*  Tokom proteklih godina kroz ovu ustanovu je prošlo 6.500 đaka
 
U dolini reke Resave, stanovništvo se oduvek bavilo poljoprivredom. Odavde su ponikli vrsni ratari  i nadaleko čuveni stočari. Iako je poljoprivreda ovde osnovna delatnost, bez stručnih kadrova napredak nije bio moguć i  zato i ne čudi što je baš tu odlukom Narodnog odbora Sreza Svetozarevo 1957. osnovana srednja poljoprivredna škola. Za sedište škole izabran je Svilajnac, jer je ovo područje pružalo izuzetne uslove za proizvodnju raznih biljnih vrsta i razvoj stočarstva. Prvobitno su upisana dva odeljenja za zanimanje poljoprivredni tehničar opšteg smera, ukupno 72 učenika. Danas, šest decenija kasnije ovu školu pohađa više od 700 đaka, u 27 odeljenja.
Tokom dugogodišnjeg razvoja, ova škola je postala jedna od najuglednijih na teritoriji naše zemlje. Poljoprivredno-veterinarska škola s domom učenika "Svilajnac" neguje tradiciju srpske poljoprivrede i nastavlja da se razvija kao obrazovni centar savremene tehnologije u oblasti agrara.
Tradicija škole duga je šest decenija, a obeležavanje jubileja je bila prilika da se svi prisete puta kojim se davno krenulo. Tim povodom, 2. juna, u Centru za kulturu "Svilajnac", održana je svečana akademija.
Brojne goste, visoke zvanice, direktore poljoprivrednih škola iz zemlje i inostranstva, predstavnike javnih ustanova, bivše, sadašnje i buduće đake pozdravio je dr Zoran Radosavljević, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole s domom učenika "Svilajnac". Naglasio je da je iz ovih školskih klupa stasalo 6.500 đaka, koji su potom postali dobri i napredni domaćini, vrsni stručnjaci, nastavnici u srednjim školama, profesori univerziteta, magistri i doktori nauka, istaknuti javni i kulturni radnici, a iznad svega  dobri ljudi. 
- U ovu školu, naglasio je Radosavljević, đaci su uvek rado dolazili, odlazili i vraćali joj se. Tako je i danas  kada u školi radi 47 nekadašnjih učenika, što čini trećinu zaposlenih. Ko jednom ovde dođe školu zavoli za sva vremena. U ovoj školi se neguje tradicija tako da ima primera gde se obrazuje već treća generacija učenika koji dolaze iz iste porodice.
Radosavljević je istakao da je proteklih šest decenija satkano od težnje, napora, ljubavi mnogih generacija učenika, nastavnika i zaposlenih da izrastu u modernu i uglednu školu. Trebalo je mnogo truda i napora da škola s domom učenika zasija punim sjajem. U poslednjih 10 godina škola je doživela preporod. Izgrađeni su i rekonstruisani brojni školski objekti, opremljene i modernizovane učionice i kabineti, a proizvodnja na školskoj ekonomiji je intenzivirana. Na taj način učenicima je omogućeno da dobiju najbolje uslove za učenje i život. Kruna svega svakako je novosagrađeni dom učenika, koji svojom funkcionalnošću i opremljenošću ne zaostaje za sličnim objektima u najrazvijenijim zemljama. Istovremeno je rađeno i na stalnom podizanju i poboljšanju kvaliteta nastave. Takođe, gradile su se i stvarale prijateljske veze s drugim špkolama iz Srbije, regiona i Evropske unije. 
Postignuti rezultati pokazuju da je ova škola, iako nije najstarija, svakako jedna od najboljih i najuglednijih poljoprivrednih škola kod nas. Ovakav uspeh se ne može postići odjednom. Potrebno je puno truda, ljubavi da bi se takvo nešto izgradilo, a bez jasne vizije i želje to nije moguće.
Put ka uspehu nije bio lak,  ali uz veliku pomoć prijatelja lakše se savladaju prepreke. Na ovom putu škola ima nesebičnu podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, Opštine Svilajnac i školskih odbora.
Da bi se postigao uspeh kakav je ostvarila škola u Svilajncu treba biti okrenut ka budućnosti i s jasnom vizijom ići napred, rekao je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističući da ovoj školi to nikad nije manjkalo. 
U ime lokalne samouprave, učesnike svečane akademije pozdravio je Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac i istakao da je škola u Svilajncu lider među školama ovog tipa u Srbiji. Zato, kako je rekao, zaslužuje podršku i lokalne samouprave i ministarstva da se u narednih 10 godina uvrsti među najbolje u Evropi.
Jubilej škole je i obaveza  za sadašnje đake da budu vredni i uspešni  poput njihovih prethodnika. Takođe i za profesore da budu što bolji i da pored obaveznog stručnog rada utiču i na kreiranje i negovanje osnovnih ljudskih vrednosti kod svojih đaka. Ipak, pravo bogatstvo škole je mladost i to je ono što je najbolje, a i njena budućnost, poručio je direktor Zoran Radosavljević.
Na svečanoj akademiji odlukom Školskog odbora, povodom jubileja uručene su povelje za izuzetan doprinos unapređenju rada škole institucijama i pojedincima.
T. Gnip
 
09. jun 2017.
 
 
REČ ĐAKA
 
Milica Lazarević je nekadašnji đak Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu i proglašena je đakom generacije školske 2012/2013. Danas je student četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, na smeru Voćarstvo i vinogradarstvo, s prosečnom ocenom 10. Uspeh ni na fakultetu nije izostao, te je u martu 2017. ponela laskavu titulu  najbolji student  fakulteta.
Prisećajući se vremena provedenog u školi, istakla je  da joj je to bila druga kuća, stabilan temelj i snažna podrška za dalje školovanje. Četiri godine su brzo prošle, ali Milica nikad nije prestala da se trudi, jer zna da je iza nje ustanova koja zaslužuje svako poštovanje i često je spominje s ponosom.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.