Ekonomičan, efikasan i ekološki prihvatljiv Case IH Quadrac 715, najsnažniji traktor na svetu, omogućava operateru da uradi više sa jednom mašinom. Vodeći po snazi među traktorima Case IH, model sa 778KS/572 KW Quadtrac 715 AFS Connect, sada proizvođača Case IH svrtava kao proizvođača  najsnažnijeg traktora na kom su između ostalog primenjeni svi do sada dokazani  i provereni principi kroz skoro tri decenije postojanja modela Quadrac i Steiger, kao i prethodno predstavljenim serijama 525-625 Quadrac AFS Connect i 472-525 Steiger AFS Connect.  Nedavno u okolini Beča, na jednom od najvećih austrijskih imanja BVW Fuchsenbigl, na konferenciji Farming RED predstavljene su pretpremijerno uoči sajma Agritechnica 2023 koji će biti održan u Hanoveru, i inovacije kompanije Case IH. Tom prilikom imali smo ne samo priliku da vidimo trenutno najsnažniji traktor na svetu, već i posebnu čast da ga provozamo i osetimo njegovu snagu.

 

Princip koji stoji iza razvoja Quadrac 715 nije samo više snage, rekao je Franc Jozef Silber produkt menadžer za traktore visoke snage i traktore s pogonom na sva četiri točka. -Naš cilj je bio da kreiramo mašinu koja je odgovor na zahteve najvećih imanja u regionu , rad priključnh mašina na idealnoj brzini, čak i u teškim radnim uslovima, čineći najkraći meteorološki prozor, što takođe znači odlična efikasnost i minimalni saobraćaj po parceli.

Puna snaga na četiri gusenice

Dostupan samo u formatu sa guesenicama Quadrac, novi 715 zglobni traktor je pogonjen sa prvim u industriji motorom FPT Cursos 16L TST. Zapremina ovog motora je 23% veća nego u motoru koji se ugrađuje u Quadrac 645 odnosno Cursor 13L TST, a ovaj motor zapremine 16 l dostiže pik snage od nevoravatnih 778 KS na 1.900 o/min i 3.225 Nm najveći obrtni moment na niskih 1.400 o/min. Visok obrtni moment je obezbeđen zahvaljujući sistemu dvostrukog interkuler turbopunjača koji garantuje brz odgovor na opterećenje u teškim uslovima. Zaustavljanje za punjene rezervoara je smanjeno integracijom širokog rezervoara na zadnjem ramu, koji „drži“ ukupno 1.968 litara dizel goriva, 11% više nego na modelu Quadrac 645.

Snage motora na poslednjem Case IH se prenosi PowerDrive PowerShift transmisijomsa Automatskim sistemom za upravljanje snagom APM.Predstavljanje poslednje plasiranogmodelaQuadrac AFS Connect karakteriše nadogradnja esecijalnih komponenti u odnosu na ranije modele.

 

Nove gusenice za veći transfer snage

Nove snažne jedinice gusenica su značajno različite u odnosu na one na drugim Quadrac modelima. Gusenice su 305 mm duže što obezbeđuje  veću kontaktnu površinu, povećavajući transfer snage. Prečnik pogonskog točka je 1.008 mm, u odnosu na 910 mm, a kako bi traktor „izdržao“ veći obrtni moment i obezbedio se duži životni vek gusenice veza s točkom je sada u pet tačaka, a ne u četiri kao što je bilo ranije.  

Gledajući spolja, novi Quadrac 715 se u odnosu na druge modele serije izdvaja i po novom dizajnu haube. Hauba koja se može podići za 31% više obezbeđuje unpređeni pristup za servisiranje, a otvara se i zatvara preko elektičnog aktuatora, aktivacijom na prekidaču lociranom u blizini merdevina za ulaz u kabinu koje se mogu zarotirati pod određenim uglom. Kabinu karakteriše i novi dizajn svetala, sa novm LED kružnim svetlima kao i radnim svetlima koja obezbeđuju osvetljenje 25.420 lumena što je za 11% više snage osvetljenja. Ovo je komplementiralo novu kabinu sa montiranim radnim svetilima koja su dostupna u tri paketa, a top paket isporučuje dodatnih 45.600 lumena koji pokriva 360 stepeni okruženja svetlom.

Jednostavno upravljanja i najvećim priključnim mašinama

Kategorija 5 poteznice zadovoljava novi kapacitet upravljanja priključnim mašinama, sa opcionim kaćenjem u tri tačke kategorije 4. Zahvaljujući snažnoj hidraulici traktor na polugama podiže 10.092 kg. Dostupno je do osam pari daljinskih hidrauličnih ventila koje opslužuje pumpa protoka 216 l/min, ili opciono dostupna pumpom  koja ima protok od čak 428 l/min sa SmartTorque hidrauličnom pumpom sa dvostrukim protokom.

Iskustvo u vožnji je bilo zaista posebno, a više o tome kao i o drugim detaljima traktora, na prvom mestu komfora saznajte više u vašem Poljoprivrednu 2779, koji izalazi 22. septembra.

Marija Antanasković