* U defileu bezmalo 40 traktora u Čurugu su, osim domaćina, među kojima je najviše bilo momaka ali i devojaka, učešće uzeli i paori iz susednih sela, kao i Temerina, dok je posmatrača ovog događaja bilo i iz Bačke Palanke
 
Spasovdan je za sve Čuružane vrlo važan dan. Najpre zbog seoske slave, kada se Čuružani sa svih strana vraćaju u svoje mesto da bi zajedno obeležili ovu svetkovinu, a drugi razlog je ples traktora ulicama ovog bačkog sela. I to ne bilo kakvih traktora, nego zeleno-žutih s potpisom John Deere, kojih u odnosu na broj stanovnika u ovom selu ima najviše, ne samo u Srbiji nego i u regionu. 
Ove godine, 10. juna, na Spasovdan, organizovan je 6. bal John Deere traktora. Ulicama Čuruga prolazili su različiti modeli traktora John Deere, po snazi i dimenziji, nameni i opremi... U defileu traktora u Čurugu su, osim domaćina, među kojima je najviše bilo momaka ali i devojaka, učestvovali i paori iz susednih sela, kao i Temerina, a posmatrača je bilo i iz Bačke Palanke.
Ova sada već poznata manifestacija, koja okuplja vlasnike zeleno-žutih mašina, nastala je iz neformalnog razgovora prijatelja o agraru, Čurugu i traktorima. Glavni "krivci" za pokretanje sada već tradicionalne manifestacije su poljoprivrednik Zoran Simetić iz Čuruga, čija flota broji četiri John Deere traktora, zatim Mirko Stanković iz UniCredit Bank i menadžer prodaje poljoprivredne mehanizacije Goran Demko Rihter iz kompanije "Kite d.o.o", generalnog zastupnika poljoprivredne mehanizacije John Deere. 
I ovaj bal je pokazao kome su Čuružani dali najviše poverenja. Prvi John Deere traktor je u ovo bačko selo dovezao nadaleko čuveni paor čika Mile Ćirpanov, koji je svoju zeleno-žutu flotu traktora povećavao iz godine u godinu. Po ugledu na svog meštanina, i drugi poljoprivrednici su se pri kupovini traktora sve više odlučivali za nabaku "jelenka", a prelomni faktor u ovakvim odlukama su bile karakteristike i pouzdanost ovih mašina.  
U defileu je učestvovalo skoro 40 različitih traktora, kako samih tako i sa prskalicama, kako vremešnih tako i onih iz najprodavanije serije 6R koji su nedavno postali "stanovnici" Čuruga. Predvodnik kolone je bio i ove godine mali "oldtajmer" John Deere, koji je svojevremeno, zahvaljujući entuzijazmu svog vlasnika, iz samohodne kosilice prerastao u traktor i tako postao atrakcija na ulicama ovog mesta. Iza njega je išao predstavnik 8R serije John Deere konvencionalnih  točkaša, model 310.  Inače, pri redizajniranju traktora serije 8 proizvođač se odlučio da ove modele korisnicima stavi na raspolaganje u tri različite verzije, kad je u pitanju hodni sistem i izbor transmisije. Tako je pet modela traktora nominalne snage od 280 KS do 410 KS korisnicima na raspolaganju u varijanti sa točkovima 8R, sa dve gusenice kada nose oznaku 8RT, kao i u verziji sa četiri gusenice 8RX. Cela serija 8 ima 13 modela koje karakteriše i ugradnja nove kabine čiji je komfor, kako navodi proizvođač, u rangu luksuznih automobila, čemu doprinosi i upravljačka palica CommandPRO.
Da i kabina bude u rangu luksuznih automobila, doprineo je i dizajnerski tim BMW studija u Kaliforniji. Kabina potpuno novog dizajna vozaču na raspolaganje stavlja kožno sedište, aktivnu cirkulaciju vazduha, dva moda funkcije poruka, kao i različita elektronska i pneumatska podešavanja sedišta. Dodatno, nagrađivani sistem suspenzije Active Seat II je unapređen i sada "brže odgovara" i povećava smanjenje vertikalnih udara u poređenju s prvom generacijom ovog sistema.
Iako redizajnirana, serija traktora 8R je zadržala dokazane i ekonomične John Deere PowerTech  PVS i PSS motore. Na ovim motorima sastavni deo jeste visko ventilator, a u odnosu na starije modele izlazni izduvni sistem je relociran napred. Zahvaljujući novom dizajnu i manjem zagrevanju motora, omogućeno je i dodatno smanjenje troškova održavanja. Osim sa različitim hodnim sistemima, traktori serije 8R su na raspolaganju i sa različitim transmisijama. Tako su modeli 8R 280, kao i oni 8RT280, 310 i 340, dostupni sa ugrađenim menjačima 16/5 Power Shift, e23 kao i AutoPowr. S druge strane, 8R 370 je dostupan sa e23 i AutoPowr transmisijom, dok se najveći model 8R410 u sve tri verzije isporučuje sa menjačem e23. Osnovna transmisija je Power Shift, unapređena sistemom za upravljanje i efikasnošću u radu e23, dok je AutoPowr bestepena transmisija. Zadnje kočnice na traktorima serije 8 su znatno ojačane, pa tako korisnik nema potrebu za upotrebom prednjih kočnica čak ni pri brzini 50 km/h. 
Takođe, u odnosu na ranije modele serije, relociran je i sistem klimatizacije, što je ne samo povećalo prostor u kabini već je doprinelo i smanjenju buke u kabini. Na traktorima je opciono dostupan i AutoTrac sistem automatskog upravljanja uključujući i integrisani prijemnik StarFire 6000, koji se mogu optimizovati bežičnim prenosom podataka u operativni centar John Deere, čije je korišćenje  besplatno.
Sada se već planira Bal za sledeću godinu. Po najavi organizatora, možda će biti i drugih aktivnosti tokom manifestacije osim defilea, a postoji mogućnost da se Bal održi drugog datuma jer je Spasovdan pokretni praznik. Tako se može desiti i da ples traktora bude održan drugog dana Duhova. 
 
Marija Antanasković