* Cilj rada Udruženja je ostanak mladih na selu                                                     
"Kako obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju", naziv je događaja održanog 22. i 23. maja na platou tržnog centra "Big" u Novom Sadu. U  uvodnom delu skupa organizovana je panel-konferencija na kojoj su predstavnici resornih republičkih i pokrajinskih institucija ponudili neki od odgovora, odnosno pakete mera i programe. Organizator ove dvodnevne manifestacije je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP), koje je i ranije, pre pandemije, upriličilo niz skupova ovakvog tipa, da bi svojim članovima pomoglo u nabavci poljoprivredne mehanizacije.
SUMP postoji i radi već pet godina s prvenstvenim ciljem, kako je rekao generalni sekretar Udruženja Aleksandar Milovanović, da zadrži mlade na selu. U svom radu Udruženje ima stalnu komunikaciju sa članovima – mladim poljoprivrednicima kroz koju obavlja i istraživanja o tome šta im je najpotrebnije. Odgovor na ovo pitanje, kako tvrdi Milovanović, vrlo je jasan i ukazuje na to da poljoprivrednike najviše zanima poljoprivredna mehanizacija. Zato je sasvim logična odluka da, osim predstavnika relevantnih institucija koje poslednjih godina daju nesebičan doprinos u obnovi mehanizacije srpskog agrara kroz različite konkurse, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i različitih pokrajinskih fondova, ali i Privredne komore Vojvodine i Zadružnog saveza Vojvodine, svoj doprinos daju i proizvođači i prodavci kroz izložbu poljoprivredne mehanizacije.
Na poziv organizatora manifestacije odazvalo se 10 preduzeća, čija je osnovna delatnost prodaja i proizvodnja poljoprivredne mehanizacije. Na izložbi su dominirali modeli koji odgovaraju različitim konkursima za subvencionisanu kupovinu mehanizacije, a više učesnika se odlučilo i za modele traktora i priključnu mehanizaciju.

Tako je novosadsko preduzeće "Agrovojvodina-mehanizacija", osim dobro poznatih modela prikolica Pronar, Lemken pluga obrtača serije Opal 5, i traktora Zetor Poxxima 100, prvi put široj javnosti prikazalo traktorske utovarivače YTO, namenjene za istoimene traktore koji se sklapaju u proizvodnoj hali ove novosadske  kompanije. To su traktorski utovarivači kojima se upravlja iz kabine preko upravljačke palice, a dostupni su u različitim verzijama  priključnih alata  i nosivosti, a u skladu sa karakteristikama traktora na koji se kače. Da su dostupni u verzijama različitih kapaciteta, potvrđuje i podatak da su raspoloživi za traktore YTO: 504, 804, 904, 1204 i 1304.
I preduzeće "Milurović-komerc" se takođe opredelilo za premijerno predstavljanje čak dva modela traktora Kubota, uz prikaz rasipača mineralnog đubriva, precizne sejalice i pluga istog proizvođača. Tako je široj javnosti prvi put prikazan najsnažniji model traktora treće generacije M7173, koji nosi oznaku KVT, što znači da ima najviši nivo opreme i kontinualno varijabilnu transmisiju. Na ovom modelu traktora,  maksimalne snage 170 KS, kao uostalom i na druga dva, snage od 130 KS i 150 KS, instalirana je tehnologija koja prati poslednja dostignuća. Ovu tehnologiju inženjeri kompanije Kubota su razvili s fokusom na povećanje održivosti, kao i na karakteristike koje u potpunosti podržavaju rad i najsavremenijih priključnih sofisticiranih mašina, kao što su one sa ISOBUS priključcima.


U traktore serije M7137 ugrađuje se Kubota četvorocilindrični motor standarda emisije izduvnih gasova Stage V. Nominalna snaga motora zapremine 6,124 l je 165 KS, a korišćenjem busta povećava se na 175 KS. Maksimalnu snagu motor postiže na 1.900 o/min, a maksimalni obrtni moment 711 Nm na 1.500 o/min motora.   Na traktoru M7137 servisni interval motora je 500 radnih sati.  Bestepena KVT transmisija omogućava promenu brzine bez prekida toka snage u opsegu od 0,05 km/h do 50 km/h, a promena smera kretanja postiže se korišćenjem elektrohidrauličnog reverzera. I aktiviranje priključnog vratila traktora je elektrohidraulično, što je dodatno povećalo komfor u radu. Model M7137 korisnicima je na raspolaganju i sa hidrauličnim upravljačkim sistemom Multi Speed Steering Control, koji ima zadatak da u toku rada uskladi  brzinu kretanja traktora i brzinu upravljanja, da bi se postigle najoptimalnije manevarske karakteristike. Korišćenje ovog traktora u najrazličitijim radnim zadacima omogućava i hidraulični sistem, čiji je pokretač pumpa protoka 120 l/min, a na njemu ima i do šest pari elektroupravljivih hidrauličnih ventila. Zadnje poluge imaju maksimalnu podiznu moć 9.400 kg, a prednje 3.580 kg.  Druge ključne karakteristike traktora podrazumevaju i primenu TYM sistema, koji omogućava da njegovim radom upravlja priključna mašina koja na taj način optimizuje efikasnost i kvalitet rada traktora i priključne mašine. Model M7137 dostupan je sa monitorima K od sedam i Pro od 12 inča. Treba napomenuti i to da ovaj traktor ima sistem za upravljanje flotom mašina, te tako, između ostalog, nesmetano može upravljati sa, na primer, rasipačem mineralnog đubriva GeoSpread XMS 112, pluga obrtača RM 3001, zatim šestoredne sejalice za "brzu" preciznu setvu SX. Oni su takođe prikazani u okviru izložbe, kao i traktora M5112, u koji se sada ugrađuje motor koji zadovoljava poslednji standard emisije izduvnih gasova Stage V.  
Preduzeće "Kite" d.o.o Novi Sad se na izložbi mašina odlučilo za prikaz nekoliko modela traktora John Deere, najprodavanije serije 6M. Tako su posetioci manifestacije bili u prilici da vide modele M6195, M6155, M6120, M6110, kao i traktor serije 5E, odnosno model 5075E. Osim traktora na ovom svojevrsnom mini-sajmu, predstavljen je i teleskopski  manipulator JCB 731 Agri.  
U seriji 6M  nalazi se čak 10 modela traktora, nominalne snage od 90 KS do 195 KS. Pogon ovih traktora obezbeđuju John Deere motori. Ovi traktori su kompaktniji u odnosu na modele prethodne generacije, a na prvi pogled se jasno uočava dizajn koji odlikuju zakrivljene linije što, osim vizuelnog, ima i efekat koji doprinosi pregledu iz kabine, s obzirom na veću oborenost ivica haube. Na traktorima 6M serije primenjen je koncept pune šasije, što je doprinelo povećanju nosivosti. Sve traktore 6M serije pogone John Deere motori.


Korisnicima se nude modeli koje karakterišu odlična preglednost, dobre manevarske karakteristike, više radnog komfora, uz postizanje novog nivoa performansi u radu. Četvorocilindrični modeli serije 6M dostupni su i sa AutoPowr transmisijom, a korisnicima je na raspolaganju i John Deere navigacija AutoTrac, čiji rad korisnik može da prati na stubu kabine preko displeja.  Dodatno, s obzirom na to da se sada u modele traktora serije 6M po izboru korisnika ugrađuje i menjač AutoPowr, lako se zaključuje da ova serija nudi najveći izbor transmisije u ovom segmentu traktora. Uz mogućnost automatskog upravljanja transmisijom/motorom, korisnik na raspolaganju ima funkciju AutoClutch, što omogućava rukovaocu da zaustavi traktor samo korišćenjem pedale kočnice. Prednost korišćenja ove funkcije posebno dolazi do izražaja pri radnim operacijama koje iziskuju čestu promenu pravca, što je slučaj kada se radi sa prednjim traktorskim utovarivačem. Takođe, u radu se može podešavati i vreme odziva reakcije transmisije. Većem komforu u radu doprinosi i mogućnost korišćenja automatskog moda, koji se aktivira na desnoj strani upravljačke konzole, na kojoj se nalazi nekoliko električnih i mehaničkih prekidača. Traktori u novom izdanju serije 6M konstruisani su na osnovu zahteva korisnika što imaju potrebu za svestranim preglednim traktorom koji je lak, a da se to ne odražava na ograničene mogućnosti podizanja tereta.
Značajno učešće na izložbi imala je i kompanija Agrotech iz Trešnjevca predstavljajući čitavu gamu traktora Armatrac, ukupno 16 univerzalnih, ratarskih i specijalizovanih modela, uz model austrijskog prizvođača Steyr, ali i različite priključne mašine. U odnosu na većinu izlagača, kompanija "Delta Agrar" se, bar kada je program traktora u pitanju, odlučila za prikaz voćarsko-vinogradarskih modela Landini, uz opremu Hermes, koja se koristi u nezi i obradi višegodišnjih zasada. Ponudu ove kompanije na sajmu ispred tržnog centra "Big" upotpunila je i prikolica za transport Romsan, kao i traktor za ratarstvo Landini Landpower II 165.
 Za premijerni prikaz na dvodnevnoj manifestaciji u organizaciji SUMP-a odlučili su se i iz kompanije Titan Machinery koji su uz dobro poznate modele Kverneland CLC kultivatora i Vigolo razrivača premijerno prikazali traktore Puma 140  i Puma 225 CVX, koje ćemo predstaviti u jednom od sledećih izdanja lista "Poljoprivrednik". Takođe, uskoro ćete na stranicama "Poljoprivrednika" biti u prilici da saznate više i o najnovijim modelima traktora Belarus, u koje se ugrađuju motori poslednje generacije standarda emisije izduvnih gasova Stage V. Njihovog predstavnika su posetioci imali priliku da premijerno vide na izložbi. Ovoj manifestaciji značajan doprinos svojim učešćem kroz prikaz prodajnog i proizvodnog programa dala su i preduzeća RTI, DDOR, NLB Banka, Agrol, Agrostandard, kao i bačkopalanačka "Majevica".
Marija Antanasković

POZIV MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA NA UDRUŽIVANJE

Temu nabavke poljoprivredne mehanizacije dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica ocenio je kao izuzetno važnu i značajnu.  Istakao je da je ovo pravi trenutak za donošenje jedne tako važne odluke kao što je nabavka poljoprivredne mehanizacije, pogotovo ako se uzmu u obzir veoma povoljni uslovi.
– Sada su najpovoljniji uslovi u odnosu na protekli period. Mislim da će ovi uslovi trajati još jedno kratko vreme i da se u budućnosti može očekivati rast kamata. Realno je i da dođe do  porasta subvencija države na svim nivoima, ali je pitanje koliko će ta sredstva biti dovoljna, imajući u  vidu nasušnu potrebu za obnovu poljoprivredne mehanizacije, napomenuo je prof. dr Tica, uz konstataciju da je, prema najnovijim raspoloživim podacima, od oko 400.000 traktora  u Srbiji više od 90 odsto starije od 10 godina. To znači da se proces obnove mehanizacije ne može završiti u kratkom roku.
 Dekan je mlade poljoprivrednike pozvao da se udružuju kako bi na lakši način došli do savremene mehanizacije, čije korišćenje unapređuje produktivnost u radu i doprinosi boljem iskorišćenju inputa u poljoprivrednoj proizvodnji.