*  Od početka naredne školske godine za područje rada poljoprivrede i prerade hrane po ovom modelu predviđa se 135 mesta u četiri škole za obrazovne profile pekar, mesar, prehrambeni tehničar
 
Poslednjih nekoliko meseci intenzivno se radi na uvođenju dualnog sistema obrazovanja u srednje škole po uzoru na evropske zemlje, a u toku je i javna rasprava o Zakonu o dualnom obrazovanju. Cilj je da se školski programi usklade s potrebama privrede. Tim povodom održan je okrugli sto o temi "Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji - izazovi i mogućnosti" u prostorijama Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu. Organizatori skupa bili su Privredna komora Vojvodine, Privredna komora Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i "Dnevnik-Poljoprivrednik" AD Novi Sad. Skupu su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija, direktori srednjih poljoprivrednih škola i privrednici. Okrugli sto je organizovan s namerom da se učesnici informišu o prednostima uvođenja sistema dualnog obrazovanja, kao i mogućnostima i izazovima koje pruža, konkretno u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji.
Cilj je, kako je pozdravljajući učesnike rekao predsednik PKV-a dipl. ek. Boško Vučurević, da se uključivanjem i povezivanjem svih učesnika u ovoj oblasti utiče na unapređenje našeg školskog sistema. 
- Obaveza je svih da zajedno rade na poboljšanju našeg sistema obrazovanja. Pri tome treba imati na umu da se na taj način unapređuje, kako školstvo, tako i privredni ambijent na teritoriji Republike. S obzirom na to da su se u Srbiji stekli institucionalni i ekonomski uslovi za primenu novih modela obrazovanja koji treba da omoguće brže zapošljavanje mladih i budu podsticaj razvoju privrede, počela je ubrzana reforma srednjeg stručnog obrazovanja i uspostavljanje sistema po ugledu na Švajcarsku, Nemačku i Austriju, zemlje u kojima se uspešno sprovodi dualni sistem obrazovanja, gde učenje u kompanijama ima prednost nad učenjem u školskim klupama. Dualno obrazovanje bi trebalo da poveže škole i kompanije i da srednjoškolcima omogući da uz redovnu nastavu, uporedo i rade, opredeljujući se tako za posao, uglavnom zanat kojim bi se kasnije bavili, rekao je Boško Vučurević.
U ime Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, učesnicima okruglog stola obratio se Mihalj Wilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, ističući da Sekretarijat pozdravlja svaku inicijativu u razvoju dualnog obrazovanja i zalaže se za uvođenje ovog modela u škole kako bi se poboljšao kvalitet nastave i smanjila nezaposlenost. Kada su u pitanju srednje stručne škole na području Vojvodine, podsetio je da se u ovoj školskoj godini po modelu dualnog obrazovanja obrazuje 336 učenika u pet škola u Pećincima, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici za tri obrazovna profila bravar - zavarivač, električar i industrijski mehaničar. Plan je da se u narednoj školskoj godini u 25 škola uvede 24 profila u osam područja rada po dualnom modelu. Za područje rada poljoprivrede i prerade hrane po ovom modelu planira se 135 mesta u četiri škole za obrazovne profile pekar, mesar, prehrambeni tehničar i to u Srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi "Sombor" u Somboru, Tehničkoj školi "Pavle Savić"u Novom Sadu, Prehrambeno-šumarskoj školi u Sremskoj Mitrovici i u Hemijsko-prehrambenoj školi u Čoki.
 
Poljoprivredne  škole pioniri 
 
Za poljoprivredne škole ovakav način obrazovanja nije novina, istakao je Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole s domom učenika "Valjevo" u Valjevu. Naime, škole ovog tipa odavno sprovode svojevrstan oblik dualnog obrazovanja, poput praktične nastave na školskoj ekonomiji, na imanjima i u radionicama. Osim svojih radionica, većina poljoprivrednih škola u Srbiji za neka zanimanja, na primer pekar, mesar, mlekar, veterinarski tehničar, već godinama potpisuju ugovore s kompanijama na terenu na kojem posluju, i to za potrebe  obavljanja đačke prakse. 
- U poljoprivrednoj struci teško je napraviti jedinstven koncept koji bi mogao da pokrije sve obrazovne profile kada je u pitanju dualno obrazovanje, kaže Gajić. - Za ona zanimanja za koja ne postoji interesovanje u privredi škole praktičnu obuku organizuju u okviru svojih radionica. Za zanimanja za koja su kompanije s terena zainteresovane da sprovode obuku učenika ili ih stipendiraju potpisuju se ugovori o saradnji. To nisu ugovori tipa zapošljavanja svršenih učenika. Ima i primera da poslodavac daje određenu nadoknadu učenicima trećeg, četvrtog razreda koje želi da zadrži u svom preduzeću posle školovanja.
I Zadružni savez Vojvodine podržao je uvođenje dualnog obrazovanja u poljoprivredne i prehrambene škole. Mr Jelena Nestorov Bizonj, sekretar ZSV-a, istakla je da u Vojvodini ima oko 400 zadruga koje su aktivne članice. To je jedna zadruga po naseljenom mestu. Zato bi bilo dobro, predložila je, da se i zadruge uključe u sistem dualnog obrazovanja kao mesta za odvijanje prakse učenika poljoprivrednih struka. Jer, osim što bi sticali praktično znanje u struci, bili bi u mogućnosti i da se upoznaju sa sistemom organizacije rada zadruge.
 
Prednosti dualnog obrazovanja
 
Iako postoje institucije koje podržavaju uvođenje dualnog sistema u naš sistem obrazovanja, ima i onih koji se pitaju da li je i zašto to potrebno. Ana Stojanović, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije, pokušala je da objasni važnost ovakvog sistema. 
- Iako se kod nas 75 odsto učenika po završetku osnovne škole opredeli za stručne škole, mnogi privrednici ne mogu da nađu kompetentne kadrove za rad, kaže Ana Stojanović. - Najveće interesovanje je za ekonomskog i medicinskog tehničara. Suočavamo se sa činjenicom da imamo stručni kadar a visoku stopu nezaposlenosti, što je ozbiljan problem. Osim toga, kada neko i dobije posao po završetku škole, privrednici se žale da oni ne mogu da se uključe u privredne tokove, te moraju da ih uvode u posao.
Jedno od rešenja, kako kaže Ana Stojanović, jeste dualno obrazovanje, koje je kod nas prisutno od 2013. sa tri obrazovna mašinska profila. Osnovna ideja je da se teorija dualnog obrazovanja stiče u školi, a da se praktična nastava realizuje u kompaniji. Potrebno je istaći da dualno obrazovanje predstavlja sistem koji je kreiran prema potrebama privrednika, na osnovu njihove tražnje. S obzirom na to da naše škole ne mogu da isprate zahteve tržišta, potrebno je da se praksa obavlja u kompanijama. Da bi ona bila kvalitetna, preduzeća su dužna da imenuju instruktore koji će sa učenicima da obavljaju vaspitno-obrazovni rad. Instruktor mora da bude obučen za rad sa đacima. Učenici polažu završni ispit u preduzećima u kojima su obavljali praksu. Na ovaj način privrednici preuzimaju obavezu da će se praksa u potpunosti i kvalitetno realizovati.
- Dualni sistem se od srednjestručnog obrazovanja razlikuje po nastavnom planu i programu, kaže Ana Stojanović. - Program za dualno obrazovanje ima povećan obim praktične nastave kako bi učenici više vremena proveli u kompanijama, a kreirani su po zahtevima privrede, kako bi se đaci što bolje obučili za poslove koje će raditi.
Marija Kovačević, direktor Sektora edukacije u Privrednoj komori Srbije, rekla je da dualno obrazovanje predstavlja saradnju privrede i obrazovnog sektora, kako bi se kadrovi obrazovali u skladu s potrebama razvoja privrede, odnosno kako bi se već tokom formalnog obrazovanja stekla funkcionalna i praktično primenljiva znanja i razvile veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja, u što kraćem periodu, uključe u proces rada. Tokom školovanja đaci nauče da primenjuju teoretsko znanje, a po završetku sami mogu da pokrenu neki posao.
- Dualno obrazovanje nikako ne treba shvatiti kao kraj obrazovanja i kako se često tumači u javnosti da je reč o zanatskom proizvodnom području za rad u fabrikama i da se ne dozvoljava dalje napredovanje. Za sve obrazovne profile koji se školuju po dualnom sistemu postoji prohodnost za nastavak daljeg školovanja, ukoliko to žele, objašnjava Marija Kovačević.
U diskusiji koja je usledila nakon prezentacije direktori i profesori zaposleni u srednjim poljoprivrednim školama ukazali su na probleme s kojima se suočavaju u praksi. Jedan od najvećih problema je kako privoleti učenike da se opredele za obrazovne profile koji su potrebni privredi.
Aleksandra Lukić, profesor u Tehničkoj školi "Pavle Savić"u Novom Sadu, ukazala je na slabu zainteresovanost đaka za smerove pekar i mesar. Iako ih po završetku školovanja odmah čeka posao. Zato, rekla je, učenici se ipak nerado opredeljuju za ove obrazovne profile. Ono na čemu svi zajedno treba da rade jeste promocija kako bi škola postala vidljiva i atraktivna.
Direktor Poljoprivredne škole s domom učenika PK "Beograd" Dragan Filipović pitao je šta ako kompanija s kojom već imaju saradnju u obavljanju stručne prakse i stipendiranju učenika ne želi da uđe u dualni sistem obrazovanja. Predstavnice iz PKS-a su odgovorile da u tom slučaju ne treba prekidati dotadašnju saradnju. Takođe, Filipović je izneo problem s kojim se ova škola susrela. Naime, od ove godine, bez njihovog znanja, po rešenju Ministarstva prosvete škola ne upisuje smer tehničar hortikulture za koji vlada veliko interesovanje. Smatra da ovaj smer ne treba ukidati, pogotovo što se mnogi đaci po završetku školovanja opredeljuju da samostalno otvore cvećare i rasadnike i tako sebi obezbeđuju posao.
Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, interesovao se da li će škola koja ima svoju pekaru i gde đaci prave preko 25 vrsta peciva biti u lošijem položaju nego one koje su u dualnom sistemu obrazovanja.  Predstavnice iz PKS-a su odgovorile da takve škole neće biti u lošijem položaju, jer bitan je kvalitet onoga što učenik ima priliku da nauči kako bi sutra bio spreman za rad u praksi.
Direktor Srednje poljoprivredno-prehrambene škole u Somboru Jovo Ćato ukazao je na potrebu da se pri upisu u srednje stručne škole povede računa o bodovanju đaka, jer se po pravilu za trogodišnje smerove odlučuju đaci s nižim prosekom, a Tibor Tot, direktor Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli, rekao je da u malim sredinama ne postoje kompanije s kojima se mogu potpisati ugovori o saradnji, te na taj način nije moguće obaviti praktičnu nastavu. 
Podršku dualnom obrazovanju dao je i Dušan Kuprešanin, direktor Sektora prodaje u Victoriaoil iz Šida, kompanije koja je aktivno učestvovala u realizaciji ovog modela obrazovanja i korisnim sugestijama pomogla pri kreiranju novog poslovnog profila za potrebe privrede.
Pitanja, nejasnoća, sugestija i predloga ima dosta, a s obzirom na to da je u toku javna rasprava o Zakonu o dualnom obrazovanju, sve što je izrečeno na okruglom stolu u Privrednoj komori Vojvodine uzeće se u razmatranje.
Tamara Gnip
 
09. jun 2017.
 
PODRŠKA "POLJOPRIVREDNIKA"
 
U organizaciji okruglog stola o dualnom obrazovanju učestvovalo je i novinsko-izdavačko preduzeće "Dnevnik-Poljoprivrednik" AD, izdavač novina "Poljoprivrednik" i knjige "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar, izdanja  koja su uvrštena u širu stručnu literaturu za srednje škole s područjem rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.
- Imajući u vidu obrazovnu funkciju naših izdanja, imamo razvijenu i kvalitetnu saradnju sa srednjim poljoprivrednim školama, rekla je dr Gordana Radović, direktor "Dnevnik-Poljoprivrednika". - U listu "Poljoprivrednik" otvorena je rubrika "Poljoprivrednik među đacima", u okviru koje prenosimo zapise iz života i rada srednjih poljoprivrednih škola na području Republike Srbije. Cilj nam je da široj javnosti predstavimo njihove uspehe, ali istaknemo i probleme s kojima se susreću. Namera  je i da podstaknemo ljubav sadašnjih učenika prema stručnoj literaturi i želju da svoje usavršavanje nastave i nakon završetka škole. Razvoju obrazovanja mladih generacija u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije posvećen je i tematski blok u knjizi "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar" - "Obrazovanje u poljoprivredi".
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.