikovana, 1. februara na on-lajn konferenciji je predstavila nove modele utovarivača i teleskopskih manipulatora koji su namenjeni korišćenju u poljoprivredi. Ove mašine, pogotovo one koje su uposlene na stočarskim farmama ali i skladištima žitarica, angažovane su 365 dana u godini i zbog toga moraju biti maksimalno pouzdane kako bi korisnici mogli da se oslone na njih. Korisnici su i glavni "pokretač" britanskog proizvođača, s obzirom na to da na osnovu njihovih iskustava u eksploataciji nastaju novi modeli.  
Pri dizajniranju novih modela inženjeri kompanije JCB rade na realizaciji ideje da obezbede ekstrasnagu na kompaktnim modelima. To je slučaj i kada je reč o novim modelima telehendlera Loadall Serie III u koje se ugrađuju snažniji motori emisije izduvnih gasova Stage V, a veća efikasnost se u radu postiže i ugradnjom, kao DualTech varijabilnom transmisijom. 
 Ova do sada više puta nagrađivana transmisija je zapravo kombinovani menjač, to jest na malim brzinama koristi se hidrostatički prenos, dok je pri većim brzinama aktiviran Power Shift menjač. Zahvaljujući ovom kombinovanom menjaču, vrhunske performanse i svestranost nisu više "rezervisani" samo za modele koji imaju vrhunsku specifikaciju, već su sada dostupni većem broju korisnika. Naime, sada su  prvi put, kako je rečeno na konferenciji, unapređene performanse koje se postižu ugradnjom transmisije DualTech dostupne na verzijama AGRI Super, kao i mašinama manje veličine poput 532-60. 
Kako je rečeno na konferenciji, nova velika platforma Loadall Serie III korisnicima teleskopske manipulatore nudi u verzijama modela AGRI, AGRI Super i AGRI Xtra snage redom 109 KS, 130 KS i 150 KS.  Ovi telehendleri koji imaju visinu podizanja 6 m, 7 m i 9,5 m sada dostižu maksimalnu brzinu kretanja 40 km/h. Nova funkcija automatskog zaustavljanja – Auto Stop rada motora pri praznom hodu sprečava bespotrebno rasipanje goriva. 
– Varijabilna transmisija DualTech VT je veoma popularna među korisnicima mašina  Loadall vrhunske specifikacije, a sada smo je učinili dostupnom većem broju korisnika ugradnjom i na modele u verziji  AGRI Super koji se koriste u poljoprivredi. Naime, sada je ova transmisija dostupna i na našem modelu telehendlera predstavljenom javnosti početkom 2020, koji ima podiznu moć 3,2 t i visinu dizanja 6 m. Iskustvo korisnika i podaci prikupljeni preko našeg telemetrijskog sistema LiveLink potvrdili su naš stav da ova svestrana, jedinstvena i pouzdana transmisija povećava produktivnost i unapređuje energetsku efikasnost goriva. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da ponudimo najbolje karakteristike hidrostatičke i Power Shift transmisije, rekao je direktor JCB Agriculture Džon Smit. 
Najmlađe članove porodice JCB Loadall Serie III telehendlera predstavljenih tokom konferencije pogoni JCB 448 DieselMAX motor zapremine 4,8 litara. Ovaj motor koji se primenjuje na modelima s oznakama AGRI, AGRI Super i AGRI Xtra zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage V zahvaljujući kompaktnom paketu tehnologije za posttretman izduvnih gasova. 
Tako ovaj motor na modelu AGRI obezbeđuje snagu od 109 KS i obrtni moment 516 Nm. Telehendler s oznakom AGRI Super ima i mogućnost aktiviranja dodatnih 5 KS uz redovnih 130 KS i 550 Nm. Na modelu AGRI Xtra sa 5 KS uz 150 KS povećana je i maksimalna vrednost obrtnog momenta za 7% te sada on dostiže čak 600 Nm. 
– Ovaj dosad dokazan motor u praksi zadovoljava strog standard  Evropske unije po pitanju sadržaja NOx i čađi, i to bez primene sistema za recirkulaciju izduvnih gasova i turbopunjača varijabilne geometrije koji je zamenjen jednostavnijim elektronski kontrolisanom turbo. Istovremeno performanse i zahtevi za servisom o pitanju održavanja su zadržani, a napredna tehnologija koja kombinuje primenu SCR i DPF tretmana za izduvne gasove je kompaktno smeštena ispod poklopca motora. I cev grane izduvnih gasova sada je zamenjena pojednostavljenim sistemom za izduvavanje, što je doprinelo da Loadall klasa mašina bude vodeća s obzirom na to da je ovo rešenje obezbedilo vidljivost od tri četvrtine u zadnjem delu mašine, objasnio je Smit.
   Efikasno sagorevanje goriva je takođe karakteristika motora  DieselMAX, koja ujedno pomaže i u minimiziranju zahteva za posttretmanom. Efikasnoj potrošnji doprinosi i Auto Stop funkcija, pomoću koje se motor gasi nakon određenog rada u režimu praznog hoda. 
Pripadnik Loadall Serie III 532-60 AGRI snage 109 KS ima maksimalnu brzinu kretanja 40 km/h, a isporučivaće se sa Power Shift četvorostepenim menjačem TorqueLock 4.
Ovom modelu se pridružio i novi 532-60 u verziji AGRI Super. Ovaj telehendler pogoni motor snage 130 KS, a DualTech VT hidromehanička transmisija omogućava rad na maloj brzini preko hidrostatičkog prenosa i energetski efikasnog mehaničkog prenosa, posebno na malim i stočarskim farmama srednje veličine.   
Vodeći model ove JCB Loadall III serije teleskopskih manipulatora jeste 560-80 AGRI Super koji ima četvorostepeni Power Shift menjač ali i AGRI Xtra snage 150 KS koji se isporučuje sa šestostepenim AutoShift menjačem ili pak bestepenom DuelTech VT varijabilnom transmisijom.
Svi drugi modeli u JCB Loadall Serie III telehendlera 538-60, 532-70, 542-70 i 536-95, dostupni su u izboru specifikacije AGRI kada se u njih ugrađuje motor snage 109 KS uz JCB TorqueLock 4 menjač, zatim kao AGRI Super s motorom 130 KS i četvorostepenim Power Shift ili šestostepenim AutoShift menjačem, a korisnicima je na raspolaganju i DualTech VT. 
Menjač AutoShift se takođe ugrađuje u verzijama telehendlera AGRI Super i AGRI Xtra na modelima 542-70 i 536-95 koji su dostupni sa hidrauličnim nivelisanjem šasije, što povećava sigurnost u radu sa strelom na neravnom terenu. Sada je u standardnoj opremi na ovim modelima koji teret podižu na visinu do 6 m, 7 m i 9,5 m maksimalna brzina 40 km/h. Tako je sada kratko putovanje sa polja u dvorište moguće zahvaljujući novom četvorostepenom Power Shift menjaču i osovini u varijanti AGRI Super. 
Svi telehendleri serije III Loadall isporučivaće se sa kontrolnom upravljačkom palicom – džojstikom, montiranom na sedište u kabini. Na ovaj korak odlučio se inženjerski tim JCB kako bi korisnicima obezbedio vrhunski komfor u radu u kabini Command Plus sa sveobuhvatnom vidljivošću, logičkim rasporedom kontrolnih funkcija i izdašnim unutrašnjim prostorom.
Ugradnja klime je opcija na verzijama AGRI i AGRI Super, dok spada pod standardnu opremu na AGRI Xtra, a čak se i može dodatno nadograditi  sistemom automatske kontrole temperature u kabini. Specifikaciji AGRI Super dodat je i sistem JCB Auto Smooth Ride Suspension na streli telehendlera, a opciono se može ugraditi do 11 LED radnih svetala koji, kako danju tako i noću, obezbeđuju osvetljenje oko cele mašine. Ova vrsta osvetljenja je deo standardne opreme u verzijama AGRI Xtra koji imaju i ograničeno proklizavanje diferencijala prednje osovine, kao i poklopce između sekcija strele koje štite od prljavštine i prašine. Na mašinama u ovoj verziji koji imaju maksimalnu visinu dizanja 7 m i 8 m  podmazivanje je centralno. 
Na konferenciji su, osim telehendlera, predstavljeni i JCB utovarivači namenjeni za korišćenje u poljoprivredi. Reč je o utovarivačima koji zahvaljujući nadogradnjama donose veću snagu, obrtni moment zahvaljujući ugradnji novog motora koji zadovoljava poslednji standard emisije izduvnih gasova Stage V. 
Modeli JCB 411 Agri, 413S Agri i 417 Agri sada se pogone istim četvorocilindričnim motorom JCB DieselMAX kao i telehendleri, a imaju i Autostop sistem čija primena doprinosi smanjenoj potrošnji goriva. Zahvaljujući ugradnji novog motora, modeli JCB 417 Agri i JCB 413S imaće više snage na raspolaganju u odnosu na svoje prethodnike. 
Utovarivači JCB 411 Agri i JCB 417 Agri dizajnirani su i konstruisani prvenstveno kako bi zadovoljili potrebe teških površinskih radova, a kretanje bez prekida toka snage tokom rada obavlja se nesmetano zahvaljujući četvorostepenom Power Shift menjaču, čija primena dolazi do izražaja tokom obavljanja rutinskih zadataka prilikom utovara na farmama. Visoko centralizovana pozicija vozača u kabini obezbeđuje odličnu preglednost u punom krugu. 
Utovarivač 411 Agri mase 8,7 t ima visok obrtni moment dizanja, što omogućava 3,36 m klirens pri utovaru, zatim brzovezujuću spojnicu, a treba napomenuti da je granica prevrtanja veća od 5 t kada se radi sa kašikom zapremine 1,2 m3 do 1,6 m3. 
Na utovarivaču JCB 417 Agri korisnik ima mogućnost ugradnje tri različite ruke (nosača) koje omogućavaju visinu dizanja od 4,2 m, što je veoma korisno pri slaganju bala ili prenošenju rezervoara kada manipuliše teretom do 3,9 t, ili pak do 5,8 t kapaciteta podizanja na visinu do 3,3 m. 
Oznaka S na modelu JCB 413S Agri ukazuje da ovaj utovarivač ima opremu namenjenu za obavljanje zahtevnih poslova. U ovu mašinu se ugrađuje šestostepeni Power Shift menjač, a opciono je opremljen i sistemom koji ograničava proklizavanje diferencijala kako prednjeg tako i zadnjeg, da bi se postigla maksimalna trakcija. Oprema omogućava ovom modelu generisanje većeg tereta pri radu sa silažom, ili pak utovaru stajnjaka u rasturivač. Maksimalna brzina kretanja 50 km/h omogućava ovom utovarivaču da se kreće u korak sa traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama. Utovarivač CB 413S Agri je mase 8,95 t, uz ugradnju ruke za visoko podizanje tereta High Lift na visinu 3,61 m. Ova opcija ispunjava zahteve svih korisnika koji u praksi imaju potrebe za utovarom stajnjaka u visoke rasturivače ili mikser-prikolice. Uz nadogradnju utovarivača sa standardnim rukama-nosačima 413S Agri manipuliše teretima od 4,6 t do 5,6 t u zavisnosti od prednje krajnje konfiguracije. 
Na svim modelima opciono dostupno hidraulično nezavisno oslanjanje ublažava udare nosača kada se utovarivač kreće po neravnoj podlozi unapređujući na taj način komfor u vožnji, dok se istovremeno rizik za pomeranje ili prosipanje tereta svodi na minimum. 
Maksimalna snaga na 411 Agri dostiže vrednost 109 KS, dok sledbenik ovog modela 417 Agri ima sada za 7% veću snagu, to jest 130 KS. I na modelu JCB413S je povećana snaga na 150 KS, a obrtni moment na ovom najvećem modelu je 600 Nm. Na sva tri modela ugrađuje se paket opreme za hlađenje sa širokim jezgrom, a opciono i revirzibilni ventilator koji ima hidraulično podešavanje brzine, a sve u skladu sa ambijentalnom temperaturom. Primena ovih rešenja pomaže takođe optimizaciji hlađenja, kao i efikasnijoj potrošnji goriva. 
Modeli telehendlera i utovarivača JCB Agri, čiji je generalni zastupnik u Srbiji preduzeće Kite d.o.o, za domaće tržište dostupni su i u verzijama s motorima koji zadovoljavaju standarde niže emisije gasova. 
Marija Antanasković