* U radu ovog traktora, u poređenju sa konvencionalnim, postižu se uštede troškova za gorivo do 30 odsto, a emisija ugljen-monoksida je manja do 80 odsto
 
Kompanija New Holland Agriculture je prva na svetu koja serijski proizvodi traktor koji umesto dizel goriva u potpunosti koristi alternativno gorivo. To je model T6 Methane Power Tractor i baš on je kompaniji New Holland doneo vredno priznanje u okviru takmičenja "Traktor godine 2022", u kategoriji sustainable (održivi), na svečanoj ceremoniji dodele priznanja, koja je bila organizovana prvog dana sajma EIMA u Bolonji. 
 - Veoma smo ponosni na to što smo primili nagradu "Održivi traktor godine 2022" sada kada je ovaj traktor u proizvodnji. Ovo je kulminacija pionirskog rada naše kompanije na korišćenju alternativnih goriva kroz strategiju Clean Energy Leader, i to je značajan korak napred na putu dekarbonizcije poljoprivrede. Nagrada je zasluženo priznanje za težak rad i posvećenost svih onih koji su uključeni u razvoj T6.180 Methane Power serije traktora, od naših inženjera do celog tima Basildon fabrike, rekao je Karlo Lambro, vodeći čovek New Holland Industrial. Ova kompanija je i na sajmu EIMA deo štanda posvetila prikazu rešenja energetski nezavisne farme, gde su posetioci bili u prilici da vide brojna unapređenja na traktorima koja poboljšavaju rad farmera i profitabilnost. 
Oskar Barončeli, direktor menadžer za traktore, rekao je da je kompanija predstavila traktor sa tehnologijom koja je sada dostupna korisnicima. 
- Sa ekonomskim i praktičnim unapređenjima, to donosi dalje jačanje korisnika kada se upotrebljava biometan. Mi očekujemo puno interesovanja od onih koji imaju biogasna postrojenja, kao i dobavljača biogasa, a takođe i poljoprivrednika koji imaju pristup gasnoj mreži. Takođe, preduzeća koja se bave komunalnim delatnostima pokazuju veliko interesovanje da dodaju ovaj traktor u svoju flotu vozila koja koriste komprimovan prirodni gas zbog smanjene emisije izduvnih gasova, rekao je Barončeli. 
Traktori New Holland T6.180 Methane Power se proizvode u evropskoj Basildon fabrici. Širom Evrope, na farmama su organizovana praktična testiranja modela sa oznakom T6.180 Methane Power, kao i njihova demonstracija. Prikaz ovog modela u radu organizuje i novosadska kompanija Agroglobe, ekskluzivni zastupnik proizvođača New Holland Industrial na domaćem tržištu. 
Od 2006, kada je New Holland predstavio svoju strategiju lidera čiste energije do 2013, kada je premijerno predstavljen prvi traktor T6 prototip, koji u potpunosti koristi metan, kompanija je u više navrata podsećala na svoju posvećenost ispunjavanju obećanja u vezi sa zaštitom životne sredine i smanjenjem emisije CO2. 
Traktor T6.180 Methane Power karakteriše rekonstruisan šestocilindrični FPT Industrial NEF motor, koji isporučuje maksimalnu snagu uz korišćenje "busta" od 175 KS, što je ekvivalent dizel motoru. Za razliku od dizel motora, na ovom se koriste injektori gasa i svećice na svakom cilindru kako bi se obezbedilo maksimalno i konstantno sagorevanje. Motor zadovoljava standard Stage V, koji se postiže trosmernim katalizatorom, bez korišćenja AdBlue, odnosno SCR, DPF i EGR sistema. Emisija ugljen-monoksida na traktoru T6.180 koji koristi metan je za 80 odsto manja, dok je nivo nemetanskih hidrokarbonata smanjen za 90 odsto. Čvrste čestice su smanjene za 98 odsto, dok je nitro-oksid smanjen za 62 odsto. Emisija CO2 smanjena je za do 11 odsto. Maksimalni obrtni moment ovog traktora je 740 Nm, a u njegovom radu, u poređenju sa konvencionalnim, postižu se uštede troškova za gorivo do 30 odsto. Prosečna potrošnja goriva (gasa) je 226 g/kWh pri 2.200 o/min. 
Na traktoru su, u odnosu na konvencionalni model, ključne izmene urađene po pitanju rezervoara za gorivo, koji je u centralnom delu šasije zamenjen kombinacijom više manjih rezervoara. Tako je obezbeđen prostor za skladištenje 453 l gasa, što je masa oko 79 kg. To je dovoljno goriva za oko osam sati transporta ili rada priključnog vratila traktora, ili do 14 sati pri izvođenju operacija kao što je rad mikser-prikolice. 
Za kretanje traktora "zadužena" je polu Powershift CNH Industrial transmisija s četiri ranga brzine, koja u radu za svaki smer kretanja obezbeđuje po 32 brzine u rangu od 2,28 km/h do 50 km/h. Promena smera kretanja obavlja se preko hidrauličnog reverzera.
Srž hidrauličnog sistema je CCLS pumpa protoka 113 l/min. U standardnoj opremi, na traktoru se nalaze tri para hidrauličnih ventila, a opciono 4+1. Na zadnjim polugama maksimalna podizna moć je 7,8 t, a ako su ugrađene prednje hidraulične poluge, one imaju podiznu moć 3,2 t. I aktivacija priključnog vratila traktora je preko hidraulike, a korisnici na raspolaganju imaju tri brzine na zadnjem vratilu - 540/540e/1000 o/min u standardu i 1.000 o/min na prednjem vratilu. 
I ovaj traktor iz porodice New Holland karakteriše visok komfor, postignut ugradnjom Horizon kabine na kojoj je instalirano 16 LED svetala, a korisnici na raspolaganju imaju i sve usluge PLM Connect, što znači da je obezbeđen telemetrijski prenos podataka, kao i usluge precizne poljoprivrede.
 
Marija Antanasković