* Razvoj konkurentne i moderne poljoprivrede je jedan od strateških ciljeva Grada Novog Sada, a ovih dana je u toku izrada Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od 2018. do 2022.
 
Značajan deo teritorije Grada Novog Sada je ruralno područje, tako da su razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj važan razvojni prioritet. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, u razgovoru za list "Poljoprivrednik" ističe da je jedan od ciljeva Strategije održivog razvoja Novog Sada, koja je doneta prošle godine, poboljšanje kvaliteta života, zaštita životne sredine i održivo upravljanje prirodnim resursima, a sve u svrhu održivog ruralnog razvoja.
- U okviru Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada, planirani su projekti kontrole kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, održavanja postojeće kanalske mreže na poljoprivrednom zemljištu, ali i niz mera u cilju opšte podrške ruralnom razvoju. S tim u vezi, realizujemo čitav set mera iz "Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja", koji je Skupština Grada Novog Sada usvojila za 2016. i 2017. godinu, navodi Vučević.
Gradonačelnik Novog Sada pojašnjava da se u okviru gradskog buxeta izdvajaju sredstva za subvencije usmerene na podršku individualnim poljoprivrednim gazdinstvima. U tom cilju posebno se podržava razvoj organske poljoprivredne proizvodnje.
- Subvencionišemo nabavku semena, sertifikaciju, opremu, ali i edukaciju. Takođe, subvencionišemo i sertifikaciju proizvoda s oznakom geografskog porekla, a posebnu pažnju usmeravamo na podršku mladima koji se bave poljoprivredom, naglašava Vučević.
U okviru strateških ciljeva razvoja Grada Novog Sada je i razvoj konkurentne i moderne poljoprivrede, a ovih dana je u toku izrada Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Grada Novog Sada za period od 2018. do 2022. 
- Očekujemo da će do kraja novembra biti urađena konačna verzija Strategije koja će sadržati pravce razvoja poljoprivrede Grada Novog Sada do 2022. godine, kao i Akcioni plan za njenu realizaciju. Dakle, idemo ka ostvarenju ciljeva kao što su razvoj konkurentne i ekonomski održive poljoprivrede, modernizacija proizvodnje, podizanje standarda u oblasti zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i sl., ističe Miloš Vučević.
Važan segment ekonomskog razvoja, zasnovanog na razvoju poljoprivrede jeste razvoj prerađivačkog sektora. U tom cilju i Grad Novi Sad planira i realizuje brojne aktivnosti koje, prema rečima gradonačelnika, obuhvataju koordinaciju s politikom Vlade Republike Srbije koja u velikoj meri podstiče i subvencioniše razvoj prerađivačke industrije.
- Kao lokalna samouprava, u okviru svojih nadležnosti podržavamo sve investicije u prerađivačku industriju, stvarajući što povoljniji poslovni ambijent. Efikasnim radom gradske administracije investitori mogu brže da dođu do svih dozvola za gradnju, a mi permanentno radimo na opremanju industrijskih zona, ulažemo u komunalnu infrastrukturu, kao i u izgradnju puteva, naglašava Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.
G. R.
 
10. novembar 2017.
 
Ovaj podlistak je realizovan u oviru Projekta "Doprinos Grada Novog Sada unapređenju poljoprivredne proizvodnje s akcentom na zdravstveno bezbednu hranu" koji sufinansira Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.