* Ove godine u finalnom izboru je bilo 14 traktora, 11 različitih brendova, koji su se nadmetali za titulu "Traktor godine 2022" u četiri kategorije
 
Prvog dana sajma EIMA International u Bolonji, 19. oktobra, na svečanoj ceremoniji koja je, kao što je i najavljeno, počela koji minut posle podneva,  proglašeni su pobednici ovogodišnjeg ciklusa takmičenja "Traktor godine 2022 – TOTY". Iako je broj prisutnih na ceremoniji proglašenja bio ograničen zbog restriktivnih mera preduzetih zbog pandemije, situacija je i ovog puta bila krajnje neizvesna.
Prisutne, kao i one što su ovaj značajan događaj pratili preko live stream online, pozdravio je najpre domaćin, predsednik žirija Fabio Zamareti, koji je sve podsetio na aktivnosti žirija u prethodne dve godine kada je u pitanju "Izbor za traktor godine". Pandemija je, kako je istakao Zamareti, donela mnoge izazove, a žiriju novi hibridni način rada. Ipak, ove godine članovi žirija su bili u prilici da u radu testiraju neke modele, te je samim tim izbor najboljih bio malo jednostavniji nego lane kada je sve bilo on-lajn. U prethodnih 18 meseci, sa generalnim sponzorom takmičenja kompanijom BKT, tim TotY je pokrenuo novu digitalnu platfromu, a na sajmu koji je kapije zatvorio 23. oktobra posetioci su mogli da vide i dotaknu sve traktore finaliste, u areni koja se nalazila između hala 32 i 37. I ove godine, tradicionalno, ciklus za novi izbor "Traktora godine" počeo je u junu pod poznatim sloganom "Neka izazov počne". Žiri je i ovaj put zbog aktuelne situacije nastale zbog pandemije doneo odluku da svi prijavljeni modeli budu i finalisti. 
Predstavnici žirija su ove godine kroz pet epizoda na digitalnoj platformi govorili o medijskim kućama, kao i o poljoprivredi zemalja iz kojih dolaze, ali i o viziji razvoja traktora u narednoj deceniji. Kako je naglasio Zamareti, ova tema se pokazala veoma interesantnom, a po mišljenju žirija u budućnosti se na traktorima može očekivati još više internet stvari, konektivnosti, ali i korišćenje novih tipova goriva. Očekuju se promene i napredak autonomnog rada traktora, svojevrsna tehnološka revolucija,  ali svakako ne na dramatičan način. 
Prisutne su, pre predstavljanja finalista i proglašenja pobednika, pozdravili Alesandro Malavolti, predsednik FederUnacoma, udruženja italijanskih proizvođača mašina i opreme za poljoprivredu, koje je i glavni organizator sajma, zatim Diana Lenci, predsednica Udruženja mladih poljoprivrednika Evrope CEJA i Lučija Salmaso, menadžer direktorka kompanije BKT Europe, generalnog sponzora takmičenja TotY. 
Snažnu poruku kreatorima i drugim učesnicima u lancu poljoprivredne proizvodnje poslala je Diana Lenci, koja je u junu ove godine izabrana za predsednicu Udruženja mladih poljoprivrednika Evrope CEJA. Kako je istakla, na dan kada je izabrana za ovu funkciju bila je veoma srećna, ali nažalost to nije mogla da proslavi sa svojim kolegama, jer je ceo izbor organizovan on-lajn. Bila je izuzetno zadovoljna zbog činjenice da se svečana ceremonija održava hibridno, i on-lajn i fizički, pogotovo zato što su se njene reči čule uživo. Diana Lenci, koja dolazi iz vinarije iz Toskane u Italiji, predstavlja 33 različite asocijacije koje okupljaju mlade farmere iz 23 evropske države.  
– Ovo je  veoma kritičan i krucijalni momenat za poljoprivredu u Evropi, ali i globalno. Mi smo centar tranzicije održivog sistema proizvodnje hrane, na vrhu smo agende. I sami smo svesni promene klime, mi to vidimo kao činjenicu koju osetimo u našim životima, kroz naše proizvodnje. Uprkos ovim promenama, mi, poljoprivrednici, ne odustajemo od naših ambicija i vizija, ali smo i realni. A pitanje je šta je to realizam, upitala se Lenci i naglasila da sve ono što se dešava predstavlja tranziciju koja zahteva vreme, jer se u poljoprivredi ništa ne dešava preko noći. Sve to zahteva i novu snagu mladih poljoprivrednika. 
Podsetila je i da je statistika još 2016. opominjala da su poljoprivrednici na samo 11 odsto poljoprivrednih gazdinstava u Evropi mlađi od 40 godina, a da je još onda značajan broj njih imao 55 godina. To  znači da će 2026. oni biti spremni za penzionisanje. Jedini način, kako je napomenula Lenci, da se stvari pomere nabolje jeste da se mladi dovedu u poljoprivrednu proizvodnju. 
– U savremenoj poljoprivredi ima tradicionalnog načina rada, ali i tehnologija koje su značajno unapređene. Poljoprivreda nije ista kao pre 30 godina. Ono što možete da uradite u ovim uslovima jeste unapređeno korišćenje podataka. Prednosti su konektivnost i informacije koje omogućavaju da se uoče kapaciteti sopstvene zemlje, biljne, kao i stočarske proizvodnje, tako da se dobijeni podaci koriste kao instrument što će pomoći upravljanju i dostizanju efikasnosti na putu ka održivosti, rekla je Lenci i istakla da je veliki problem finansiranje mladih, odnosno odobravanje bankarskih garancija koje bi omogućile sprovođenje investicija, te i da je osnivanje fondova za mlade možda jedan od načina kako bi se ovi problemi prevazišli. 
– Moramo da nađemo put za ovaj tip investicija, jer to su veliki izdaci za farmera. Mi moramo da steknemo menadžerska znanja kako bismo napravili jake biznis-planove  i učinili  da sve bude održivo  ekonomski, ekološki  i društveno. Ova tri elementa treba uvek da budu zajedno i da vode ovu tranziciju. Treba da budemo na vezi sa proizvođačima mašina jer  ova tehnologija mora da se stavi na korišćenje i da naučimo kako da se koristi na najbolji način.  Samo ako izgradimo fondaciju i ako verujemo da postoji rešenje, stvorićemo i mogućnosti da uradimo nešto pozitivno za poljoprivredu ne samo u Evropi već i u drugim delovima sveta u sledećih 30 godina, zaključila je Lenci.  
Veliku zahvalnost na uspešnoj saradnji sa timom TotY uputila je Lučija Salamaso, koja je istakla da je veoma dobro partnerstvo sa kompanijom BKT postignuto zbog poštovanja istih vrednosti. 
– BKT i TotY  dele iste vrednosti,  istu viziju.  Orijentisani smo ka budućnosti, a istovremeno volimo tradiciju. Predstavljamo deo EIMA inovacija, ali i održive poljoprivrede. Ove vrednosti nas čine odličnim timom, objasnila je Salamaso i dodala da ovo tradicionalno takmičenje za najbolji traktor pokreće najvažnije tehnologije, a TotY je postao realni  tržišni barometar za eropske farmere i  industriju mašina. 
Salamaso je posebno naglasila da je žiri – čiji je rad u ove dve godine privukao pažnju više od 10,5 miliona pratilaca širom sveta –  odgovorio svim izazovima. Kako je naglasila, na dan održavanja ceremonije njena sreća je bila velika, jer je ponovo na sajmu EIMA uživo i opet može da otvori oči i vidi sve, ali i da dodirne i oseti stvari, što ima veliku vrednost i pruža drugačiji osećaj. Svi su se složili i da će nove tehnologije odigrati fundamentalnu ulogu u modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji. Nove i pametne tehnologije će biti alat za efikasnu i održivu poljoprivredu.
Ove godine u finalnom izboru je bilo 14 traktora, 11 različitih brendova, kandidata koji su se nadmetali za titulu "Traktor godine 2022" u četiri kategorije. Tačnije, četiri modela su se takmičila za titulu Best of Specialized 2022,  po pet za titule Best Utility 2022 i Tractor of the Year, odnosno najbolji traktor namenjen ratarskoj proizvodnji. Svih 14 modela se nadmetalo za pobedu u kategoriji Sustainable TotY 2022. 
 
John Deere 350 AutoPowr  – "Traktor godine 2022"
 Po oceni žirija, čiji je član i moja malenkost – kao predstavnik Srbije – ovaj traktor je pobedio i ponovo, nakon jedne decenije, kompaniji John Deere doneo ovo vredno priznanje. Nagrada je dodeljena zahvaljujući on-board tehnologiji, paketu za autonomni rad, prostranoj kabini, kao i njenom nivou kvaliteta i komfora, a pre svega odličnim performansama koje je pokazao na polju. Održivost je takođe uzeta u obzir, kao i potrošnja goriva. Active Command Steering sistem znatno olakšava upravljanje ovim traktorom i primer je kako vozač može u širokom dijapazonu da podesi performanse u skladu sa potrebama.  EZ  balast mase 1.700 kg  je na ovom modelu moguće automatski postaviti, a isto tako i skinuti na vrlo jednostavan i brz način. Ovo rešenje omogućava da se traktor  može podesiti za svaku radnu operaciju, posebno kako bi se smanjilo sabijanje zemljišta i unapredila trakcija kada je to potrebno.
Karakteristična bestepena kontinualno varijabilna transmisija AutoPowr je standard na  ovom najvećem i vodećem u seriji traktora 7R 350. Traktor razvija maksimalnu snagu do 388 KS uz korišćenje Intelligent Power Managment IPM. Ima impresivan odnos mase i maksimalne snage koji dostiže 29 kg/KS. Svi modeli 7R serije pa i 350 AutoPowr opremljeni su sa transmisijom koja obezbeđuje brzinu kretanja od 40 km/h, a nosivost je povećana za dve tone, pa je sada maksimalno dozvoljena masa 18 tona.  Bolje prijanjanje i prenos vučne sile takođe nudi nove mogućnosti IF650/60R34 prednjih pneumatika i do IF900/60R42 zadnjih pneumatika.
Mogućnost upravljanja prve klase je obezbeđena unapređenim ActiveCommand Steering 2. Ovo je elektronski sistem koji koristi žiroskop kako bi se uočilo svako skretanje s pravca kretanja i automatski kompenzovao drift i tako zadržao pravac kretanja. 
 
John Deere 6120M AutoPowr – Najbolji univerzalni traktor 2022
 
Sa kontinualno varijabilnom transmisijom, malim međuosovinskim rastojanjem od 2.400 mm i maksimalnom radnom masom 10.450 kg, kao i poslednjom tehnologijom za preciznu poljoprivredu, ovaj model je svrstan u kategoriju onih namenjenih za obavljanje širokog spektra različitih zadataka, od rada sa prednjim traktorskim utovarivačem, do obrade zemljišta i transporta.
 Prateći uspeh svojih prethodnika, i model John Deere 6120M AutoPowr je nastavio kretanje po istom putu. Ali u odnosu na prethodne modele ove serije, ovaj traktor sa četvorocilindričnim motorom ima ugrađenu dokazanu AutoPowr transmisiju, navigaciju AutoTrac sa prikazom na displeju postavljenom na desnom stubu kabine.  Zahvaljujući dizajnu haube, to jest zakljivljenim linijama u kombinaciji sa ovim displejom, iz traktora je obezbeđena odlična preglednost. Traktor karakterišu i odlične manevarske osobine, što potvrđuje i činjenica da je radijus okretanja 4,5 m. 
 
Reform X75 Pro – Specijalizovani traktor godine 2022
Obavljanje posebnih radnih operacija zahteva specijalizovane traktore. Sa niskim težištem, hidrostatičkom transmisijom i mogućnošću upravljanja istovremeno sa dve različite priključne mašine, model Refor X75 Pro je dizajniran da radi bezbedno i rukovaocu pruži komfor u radu u brdsko-planinskim područjima.  Traktor Reform se pokazao kao impresivan na kosinama, što ga čini idealnim za marginalna zemljišta. Da je traktor zaista specijalan vidi se na prvi pogled jer je specifičnih dimenzija, a ima ugrađene i pneumatike nekarakteristične za traktore. 
Traktor Reform pogoni četvorocilindrični Perkins motor koji za rad isporučuje 75 KS, što je i nominalna i maksimalna izlazna snaga.  Ova snaga se postiže na 2.200 o/min, dok se maksimalni obrtni moment 300 Nm razvija pri 1.600 o/min. Servisni interval ovog motora je 500 radnih časova, a poslednji standard emisije izduvnih gasova postiže se i primenom SCR tehnologije, tako da je za rad ovog austrijskog traktora potreban i AdBlue. Za kretanje ovog traktora zadužena je hidrostatička transmisija, a pod opterećenjem u radu korisnik ima izbor jednog od četiri stepena prenosa. Maksimalna brzina kretanja je 40 km/h.  
U standardnoj opremi u traktor Reform se ugrađuje hidraulična pumpa protoka 29 l/min, dok je u verziji dodatne opreme moguće ugraditu pumpu kapaciteta 52 l/min. Ovaj sistem opslužuje do šest pari spoljnih izvoda hidraulike montiranih nazad. Na krajevima zadnjih poluga maksimalna podizna moć dostiže 1.500 kg. 
 
New Holland T6.180 Methane Power – Sutainable traktor godine 2022
New Holland je prvi komercijalni traktor koji kao pogonsko gorivo koristi čist metan. Traktor New Holland T6 Methan Power predstavlja korak napred u dostizanju održive poljoprivrede. Traktor pogoni šestocilindrični FPT CNG motor koji pruža potpuno iste performanse kao i njegov ekvivalent dizel-motor.  Mogućnost korišćenja metana, biogasa kao goriva znatno smanjuje troškove goriva uz značajno smanjenje zagađenja i emisije ugljen-dioksida. Uzgred, motor u ovom traktoru nema SCR, što znači da ne koristi AdBlue, a o načinu njegovog rada i karakteristikama saznajte u sledećem izdanju "Poljoprivrednika". 
Tekst i foto: Marija Antanasković