* Na novoj liniji se proizvode različiti traktori snage od 75 KS do 460 KS i mase od 3,5 t do 17 t, godišnji kapacitet proizvodnje povećan sa 10.000 na više od 13.000 jedinica
Kompanija Claas, koja pod svojom kapom ima proizvodnju žitnih kombajna, zelene linije mašine ali i traktora, upisala je u istoriju svog poslovanja još jedan značajni datum, 21. maj. Ovaj dan će za izvorno nemačkog proizvođača poljoprivredne mehanizacije ostati upamćen po zvaničnom otvaranju "fabrike budućnosti" u Francuskoj. Otvaranjem, ili bolje reći reotvaranjem proizvodnih pogona koji su pripadali Renault Agriculture do 2003. godine, kada su postali deo Claas grupe, mesto Le Man je, osim Formule 1 i čuvenih trka koje traju 24 sata, na svojoj mapi dobilo još jednu značajnu tačku. 
 
Fabrika budućosti za veću produktivnost
Svečanim otvaranjem fabrika Claas je zvanično počela da radi nakon trogodišnjeg perioda svoje modernizacije. U cilju sprovođenja svojih planova u modernizaciju proizvodnih pogona u Le Manu, uloženo je 40 miliona evra. Ova sredstva investirana su u kompletnu obnovu opreme koja se koristi na liniji za sklapanje traktora i digitalnu transformaciju fabrike. Ako se ovoj investiciji, koja je realizovana u prethodne tri godine, dodaju i one u razvojni centar u Velizu i test centar u Tranžeu, to ukazuje da je samo u Francuskoj kompanija Claas u istom periodu uložila oko 80 miliona evra. 
Veliku podršku za ulaganje u unapređenje fabrika kompaniji Claas dala je Francuska, kao i sama Evropska unija. Kako je, povodom otvaranja nove "fabrike budućnosti" istakao direktor fabrike traktora Claas u Le Manu Etjen Boreo, ideja o ovakvim proizvodnim pogonima nastala je mnogo ranije, pre više od deceniju i po. Godine 2017. ova ideja je bila obelodanjena, a godinu kasnije se krenulo u njenu realizaciju, odnosno transformaciju fabrike. 
– Pri modernizaciji fabrike u fokusu je bio radnik ali i korisnik naših proizvoda, na osnovu čijih potreba su primenjene tehnologije i birani alati za rad, a sve kroz međusobnu saradnju dizajnerskog i proizvodnog tima. Fabrika je danas mnogo fleksibilnija nego ranije na različitim pozicijama linije za sklapanje. Sada su obezbeđeni uslovi za sklapanje različitih modela na istoj liniji, rekao je Etjen Boreo. 
Jedan od glavnih ciljeva modernizacije fabrike je povećanje njenog proizvodnog kapaciteta sa 10.000 na više od 13.000 traktora godišnje.  Od 10.000 traktora, koliko se do sada godišnje proizvodilo, čak 80% bilo je namenjeno izvozu u 80 država. Izvoz traktora fabrike u Le Manu je povećan sa 33%, koliki je bio 2003, na 80% u 2021.  
– Kompletno obnovljena fabrika u Le Manu podiže lestvicu u proizvodnji premijum i "konektivnih" poljoprivrednih traktora, rekao je Tomas Bok, predsedavajući izvršnog odbora grupe Claas, i istakao da je sada otvoreno novo poglavlje u neprekidnom rastu globalnog biznisa nemačkog proizvođača. 
Modernizovani proizvodni pogoni "fabrike budućnosti" zauzimaju prostor površine  45.000 m2, u potpunosti pokriven LED osvetljenjem sa 3.800 jedinica. Samo za farbanje fabrike utrošeno je 50 t bele farbe za krov i 250 t sive farbe za pod. U fabrici su postavljene različite cevi ukupne dužine 9,6 km, a instalirani su električni kablovi u dužini 8,5 km. 
Traktori se sklapaju na liniji dužine 1,2 km, od čega 350 m čini  AGV liniju, tj. sklop traktora se prenosi autonomnim vozilom automatski voženim. Linija za sklapanje ima ukupno 100 radnih stanica i 50 stanica za podsklopove. Na ovoj liniji se proizvode različiti traktori snage od 75 KS do 460 KS, mase od 3,5 t do 17 t. To dovoljno govori o kompleksnim zadacima koje treba da ispuni, kao i o njenoj potrebnoj fleksibilnosti. 
Na liniji za sklapanje ukupno je uposleno 40 AGV vozila, što su zapravo automatski nosači koji po zadatoj putanji "prevoze" traktor u nastajanju od prve do poslednje stanice. Nosivost jednog AGV vozila je 20 t. To znači da ova vozila mogu da prevezu sve modele traktora aktuelnih serija, a pri njihovom odabiru konstruktori su računali i na buduće modele koji će se naći u serijskoj proizvodnji, među kojima su i oni veće mase. Primenom ovih vozila, uz novu logističku podršku u snabdevanju delovima i sklopovima koji se koriste u proizvodnom procesu, očekuje se povećanje dnevnog kapaciteta u jednoj radnoj smeni sa 50 na 75 traktora, što i jeste ekvivalent godišnje proizvodnje od planiranih 13.000 jedinica.  Povećanju proizvodnog kapaciteta značajno je doprineo i nov način dopremanja i montaže točkova. 
Novi logistički centar, kako je rečeno tokom on-lajn konferencije upriličene povodom otvaranja novih modernizovanih pogona, od velike je važnosti za povećanje produktivnosti. Naime, reč je o potpuno automatizovanom skladištu u kom se nalazi više od 30.000 kutija. Dnevni protok kamiona sa delovima i različitim podsklopovima je 120, a izgradnjom novog skladišta eliminisani su teški radni zadaci izuzimanja tražene robe. 
Pri modernizaciji fabrike investirano je i u osavremenjavanje test centra za traktore i posebno za odeljenja za proveru kočionog sistema. I nova završna obrada u procesu farbanja povećava kvalitet kroz postojanost boje na novim traktorima. U odeljenju za vizuelni pregled vozila i proveru kvaliteta instalirano je LED osvetljenje jačine 950 Lux. 
Modernizacijom fabrike povećan je kapacitet, odnosno efikasnost, a znatno je poboljšana i ergonomija na radnim mestima. Svaki zaposleni na liniji sklapanja ima na raspolaganju alat poslednje tehnologije na čistom i bezbednom radnom mestu. Kako navode u ovoj kompaniji, modernizacija je doprinela i unapređenju "veze" između čoveka i mašine, pa se tako u procesu zavrtanja koristi Cobot način koji omogućava zavrtanje vijaka konstantnim obrtnim momentom. 
 
Grupacija Claas stekla udeo i u kompaniji AgXeed
U svetu robotizovanih rešenja namenjenih poljoprivredi, holandska kompanija AgXeed postala je prepoznatljiva po pametnim, održivim i potpuno autonomnim sistemima sa prilagodljivim hardverom, virtuelnim alatima za planiranje, što ju je dovelo na jednu od vodećih pozicija u Evropi u ovom sektoru. 
Među inovativnim proizvodima kompanije AgXeed, čiji je vlasnik jednog dela nedavno postala i grupa Claas, jeste i autonomna mašina AgBot,  predviđena da radi kao pogonska jedinica sa perifernim uređajima na poljoprivrednim parcelama, pašnjacima i specijalnim zasadima. Ova autonomna mašina ima dizel-električni pogon, a korisnicima će biti ponuđena sa točkovima ili gusenicama kao hodnim sistemom. Mašina, autonomni traktor, ima 156 KS i standardno kačenje u tri tačke, čime je omogućeno korišćenje različitih alata. 
– Naše učešće u AgXeed obezbeđuje grupi Claas pristup inovativnim tehnologijama u različitim segmentima na polju autonomije i robotike, objasnio je Tomas Bok i napomenuo da zauzvrat holandski partner koristi proširenu ekspertizu globalne mreže Claas u mnogim oblastima, kao što je prenos podataka, interfejs, ali i pogonska rešenja. 
– To je "vin-vin" situacija i jedan od razloga zašto smo odlučili da investiramo u ovu startap kompaniju. Ovakva rešenja nude poljoprivrednicima i vršiocima usluga stvaranje konkretne ekonomske dodatne vrednosti, naglasio je Bok.  
Ovaj vid saradnje, kako je rekao Joris Hidema, koosnivač AgXeed B.V.,  doprinosi udruživanju između inovativnih kompanija koje u svom radu teže da obezbede proizvode što će obezbediti održivu poljoprivredu, uz mogućnost optimizacije produktivnosti uz istovremeno očuvanje  zemljišta i životne sredine.   
Prema najavama, AgBot će sa povezanim softverskim rešenjima i platformama na tržištu biti plasiran 2022. Korišćenjem AgBot rešenja poljoprivrednici će izbeći izvođenje monotonih, zamornih i u nekim slučajevima i opasnih radnih zadataka. Samim tim, imaće više vremena da se suoče i odgovore izazovima koje pred njih postavlja savremena agroproizvodnja. 
Na ovoj autonomnoj mašini mogu se kao hodni sistem postaviti gusenice širine 300 mm do 910 mm, što u kombinaciji sa malom maksimalnom masom od 6 t bez balasta čini AgBot veoma prijateljski nastrojenom prema zemljištu. Na vozilu se može podešavati  i rastojanje između gusenica, a ugrađeni hidrualični sistem koji u svom radu reaguje na opterećenje ima kapacitet podizanja na polugama 8 t. Interesantno je i da je pogon priključnog vratila električni. Da bi korišćenje AgBot bilo potpuno bezbedno, na ovoj mašini se koristi električna oprema koja obuhvata tehnologije neophodne za otkrivanje opasnosti i prepreka, kao i RTK  upravljački sistem. 
AgBot će biti dostupan u različitim veličinama i klasama performansi. 
 
Marija Antanasković
 
ISPUNJEN SAN PORODICE KLAS 
 
Ideja o savremenoj fabrici traktora u Francuskoj stara je više decenija, kako je na otvaranju rekla prva žena grupacije Katarina Klas. Naime, to je bio san njenog dede i oca, a ovaj nemački proizvođač uspešno posluje u Francuskoj skoro čitav vek. Nakon prvobitnog otvaranja predstavništva za prodaju, u Mecu je šezdesetih godina prošlog veka otvorena i fabrika za proizvodnju presa za baliranje. 
– Ovu fabriku u Mecu je vodio moj rođak Rejnold Klas. Činjenica da je ova fabrika proizvodila mnogo mašina za izvozno tržište je i dovela do sledećeg koraka u radu kompanije 2003. godine, koji se ispostavio kao ključan za donošenje strateške odluke, to jest kupovine Renault Agriculture, rekla je Katarina Klas i dodala da su traktori Claas veoma bitni u udelu na tržištu u proizvodnom asortimanu, a da je u Francuskoj 20% ukupno zaposlenih u grupaciji.